Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος

Newsroom
13/07/2020 15:31
 
 
 

Την απόφαση του προέδρου της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία (από μουσείο που ήταν) σε μουσουλμανικό τέμενος καταδίκασε το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης, με ψήφισμα που εξέδωσε και εστάλη στο Γραφείο Πρωθυπουργού, καθώς και στα Υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Αναλυτικά, το ψήφισμα:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου – Ερμούπολης
1. Καταδικάζει έντονα το διάταγμα του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το οποίο η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη μετατρέπεται σε μουσουλμανικό τέμενος και τίθεται κάτω από τη δικαιοδοσία της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων, μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας που έκρινε ως μη σύννομο το προεδρικό διάταγμα του 1934, το οποίο είχε προσδώσει καθεστώς μουσείου στο μνημείο.

Η ενέργεια αυτή προκαλεί την ιστορική μας μνήμη και το εθνικό και θρησκευτικό μας αίσθημα, διαρρηγνύοντας τις σχέσεις της Τουρκίας τόσο με την Ελλάδα όσο και με τη διεθνή κοινότητα.

Η Αγία Σοφία, οικουμενικό σύμβολο της θρησκευτικής ελευθερίας και ποικιλομορφίας, ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα και αποτελεί σπουδαίο και ζωντανό κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ως τόπος βαθιάς πνευματικής σημασίας για διαφορετικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο, πρέπει να συνεχίσει να αντιπροσωπεύει την πολλαπλότητα της θρησκευτικής κληρονομιάς, τον διάλογο και την ανεξιθρησκία.

2. Το παρόν Ψήφισμα να σταλεί στο Γραφείο Πρωθυπουργού, στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης, να δημοσιευθεί στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

(Visited 50 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*