Επίσημη πρόσκληση του δήμου Σύρου-Ερμούπολης προς τον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί τη Σύρο

admin
06/02/2015 13:38
 
 
 

Κατά την επίσκεψη του Προέδρου και των Μελών της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδας στο Βατικανό, στις 3-6 Φεβρουαρίου 2015, στο πλαίσιο προγραμματισμένης προσκυνηματικής επίσκεψης, επιδόθηκε απευθείας στον ίδιο τον Πάπα Φραγκίσκο, η επίσημη πρόσκληση του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης προκειμένου να επισκεφθεί τη Σύρο εντός του 2015.

Το κείμενο της πρόσκλησης συντάχθηκε στα ιταλικά και ακολούθως παρατίθεται μεταφρασμένο στα ελληνικά:

Άγιε Πατέρα,

Όπως ενδεχομένως γνωρίζετε η Σύρος καθώς και αρκετά κυκλαδονήσια, έχουν την ευλογία να κατοικούνται από Έλληνες που ανήκουν στα δύο μεγάλα θρησκευτικά δόγματα της Χριστιανοσύνης, τους Ορθόδοξους και τους Καθολικούς. Η αρμονική αυτή συνύπαρξη, επί αιώνες, καθιστά ιδιαίτερα το νησί μας ξεχωριστό και όλους εμάς τους Συριανούς χαρούμενους και υπερήφανους. Παράλληλα δε, ως κάτοικοι της Σύρου, έχουμε την τύχη να μας ποιμαίνουν ιεράρχες, και από τις δύο μεγάλες Εκκλησίες, οι οποίοι αποτελούν ζωντανά παραδείγματα της αγάπης που κηρύσσει ο Χριστός και οι οποίοι μεταλαμπαδεύουν την πίστη και τις αξίες του Χριστιανισμού, στους πιστούς.

Το κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού, μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών, δημιουργεί για την Σύρο μια μοναδική ιδιαιτερότητα, σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελώντας ένα πολύτιμο δώρο για το νησί μας. Μεταξύ άλλων, βοηθά τους Ορθοδόξους και τους Καθολικούς να γνωριστούν καλύτερα και να εμπλουτίζεται πνευματικά ο ένας από τον άλλον, αφού και οι δύο Εκκλησίες διαθέτουν τεράστιο πλούτο, και στην λατρευτική και στην πνευματική ζωή που συχνά τον αξιοποιούν δίνοντας, με τρόπο πειστικό, το παράδειγμα της αρμονικής συνύπαρξης. Άλλωστε η Σύρος, είναι γνωστή – τουλάχιστον στην ελληνική επικράτεια –  εξαιτίας αυτής της ιδιαιτερότητας, αφού τα τελευταία χρόνια πλήθος κόσμου, επισκέπτεται το νησί μας κατά τις ημέρες του Πάσχα, για να παρακολουθήσει από κοντά τον κοινό εορτασμό του Πάσχα από τις δύο Εκκλησίες και να βιώσει με ιδιαίτερη κατάνυξη αυτήν την μεγάλη εορτή της Χριστιανοσύνης.

Προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της οικουμενικής διάστασης του Χριστιανισμού αλλά και της σταθερής βούλησης των δύο Εκκλησιών για την συνέχιση της σταθερής πορείας προς την αποκατάσταση της πλήρους κοινωνίας μεταξύ τους, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα επίσημη επίσκεψη σας στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σε συνέχεια ανάλογων επισκέψεων που είχαν κάνει οι προκάτοχοί σας Παύλος Στ’, Ιωάννης – Παύλος Β’ και Βενέδικτος Ιστ’.

Με βάση τα ανωτέρω αλλά και την ευκαιρία τέλεσης των εγκαινίων, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του Καθεδρικού Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου (Σαν Τζώρτζη) στην Άνω Σύρο, (με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013), θα αποτελούσε ιδιαίτερη τιμή για ολόκληρη την τοπική μας κοινωνία η εξέταση, από την πλευρά σας, της δυνατότητας προγραμματισμού επίσκεψής σας στην Σύρο και παρουσίας σας στην τελετή εγκαινίων του Ναού. Όπως ενδεχομένως γνωρίζετε, ο Καθεδρικός Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου αποτελεί για εμάς του Καθολικούς της Σύρου καθώς και για το σύνολο των Καθολικών, ανά την ελληνική επικράτεια, σύμβολο πίστης, αγάπης και ενότητας που συνδέθηκε άρρηκτα, εδώ και πολλούς αιώνες, με την ύπαρξη και την παρουσία της Καθολικής Κοινότητας στην Ελλάδα.  

Προκειμένου,  με απόλυτο σεβασμό προς Εσάς, ως Δήμαρχος του νησιού μας να έχω την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να Σας προσκαλέσω  στην Σύρο, λάβαμε πριν από λίγες ημέρες την υπ’ αρίθμ. 5/16.1.2015 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου Ερμούπολης την οποία και σας επισυνάπτουμε.

Την παρούσα πρόσκληση, θα παραδώσουν προς Εσάς ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδας, κατά την διάρκεια παρουσίας τους στο Βατικανό, από 3-6 Φεβρουαρίου 2015, στο πλαίσιο προγραμματισμένης προσκυνηματικής επίσκεψης.

Άγιε Πατέρα, ευελπιστώντας στην Καλοσύνη, την Ευσπλαχνία και την Αγάπη Σας, θα αναμένουμε την απάντησή Σας.

 

Με Σεβασμό

Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης

Γεώργιος Μαραγκός

                                                                                                                                                                                   

(Visited 15 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*