Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού Σύρου στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ερμούπολης

syros proino 1
admin
20/09/2016 07:44
 
 
 

Στο αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου της Ερμούπολης – που αποπερατώθηκε το 1898 σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ – στα πλαίσια του Φεστιβάλ Γαστρονομικού Πολιτισμού της Σύρου «Syros Greatings», το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) παρουσίασε στις 18-9-2016 το Ελληνικό Πρωινό Σύρου.

Στο 31ο Ελληνικό Πρωινό, χάρις στην εξαιρετική προετοιμασία, την έμπνευση και την προσπάθεια μιας μεγάλης ομάδας συνεργατών κατάφερε να κάνει την διαφορά – συντελούντως καθοριστικός και της ατμόσφαιρας του μεγαλοπρεπούς νεοκλασικού κτιρίου – και να αποτελέσει την καλύτερη παρουσίαση που έγινε μέχρι σήμερα.

Ποιος δεν χάρηκε την ποιότητα της εκδήλωσης, την ποικιλία και την ευρηματικότητα των εδεσμάτων που παρουσιάστηκαν, ή την ποιητική τελετουργία που προηγήθηκε της παρουσίασης, όταν στην κεντρική είσοδο τους επισκέπτες, καλεσμένους και δημοσιογράφους, υποδέχθηκαν παραδοσιακές μουσικές με βιολιά, σαντούρια, κανονάκια και λαγούτα υπό την καθοδήγηση του υπέροχου Κυριάκου Γκουβέντα ή την εντυπωσιακή κάθοδο από τις μαρμάρινες σκάλες των σεφ που κτυπώντας το ντεκότο (μια γεύση από τα παλιά ωμού κρόκου αυγού χτυπημένου με κακάο και ζάχαρη) την αγαπημένη λιχουδιά των μικρών παιδιών μιας άλλης εποχής…

Ποιος δεν χάζεψε τα συριανά προϊόντα και τα τοπικά πιάτα από τα οποία ξεχώρισαν, τα ροφήματα από μολοποχολούλουδο με μέλι, ο σμυρναίικος καφές με ταχίνι, το τυράκι του Πρέκα με το μάραθο, τις λούζες και τα λουκάνικα, αλλά και το φασκόμηλο με ταχίνι, ο σφάχτης, το ψαθούρι, τα σταφύλια με κοπανιστή, το κατσικίσιο τυρί με μαστίχα και σάλτσα μελιού, οι φρισούρες, το χαλβαδάτο, το ντεκότο, το τιριτιτίμ, η στραπατσάδα με ποσέ αβγό, αλλά και η γλυκιά στραπατσάδα με ντοματίνια απανωσυριανά.

Η κύρια σημασία αυτής της εκδήλωσης επιβεβαίωσε περίτρανα δύο γεγονότα. Το Ελληνικό Πρωινό μέσα σε 6 χρόνια, κατάφερε στον ερημικό γαστρονομικό ορίζοντα της ελληνικής ξενοδοχείας, με τα 31 τοπικά πρότυπα Ελληνικών Πρωινών (Κως, Ρόδος, Νάξος, Χαλκιδική, Μαγνησία, Λέσβος, Κέρκυρα, Κρήτη -ξεχωριστές παρουσιάσεις σε Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Λασίθι-, Σαντορίνη, Εύβοια, Θράκη, Ανατολική Μακεδονία, Θεσσαλονίκη, Φλώρινα, Ήπειρος, Ζάκυνθος, Φωκίδα, Λακωνία, Λευκάδα, Σίφνος, Ημαθία, Τήνος, Πάτμος, Φολέγανδρος, Σκύρος, Λήμνος, Αστυπάλαια, Αίγινα, Μύκονος, Αμοργός, Σύρος) να αναδείξει και να προτείνει προϊόντα και εδέσματα, να ευαισθητοποιήσει της τοπικές κοινωνίες για την σημασία της γαστρονομίας στην συγκρότηση της τουριστικής ταυτότητας κάθε τόπου αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη του. Δεν είναι τυχαίο ότι 780 ξενοδοχεία έχουν μέχρι σήμερα ενταχθεί στο πρόγραμμα, η ξενοδοχειακή κοινότητα το έχει αγκαλιάσει έτσι ώστε να θεωρείται ως ένα από τα πιο γνωστά brand name της ελληνικής γαστρονομίας.

Την εκδήλωση προσφώνησε η περιφερειακή σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου Χρηστιάννα Παπίτση και αποφώνησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Κυκλαδων Γιάννης Ρούσος.

Τους συντελεστές του Ελληνικού Πρωινού Σύρου, ευχαρίστησε, ο επικεφαλής του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό», μέλος ΔΣ ΞΕΕ Γιώργος Πίττας ο οποίος διατύπωσε τον θαυμασμό του για την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης, για την ομοθυμία και το μοναδικό συλλογικό κλίμα μεταξύ των επαγγελματιών της εστίασης αλλά και των πολλών εθελοντών:

«Αυτό που πρέπει να διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού είναι οι συλλογικότητες. Εκτός του αποτελέσματος που όλοι θαυμάσαμε, ένα άλλο κεφάλαιο που αναπτύχθηκε είναι η ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας. Η δημιουργία γαστρονομικών κοινοτήτων δημιουργεί καινούργιες δυναμικές για κάθε περιοχή».

Κατόπιν η Λίνα Φουρνιστάκη και η Μάρω Διακάτου – μαγείρισσες και οι δύο – μίλησαν για την κουζίνα της Σύρου και για το Ελληνικό Πρωινό Σύρου, που δημιουργήθηκε από την συνεργασία των εστιατορίων Aegean Cuisine της Σύρου – το συντονισμό των οποίων είχε αναλάβει (σε συνεργασία με τους διοργανωτές) η μαγείρισσα Μάρω Διακάτου.

Προτάσεις από το Ελληνικό Πρωινό Σύρου:

ΡΟΦΗΜΑΤΑ

Γάλα κατσικίσιο
Χαμομήλι
Καφές ελληνικός με βασιλικό
Σμυρναίικος καφές με ταχίνι, φασκόμηλο με ταχίνι

ΜΕΛΙΑ-ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ

Μέλι αετού
Μαρμελάδες

ΑΡΤΟΣΥΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

Σφάχτης
Χαρουπόψωμο
Ψαθούρι
Παξιμάδια γλυκάνισου
Ψωμί απανωσυριανό ζυμωτό

ΑΥΓΑ-ΟΜΕΛΕΤΕΣ

Φρισούρες
Ντεκότο
Τιριτιτίμ
Στραπατσάδα με ποσέ αβγό
Γλυκιά στραπατσάδα με ντοματίνια απανωσυριανά
Ομελέτα με καρέ ντομάτας και λούζα

ΣΑΛΑΤΕΣ

Σαλάτα της αγοράς
Χωριάτικη με ξινοτύρι

ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ – ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ

Πλατώ τυριών
Γιαούρτι
Σταφύλια με κοπανιστή
Φρέσκο τυρί της στιγμής με μέλι
Κατσικίσιο τυρί με μαστίχα και σάλτσα μελιού
Πλατώ με λούζα και λουκάνικα

ΠΙΤΕΣ

Μαραθόπιτα
Καθολική τυρόπιτα γλυκιά
Ανοιχτή κολοκυθόπιτα

ΓΛΥΚΕΣ ΖΥΜΕΣ – ΓΛΥΚΑ

Τηγανίτες με ανθότυρο και μέλι
Λουκούμι με ψαθούρι
Λουκουμάδες με σάλτσα λουκούμι
Γλυκά κουταλιού
Κόλλυβα
Φανουρόπιτα
Χαλβαδάτο
Μουσταλευριά
Μαστιχάκι
Ρυζόγαλο με αρμπαρόριζα
Φρουτοσαλάτα εποχής με καρέ Λουκούμι

 

Πηγή: greekgastronomyguide.gr

(Visited 16 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*