Συγκινεί η ιστορία της 3χρονης Νάγιας από τη Νάξο – Έχει ανάγκη τη στήριξη όλων μας!

Newsroom
03/12/2020 02:49
 
 
 

 

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλεί η ιστορία της μικρής Νάγιας Χωριανοπούλου από τη Νάξο που γεννήθηκε με κώφωση.

Την ιστορία του 3χρονου κοριτσιού αφηγείται η μητέρα της…
Πρόκειται για το ένα παιδί από τα δίδυμα που έφερε στον κόσμο το ζευγάρι Δέσποινα Γκοβάτσου και Στέφανος Χωριανόπουλος που ζουν στη Νάξο.

«Η Νάγια έπρεπε να φτάσει στην ηλικία των 19 μηνών, στις 17 Απριλίου 2019, για να της τοποθετηθεί το πρώτο κοχλιακό εμφύτευμα στο δημόσιο νοσοκομείο Αττικόν. Ως τότε, το μωρό μας, δεν μας είχε ακούσει ΠΟΤΕ. Η ενεργοποίηση του έγινε στις 14 Μαΐου 2019 και έτσι έχει μπει πια στον μαγικό κόσμο των ήχων και των μελωδιών. Τώρα είμαστε στην αναμονή για να βάλει και το δεύτερο εμφύτευμα και να έχει ολοκληρωμένη ακοή».

Αυτά είναι μερικά από τα λόγια της μητέρας μικρής Νάγιας που ζητά τη συμπαράσταση όλων ώστε το 3χρονο κοριτσάκι να αποκτήσει την ακοή του. Η δεύτερη εγχείρηση δεν μπορεί να γίνει σε δημόσιο νοσοκομείο και το ιδιωτικό χρειάζεται 40.000 ευρώ για να προχωρήσει στην επέμβαση. Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί 5.532,56 ευρώ.

Η συγκινητική ιστορία του μικρού κοριτσιού όπως την αφηγείται η μητέρα του

Είμαι η Δέσποινα Γκοβάτσου καθηγήτρια Αγγλικών και ο σύζυγός μου Στέφανος Χωριανόπουλος, ηλεκτρολόγος εγκαταστάσεων. Με τον σύζυγό μου ζούμε μόνιμα στη Νάξο.

Είμαστε οι γονείς των τρίχρονων διδύμων, της Νάγιας και του Δημήτρη που γεννήθηκαν πρόωρα, στις 36+2 εβδομάδες. Παρέμειναν και τα δύο για κάποιο διάστημα στη ΜΕΝΝ και όταν ήρθε η ώρα να πάρουμε το εξιτήριο, οι γιατροί μας ενημέρωσαν ότι δεν ανταποκρίθηκαν στα προκλητά δυναμικά. Πρόκειται για μια εξέταση που μετράει το πώς ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τους ήχους, είναι στο πρωτόκολλο των υποχρεωτικών ιατρικών εξετάσεων σε ιδιωτικά και δημόσια μαιευτήρια, αλλά δυστυχώς δεν πραγματοποιείται πάντα. Στη δική μας περίπτωση η εξέταση έγινε όταν γεννήθηκαν τα μωρά αλλά δεν υπήρχε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, δεν είχαμε καμία τελική γνωμάτευση για το τι ακριβώς είχαν τα μωρά. Έπρεπε να υποβληθούν σε εξετάσεις για να βγει η τελική διάγνωση. Πλέον, η διαδρομή Νάξος- Αθήνα μας είχε γίνει ρουτίνα. Τελικά διαπιστώθηκε ότι ο Δημήτρης έχει μια μικρή νευροαισθητήρια βαρηκοΐα και είναι χρήστης ακουστικών βοηθημάτων, ενώ η Νάγια αμφοτερόπλευρη πρακτική κώφωση.

Δεν υπήρχαν λόγια για να περιγράψουν την ψυχολογία μας, τις σκέψεις μας, τους προβληματισμούς μας. Το ότι ζούμε σε νησί, δυσκόλευε και δυσκολεύει την κατάσταση ακόμα περισσότερο.

Πριν αποκτήσουμε τα δίδυμα, γνωρίζαμε πως σε περίπτωση που κάποιος γεννηθεί κωφός, αυτό συνεπάγεται κωφάλαλος… Μέχρι που ο γιατρός μας άνοιξε τα μάτια λέγοντάς μας ότι με το κοχλιακό εμφύτευμα, δε «νοείται» να υπάρχει πλέον κωφός άνθρωπος! Θεωρείται ως το απόλυτο θαύμα της ιατρικής!

Λόγω της πολιτικής και κρατικής αδιαφορίας, η Νάγια έπρεπε να φτάσει στην ηλικία των 19 μηνών, στις 17 Απριλίου 2019, για να της τοποθετηθεί το πρώτο κοχλιακό εμφύτευμα στο δημόσιο νοσοκομείο Αττικόν. Ως τότε, το μωρό μας, δεν μας είχε ακούσει ΠΟΤΕ.

Η ενεργοποίησή του έγινε στις 14 Μαΐου 2019 και έτσι έχει μπει πια στον μαγικό κόσμο των ήχων και των μελωδιών. Τώρα είμαστε στην αναμονή για να βάλει και το δεύτερο εμφύτευμα και να έχει ολοκληρωμένη ακοή. Βάσει μελετών και στατιστικών δεδομένων, υπάρχει χρονικός περιορισμός μεταξύ των δύο χειρουργείων προκειμένου να υπάρχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και η όσο το δυνατόν μέγιστη απόδοση.

Να σημειωθεί ότι σε όλες τις χώρες παγκοσμίως γίνεται ταυτόχρονη αμφοτερόπλευρη εμφύτευση. Μόνο, στην χώρα μας ΔΕΝ συμβαίνει αυτό. Μέχρι πρότινος, το Υπουργείο Υγείας, δεν κάλυπτε δεύτερο κοχλιακό. Αισίως, αυτό άλλαξε. Για τη μικρή Νάγια έχει εγκριθεί τοποθέτηση δεύτερου κοχλιακού από τις 9 Ιουλίου 2018, (δηλαδή ήδη 2,5 χρόνια), και έχει μπει μόνο το ένα, δεν είναι άδικο;

Δυστυχώς, τα δημόσια νοσοκομεία που αναλαμβάνουν χειρουργεία για την τοποθέτηση κοχλιακών εμφυτευμάτων, μας έχουν διαβεβαιώσει ότι η λίστα αναμονής είναι πολύ μεγάλη. Επίσης, λόγω της πανδημίας και λαμβάνοντας υπόψη ότι όλα τα χειρουργεία υπολειτουργούν, λογικό είναι να έχουν σειρά προτεραιότητας παιδιά που δεν έχουν βάλει καν το πρώτο κοχλιακό ή ακόμα ενήλικες που περιμένουν πάνω από 2 χρόνια.

ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ότι δε διεκδικούμε τη θέση κανενός παιδιού ή ενήλικα που δεν έχει το πρώτο κοχλιακό. Διεκδικούμε την εφαρμογή του νόμου σε ιδιωτική κλινική που προβλέπει την 70% κάλυψη των εξόδων της αγοράς του κοχλιακού (23.000€ + ΦΠΑ), για να επισπευσθεί το χειρουργείο του παιδιού.

Μετά από επικοινωνία με το νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ (εγκεκριμένη ιδιωτική κλινική για την παιδική κοχλιακή εμφύτευση), μας ενημέρωσαν ότι το προβλεπόμενο βάσει νόμου ποσοστό κάλυψης δεν κατατίθεται από τον ΕΟΠΥΥ και πρέπει όλα τα έξοδα που ανέρχονται περίπου στις 40.000€ να καλυφθούν από εμάς.

Γιατί, λοιπόν, δεν εφαρμόζεται ο ισχύων νόμος ο οποίος στερεί από το παιδί μας τη δυνατότητα βελτίωσης της ποιότητας ακοής που αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη του λόγου και της προσαρμογής στο κοινωνικό περιβάλλον;

“Ένα ευχαριστώ είναι λίγο”

Αποκτώντας τα διδυμάκια μου πριν από 3 χρόνια, και μαθαίνοντας για την ιδιαιτερότητά τους σχετικά με την βαρηκοΐα και την κώφωση, ΠΟΤΕ μου δεν περίμενα ότι θα ήταν ένας από τους λόγους για να συνειδητοποιήσω ότι κάπου εκεί έξω υπάρχει ακόμη ΑΝΘΡΩΠΙΑ…. ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ… ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ….

Ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ είναι πραγματικά λίγο, σε αυτούς που επέλεξαν να αφιερώσουν λίγο από τον πολύτιμο χρόνο στους, ώστε:

1) να στηρίξουν τον προσωπικό μας αγώνα ώστε το κοριτσάκι μας να μπορέσει να βάλει άλλο ένα κοχλιακό εμφύτευμα ιδιωτικά (μιας και το δημόσιο ΑΡΝΕΙΤΑΙ να το αναλάβει), και το κόστος σε ιδιωτικές κλινικές είναι υπέρογκο….

2) να αποδείξουν ότι ΝΑΙ, υπάρχουν τελικά ακόμη κάποιοι που είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ…
Είμαστε ευγνώμονες που με την κίνησή σας, μας φέρνετε πιο κοντά στο να καταφέρει η κορούλα μας, να μην ανήκει στο περιθώριο και να μην έχει καμία απολύτως διαφορά με όλους τους ακούοντες.

Ένα ευχαριστώ είναι πραγματικά λίγο….

Άραγε λοιπόν, ΕΣΥ, με ακούς όταν μιλώ;

Αν επιθυμείτε να στηρίξετε τον αγώνα της μικρής Νάγιας και της οικογένειας της

*Δωρεά οποιοδήποτε ποσό μέσω PayPal με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα

*Δωρεά με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό ή e-banking -Alpha Bank
Αρ.Λογ.0278 7005 549
GR38 0140 6200 6200 0278 7005 549
Όνομα Δικαιούχου: Παναγιώτα-Ειρήνη Στ. Χωριανοπούλου
Με αιτιολογία : ΔΩΡΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

*Δωρεά με την απόκτηση παραμυθιού!

ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΓΙΑ!

(Visited 6.335 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*