«Ιόλαος»: Ο ημερήσιος χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για την αντιπυρική περίοδο 2020

Newsroom
09/06/2020 13:55
 
 
 

 

Στην καθημερινή έκδοση του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για το διάστημα από 1η Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου 2020 προχώρησε εκ νέου, στο πλαίσιο της φετινής αντιπυρικής περιόδου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η έκδοση του χάρτη στοχεύει στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο Χάρτης εκδίδεται με ευθύνη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και εντάσσεται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ» της Γ.Γ.Π.Π., στο πλαίσιο του οποίου έχει εκπονηθεί και το αντίστοιχο «Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».

Διεθνή πρακτική η σύνταξη και έκδοση του Χάρτη

Η σύνταξη και έκδοση του Χάρτη αποτελεί διεθνή πρακτική, ειδικότερα σε χώρες που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, με κύριο στόχο τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και την ενίσχυση της ετοιμότητάς τους για την αντιμετώπιση τους.

Παράλληλα, η έκδοση του Χάρτη αποσκοπεί στην έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση των πολιτών, ώστε να ενημερώνονται τόσο για τις περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο πυρκαγιάς, όσο και για τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας, καθώς και στην αποφυγή ενεργειών που ενδέχεται να προκαλέσουν την έναρξη δασικής πυρκαγιάς από αμέλεια.

Ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς αφορά την επόμενη ημέρα από αυτή που εκπονείται και εκδίδεται και βρίσκεται αναρτημένος στον ιστόχωρο της Γ.Γ.Π.Π., όπου ομοίως θα βρείτε και Οδηγίες προστασίας από την εκδήλωση Δασικών Πυρκαγιών.

Οδηγίες Προστασίας από Δασικές πυρκαγιές είναι αναρτημένες και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Τέλος, όπως κάθε χρόνο, για τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς για τις Π.Ε. Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, σύμφωνα με τον ανωτέρω Χάρτη, θα είναι κατηγορίας 4 και άνω, θα εκδίδεται Δελτίο Τύπου από τη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για ενημέρωση των πολιτών και συστάσεις για την αποφυγή οποιαδήποτε ενέργειας ή εργασίας στο ύπαιθρο, είναι δυνατόν να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια και άμεσης ειδοποίησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε οποιαδήποτε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

(Visited 68 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*