Φεστιβάλ “Νικόλαος Τσελεμεντές” στη Σίφνο με …άρωμα Νάξου

naxos festival sifnou 1
admin
08/09/2016 20:43
 
 
 

Στον Αρτεμώνα της Σίφνου διοργανώνεται και φέτος, από τις 8 έως τις 10 Σεπτεμβρίου, το 10ο Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας «Νικόλοας Τσελεμεντές». 

Στο φεστιβάλ που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου με την υποστήριξη του δικτύου Aegean Cuisine, αντιπροσωπείες από τα νησιά των Κυκλάδων και όχι μόνο, ανταμώνουν στη Σίφνο και παρουσιάζουν την ιδιαίτερη γαστρονομική και πολιτιστική τους παράδοση.

naxos festival sifnou 2

Κάθε νησί έχει το δικό του περίπτερο στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα, όπου ερασιτέχνες μαζί με επαγγελματίες μάγειρες παρασκευάζουν τις συνταγές του τόπου τους. Τις γεύσεις αυτές, οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάζουν στα περίπτερα των νησιών.

Βροντερό παρών από τον ΑΜΣ Φιλωτίου “Ο ΖΕΥΣ”

naxos festival sifnou 3

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχει και η Νάξος μετά από πρωτοβουλία του δραστήριου Αθλητικού Μορφωτικού Συλλόγου (ΑΜΣ) Φιλωτίου Νάξου με την υποστήριξη του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.
Η αντιπροσωπία της Νάξου συμμετέχει στην έκθεση με δικό της περίπτερο στο οποίο παρουσιάζει τοπικά προϊόντα όπως γραβιέρα της ΕΑΣ Νάξου, κίτρο “Βαλληνδράς”, ρακή, ούζο κ.ά.

naxos festival sifnou 4
Την Παρασκευή οι Ναξιώτες θα περάσουν στο χώρο της μαγειρικής και θα μαγειρέψουν τοπικές παραδοσιακές συνταγές Νάξου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Γιάννη Τσολάκη –που βρίσκεται στη Σίφνο, στο πλευρό του ΑΜΣ Φιλωτίου- στο Φεστιβάλ συμμετέχουν πλέον από 50 περίπτερα από τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του naxostimes.gr σχετικά με τη συμμετοχή της Νάξου φέτος στο Φεστιβάλ «Νικόλαος Τσελεμεντές» ο κ. Τσολάκης σημείωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κάποιο Ναξιακό φορέα να συμμετέχει στο Φεστιβάλ και αυτός ήταν ο λόγος που η Νάξος ήταν απούσα.
«Άλλα χρόνια δεν υπήρχε «ομάδα»… Φέτος, ενδιαφέρθηκε ο ΑΜΣ Φιλωτίου και ο ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ στηρίζει αυτή του την πρωτοβουλία» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια στο  Φεστιβάλ Γαστρονομίας της Σίφνου συμμετείχε ο κ. Αποστόλης Ψαρρός ο οποίος στήριζε τη Νάξο και τα Ναξιακά προϊόντα. 

naxos festival sifnou 5

Να σημειώσουμε ότι το φεστιβάλ ξεκινάει καθημερινά στις 6:00 το απόγευμα, ενώ στο τέλος κάθε μέρας (περίπου στις 9:30 το βράδυ), πραγματοποιούνται μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με παραδοσιακούς σκοπούς της Σίφνου και των υπόλοιπων νησιών. Ο ΑΜΣ Φιλωτίου, που συμμετέχει στο Φεστιβάλ, βρίσκεται στο νησί και με το χορευτικό του συγκότημα.

naxos festival sifnou 7

Αξίζει να αναφερθεί ότι στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, πραγματοποιούνται παρουσιάσεις παραδοσιακών εθίμων και τεχνών (όπως αγγειοπλαστική και ψαθοπλεκτική, τέλεση παραδοσιακού γάμου κ.α.), ενώ διοργανώνεται και ένα μικρό παζάρι με προϊόντα και κεράσματα από τα νησιά που συμμετέχουν.

naxos festival sifnou 8

Τέλος λειτουργούν και εκθέσεις λαογραφικού υλικού, φωτογραφίας, ζωγραφικής κ.λπ. καθώς και θαλασσομαγειρέματα, κάθε πρωί, δίπλα στη θάλασσα, με ευθύνη των τοπικών συλλόγων όπου γίνεται επίδειξη παρασκευής σιφναίικων συνταγών και προσφέρονται τοπικά κεράσματα.

naxos festival sifnou 6

(Visited 33 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*