Γλιτώνουν από την ενημέρωση λογιστικών βιβλίων αγρότες και μικρές επιχειρήσεις

admin
19/01/2015 6:05
  •  
  •  
  •  

Η  Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου με απόφασή της  απαλλάσσει από την ενημέρωση λογιστικών βιβλίων αγρότες και μικρές επιχειρήσεις από την ενημέρωση των λογιστικών βιβλίων.

Η απόφαση έρχεται να ερμηνεύσει διατάξεις του νόμου για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, οι οποίες τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015 και φέρνουν αλλαγές τόσο στην έκδοση αποδείξεων όσο και στην τήρηση βιβλίων.

Στην προκειμένη απόφαση με την απόφαση της ΓΓΔΕ δίνεται η δυνατότητα από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής να μην ενημερώνουν τα λογιστικά τους βιβλία αγρότες – φυσικά πρόσωπα που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και υποχρεούνται να τηρούν βιβλία εφόσον συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις:

 

  • τα ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών δεν υπερβαίνουν το ενάμιση εκατομμύριο (1.500.000) ευρώ,
  • τα λογιστικά στοιχεία τηρούνται με τάξη και πληρότητα ώστε να εκπληρούνται με ορθότητα οι φορολογικές ή άλλες υποχρεώσεις του υπόχρεου και να διευκολύνεται η διενέργεια οποιουδήποτε ελέγχου, και
  • δεν ασκείται άλλη δραστηριότητα, για την οποία υπάρχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων.

Όσοι αγρότες – φυσικά πρόσωπα του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α. δεν ασκήσουν την επόμενη διαχειριστική περίοδο την αγροτική τους εκμετάλλευση ούτε δικαιούνται να λάβουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων.

Στην περίπτωση που μέχρι το τέλος της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου δεν προκύπτει το ύψος των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της προ-προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου.

Επί μεταβίβασης δε, των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, η υποχρέωση για τήρηση λογιστικών αρχείων (βιβλίων και στοιχείων) καταλαμβάνει τους αγρότες με εναπομείναντα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης πάνω από το προβλεπόμενο όριο των 5.000 ευρώ.

Με άλλες διατάξεις της απόφασης, απαλλάσσονται από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής οι πολύ μικρές επιχειρήσεις που είναι ατομικές (φυσικά πρόσωπα) και πωλούν αγαθά ή προσφέρουν υπηρεσίες, αποκλειστικά από σταθερά σημεία μετά από άδεια των αρμόδιων υπηρεσιών, με εξαίρεση τις λαϊκές αγορές και τα παζάρια.

Στην απαλλαγή της παραγράφου αυτής εντάσσονται, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, οι στιλβωτές υποδημάτων καθώς και οι πωλητές κουλουριών, ψημένων καλαμποκιών, κάστανων, ξηρών καρπών, καρύδας ή άλλων αγαθών, που πωλούνται ή προσφέρονται.

Η απαλλαγή από την ενημέρωση βιβλίων αφορά και ατομικές επιχειρήσεις (φυσικά πρόσωπα) που απαλλάσσονται από το Φ.Π.Α. λόγω ύψους ακαθαρίστων εσόδων (έως 10.000 ευρώ), με εξαίρεσή τους εκμεταλλευτές ΤΑΞΙ, τα πρατήρια υγρών καυσίμων και τους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης.

Απαλλάσσονται επίσης οι λιανοπωλητές λαχείων και εταιρίας που εντάσσονται στο καθεστώς κατ' αποκοπή καταβολής του ΦΠΑ.

 

Πηγή:www.reporter.gr
(Visited 7 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.