Συνάντηση με Τσακαλώτο και Αλεξιάδη για το ΦΠΑ των νησιών ζητά το Επιμελητήριο

fpa
admin
12/05/2016 08:58
 
 
 

Επείγουσα συνάντηση το συντομότερο δυνατό με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη ζητά το Επιμελητήριο Κυκλάδων, προκειμένου να ενημερωθεί η ελληνική κυβέρνηση για το σύνολο των σχετικών ενεργειών που έχουν γίνει (εντός και εκτός Ελλάδας) ώστε να μην επεκταθεί, αλλά και να ανακληθεί οριστικά η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Από 1η Ιουνίου ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου στη δεύτερη συστάδα νησιών, ωστόσο – σύμφωνα με το Επιμελητήριο – δεδομένης της συνολικής επανεξέτασης του Φ.Π.Α. για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία για την επαναδιατύπωση του θέματος.

Αναλυτικά, η επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του φορέα Γιάννης Ρούσσος στους κ.κ. Τσακαλώτο και Αλεξιάδη έχει ως εξής:

 Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Σε συνέχεια των ενεργειών στις οποίες έχουν προβεί μέχρι τώρα οι νησιωτικοί φορείς, καθώς και της συνάντησης που συντονίστηκε από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του νομού Κυκλάδων και πραγματοποιήθηκε πριν από το Πάσχα μεταξύ του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, παρουσία του βουλευτή κ. Συρμαλένιου, ζητούμε επείγουσα συνάντηση μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

Παρ’ ότι αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία βάσει του βεβαρημένου προγράμματός σας εξαιτίας των τρεχόντων διαπραγματεύσεων, η συνάντηση αυτή κρίνεται σκόπιμη και αναγκαία καθώς την 1η Ιουνίου 2016 ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου για την άρση του καθεστώτος μειωμένου Φ.Π.Α. στη δεύτερη συστάδα νησιών.

Επιπλέον αφορμή, αποτέλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με τα νησιά που επηρεάζονται από το προσφυγικό ζήτημα και την ενδεχόμενη εξαίρεσή τους από την εφαρμογή του μέτρου, την οποία φυσικά χαιρετίζουμε.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχει ήδη εξασφαλίσει την πρόθεση συμμετοχής των βουλευτών του Νομού Κυκλάδων, του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και του Αντιπροέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου και Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης (οι οποίοι εκπροσωπούν τον Α’ και τον Β’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης του Νομού), καθώς και των Προέδρων της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης (INSULΕUR), της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) και του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νήσων (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.).

Κατά τον τρόπο αυτό θα εκπροσωπηθεί το σύνολο των νησιών των Κυκλάδων, αλλά και εν γένει των επιχειρηματιών της χώρας που εδρεύουν σε νησιά. Σκοπός αυτής της συνάντησης είναι να ενημερωθεί η ελληνική Κυβέρνηση για το σύνολο των σχετικών ενεργειών στις οποίες έχουν προβεί – εντός και εκτός της χώρας – οι φορείς που θα παραβρεθούν, ώστε εκτός των άλλων να καταστεί απολύτως κατανοητή η ανάγκη για τη μη επέκταση και την οριστική ανάκληση του μέτρου.

Κύριοι Υπουργοί, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, καθώς και άλλοι φορείς, επιβεβαιώθηκαν όσον αφορά στα επιχειρήματά τους, αφού στις περιπτώσεις των νησιών όπου εφαρμόστηκε το νέο μέτρο δεν προέκυψε η αναμενόμενη αύξηση εσόδων. Επιπλέον, δεδομένης της συνολικής επανεξέτασης του Φ.Π.Α. για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιστεύουμε ότι υπάρχει σημαντική ευκαιρία για την επαναδιατύπωση του θέματος. Τελικός στόχος, θα πρέπει να είναι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να διεκδικηθεί αποφασιστικά η ανάκληση της απόφασης της κατάργησης του μειωμένου Φ.Π.Α. για τα νησιά στα οποία εφαρμόστηκε το μέτρο, αλλά και η μη επέκτασή του στα υπόλοιπα.

Ευελπιστώντας στη θετική σας ανταπόκριση.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος Γιάννης Ρούσσος

Ειδήσεις: Κυκλάδες

(Visited 11 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*