New York Times: Πωλούν αίμα θεραπευμένων από Covid-19 για 40.000 δολάρια το 1 ml

Άκης Αξαόπουλος
02/05/2020 22:11
 
 
 

 

Ορισμένες εταιρείες βιοτεχνολογίας επωφελούνται οικονομικά από τον αγώνα για την πραγματοποίηση δοκιμών αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού, λαμβάνοντας δείγματα αίματος από άτομα που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πουλώντας τα σε εξωφρενικές τιμές.

Οι άνθρωποι που δίνουν το αίμα τους για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του κορωνοϊού μπορεί να μην έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτή η διαδικασία έχει τόσο μεγάλα κέρδη για τις εταιρείες.

Έγγραφα, email και τιμοκατάλογοι που έχουν στα χέρια τους οι New York Times δείχνουν ότι αρκετές εταιρείες σε όλο τον κόσμο προσφέρονται να πουλήσουν δείγματα αίματος ανθρώπων με κορωνοϊό σε υψηλές τιμές σε εργαστήρια και εταιρείες που κάνουν δοκιμές.

Μία τέτοια εταιρεία είναι η Cantor BioConnect στην Καλιφόρνια, η οποία χρεώνει από 350 έως 40.000 δολάρια για ένα χιλιοστόλιτρο (1 ml) αίματος – δηλαδή λιγότερο από το ένα τέταρτο του κουταλιού του γλυκού.

Μια άλλη εταιρεία, η ινδική Advy Chemical, έχει χρεώσει έως και 50.000 δολάρια, ενώ σύμφωνα με τους NYT, όσο περισσότερα αντισώματα υπάρχουν στο δείγμα, τόσο υψηλότερη είναι η τιμή.

Οι εταιρείες επιμένουν ότι δεν βγάζουν κέρδη από αυτή τη διαδικασία, αλλά πολλοί γιατροί αποκαλούν αυτή την πρακτική «ανήθικη».

«Δεν έχω ξαναδεί ποτέ αυτές τις τιμές», δήλωσε ο Δρ Τζόι Φιτσετ, ιατρικός διευθυντής της Mologic, μια βρετανικής εταιρείας δοκιμών. Στον Φίτσετ προσφέρθηκαν τέτοιους είδους δείγματα σε υψηλές τιμές. «Τα χρήματα βγαίνουν από τα δεινά των ανθρώπων» είπε.

Οι ερευνητές που προσπαθούν να αναπτύξουν τεστ αντισωμάτων χρειάζονται δείγματα από άτομα που είχαν τον ιό και των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα έμαθε να κατασκευάζει αντισώματα για να τον καταπολεμήσει. Ο ανταγωνισμός για τα δείγματα προκάλεσε ελλείψεις, αναφέρει το δημοσίευμα.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη Βρετανία, όπου οι ερευνητές συνήθως βασίζονται στο κεντρικό σύστημα δημόσιας υγείας, και όχι στην εμπορική αγορά, για να έχουν δείγματα.

Οι κερδοσκοπικές εταιρείες διαφημίζουν ότι πληρώνουν τους δωρητές- 100 δολάρια στην περίπτωση της Cantor BioConnect – την ώρα που Βρετανοί επιστήμονες βασίζονται σε προσωπικές σχέσεις για να βρουν εθελοντές.

Η Αλέσια Τζέκινς, που έχει αναρρώσει από τον κορωνοϊό στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, είχε κανονίσει να παράσχει το αίμα της στην Cantor BioConnect. Ωστόσο, όταν έμαθε για τις τιμές που θα χρεώνει η εταιρεία από έναν δημοσιογράφο, άλλαξε γνώμη.

«Είναι πολύ λυπηρό και λάθος να εκμεταλλεύεται κανείς μια πανδημία» δήλωσε.

 

Πηγή: newmoney.gr

(Visited 124 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*