Ν. Συρμαλένιος: «Μετά από 7 χρόνια μνημονίων η κατάσταση των επιχειρήσεων είναι πολύ δύσκολη»

syrmalenios naxos2 00
admin
10/10/2016 13:11
 
 
 

«Εμμένουμε στο να υπάρξουν πολιτικές νησιωτικότητες που θα αμβλύνουν τις δυσκολίες και θα φέρουν ουσιαστικές ελαφρύνσεις» δήλωσε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της εκπομπής “Al-iberti News” του Aegean Voice 107.5 μίλησε για τη συμμετοχή του στο 9ο συνέδριο των Εμπορικών Συλλόγων των Κυκλάδων που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κέα.
Ο κ. Συρμαλένιος, ο οποίος παρέστη στο συνέδριο μαζί με τον έτερο κυβερνητικό βουλευτή Αντώνη Συρίγο και την περιφερειακή σύμβουλο Ν. Αιγαίου Άννα Μαυρουδή, αναγνώρισε ότι επτά χρόνια μνημονίων έχουν επιφέρει πολλά και απανωτά πλήγματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των νησιών, με αποκορύφωμα την πρόσφατη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον βουλευτή, η κατάργηση αυτή (σε συνδυασμό και με μια διαφαινόμενη ανάκαμψη της οικονομίας) αποτελεί θέμα επανακαθορισμού στο πλαίσιο εφαρμογής πολιτικών νησιωτικότητας, έτσι ώστε «να αμβλυνθούν οι δυσκολίες» και να υπάρξουν «ουσιαστικές ελαφρύνσεις». Όπως επισήμανε, η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα επεξεργάζεται συγκεκριμένες προτάσεις και σύντομα θα έχουμε επίσημες ανακοινώσεις για άμεσα αντισταθμιστικά μέτρα προς τους κατοίκους των νησιών, αλλά και για μεσομακροπρόθεσμα μέτρα νησιωτικής πολιτικής με χάραξη προτεραιοτήτων βιώσιμης ανάπτυξης.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν ότι ακόμη και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, υπάρχουν διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός νόμος, Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) τα οποία ανοίγουν εντός Οκτωβρίου και μπορούν να αξιοποιηθούν από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τουρισμό και αλλού, αλλά ιδιαίτερα και στα μικρά νησιά με 3.100 κατοίκους και κάτω.
Εξάλλου, το νόημα αυτό είχε και η συνάντηση που είχαν πρόσφατα οι βουλευτές του Νοτίου Αιγαίου με τον υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξη Χαρίτση, κατά τη διάρκεια της οποίας αναζητήθηκαν τρόποι τόνωσης της οικονομίας των νησιών, ώστε να επωφεληθούν από αυτούς ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στη Σαντορίνη ο Τρύφωνας Αλεξιάδης
Τέλος, ο κ. Συρμαλένιος αναφέρθηκε και στην παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη στη Σαντορίνη στις 5 Νοεμβρίου.
Ο κ. Αλεξιάδης θα επισκεφθεί το νησί, μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Λογιστών Σαντορίνης και από το γραφείο του Επιμελητηρίου (μέσω σύνδεσης με όλα τα γραφεία του φορέα στις Κυκλάδες) θα μιλήσει για ζητήματα φορολογικής πολιτικής και θα απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις.

(Visited 28 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*