Έφυγε από τη ζωή ο Κωστής Στ. Λεβογιάννης

Κωστής Στ. Λεβογιάννης
Newsroom
24/07/2020 13:04
 
 
 

 

Μια σημαντική προσωπικότητα της Νάξου έφυγε αιφνίδια από τη ζωή…

Ο Κωστής Στ. Λεβογιάννης άφησε χθες την τελευταία του πνοή σε ηλικία 73 ετών, σε νοσοκομείο των Αθηνών όπου νοσηλεύονταν τις τελευταίες ημέρες.

Ευγενικός και εξαίρετος επιστήμονας και άνθρωπος, αγωνιστής της δημοκρατίας ο Κωστής ήταν γεμάτος με αγάπη και καλοσύνη για όλους.

Ο Κωστής Λεβογιάννης, μελετητής της ελληνικής γλώσσας, υπήρξε και συνεργάτης του naxostimes.gr όπου συχνά δημοσίευε άρθρα του. Ο Κωστής με κάθε ευκαιρία αντιμετώπιζε με μεγάλες δόσεις χιούμορ τα “παράδοξα” της αλλοίωσης της ελληνικής γλώσσας με ξενόφερτες λέξεις.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί το Σάββατο το μεσημέρι στην εκκλησία του Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου και ο ενταφιασμός στο κοιμητήριο του Γαλανάδου.

Αντίο Κωστή… Θα μας λείψεις… Θα σε θυμόμαστε πάντα με πολύ αγάπη!

*Του Νίκου Λεβογιάννη

Ο Κώστας Στ. Λεβογιάννης, που αιφνιδίως έφυγε από τη ζωή, υπήρξε σημαντική προσωπικότητα της Κωμιακής και της Νάξου. Πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ, υπηρέτησε στην Τράπεζα Ελλάδος, όπου εξελίχθηκε σε υψηλόβαθμο στέλεχός της μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

Από οικογένεια με πολύχρονους δημοκρατικούς αγώνες και διωγμούς, μετανάστευσαν πολύ νωρίς από την Κωμιακή στην Αθήνα μετά τον θάνατο του μεγάλου αδελφού του Γιώργου, που έχασε τη ζωή του σε νεαρή ηλικία, στο τραγικό εργατικό ατύχημα το 1958 (5 Σεπτεμβρίου) στα έργα διάνοιξης του δρόμου Κωμιακής-Απόλλωνα, όπου έχασαν τη ζωή τους 13 εργάτες, όταν παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά ενός χειμάρρου ύστερα από ξαφνικό μπουρίνι.

Η οικογένειά του και ο ίδιος συνδέθηκαν με στενή φιλία με τον Νικηφόρο Μανδηλαρά, ο οποίος ως δικηγόρος είχε αναλάβει αμισθί την υπόθεση του τραγικού εργατικού ατυχήματος των 13 εργατών το 1958.

Ως φοιτητής και μέλος της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, συμμετείχε ενεργά στους ανένδοτους λαϊκούς αγώνες την περίοδο 1965-1967, είχε συλληφθεί σε απαγορευμένες διαδηλώσεις και διωχθεί από την αστυνομία.

Παρών στις αγωνιστικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες του Συλλόγου Κορωνίδας, από το 1972 και μετά, ανέδειξε το σπάνιο δημοσιογραφικό του ταλέντο μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας του Συλλόγου “Κορωνίς Νάξου-Κορωνίδα”, την οποία υπηρέτησε επί σειρά ετών ως μέλος της συντακτικής επιτροπής, αλλά και ως αρθρογράφος με μόνιμη στήλη με οικονομικά θέματα.

Στη συνέχεια αρθρογραφούσε μέχρι πρόσφατα σε πολλές ναξιώτικες και κυκλαδικές εφημερίδες και περιοδικά και υπήρξε δραστήριο μέλος της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου (ΕΚΥΤ).

Βαθύς γνώστης και μελετητής της ελληνικής γλώσσας, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το φαινόμενο της αλλοίωσής της από ξενόφερτες λέξεις και φράσεις, απ’ τις ξενόγλωσσες επιγραφές και διαφημίσεις και δημοσίευσε πολλές μελέτες και σημαντικά άρθρα για το θέμα αυτό.

Μελέτησε επισταμένως το δημογραφικό πρόβλημα της Νάξου και των Κυκλάδων και παρουσίασε σημαντικές στατιστικές και συγκριτικές μελέτες επισημαίνοντας τους κινδύνους μείωσης του πληθυσμού της Ελλάδας. Σχετικές επιστημονικές ανακοινώσεις είχε κάνει σε ημερίδες της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου και σε άλλα συνέδρια.

Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια
Νίκος Λεβογιάννης

(Visited 4.611 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*