ΕΜΔΥΔΑΣ Κυκλάδων: «Ιερός και αδιαπραγμάτευτος ο σεβασμός στη δημόσια υγεία»

syros limani ermoypoli 2
Newsroom
13/05/2020 13:52
 
 
 

 

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε η ΕΜΔΥΔΑΣ Κυκλάδων τις δηλώσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, ο οποίος μια μέρα πριν την Πρωτομαγιά, στοχοποίησε ονομαστικά πολίτες της Σύρου που έχουν εκφράσει δημόσια την γνώμη τους για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλεί η λειτουργία του ναυπηγείου του Νεωρίου.

Σε ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος και η γενική γραμματέας της ΕΜΔΥΔΑΣ, ασκούν έντονη κριτική σε αυτού του είδους την πρακτική, υποστηρίζοντας ότι θέτει εκβιαστικά διλήμματα («ή δουλειά ή υγεία», «δουλειά ή προστασία του περιβάλλοντος») και παίζει το παιχνίδι της εργοδοσίας.

Το πλήρες περιεχόμενο της ανακοίνωση με θέμα «Απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων» έχει ως εξής:

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι,
η φετινή Πρωτομαγιά βρήκε τους εργαζόμενους στην χώρα μας, σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Η παγκόσμια κρίση από την πανδημία με τα εκατομμύρια κρούσματα και τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, έφερε στο προσκήνιο τον απάνθρωπο χαρακτήρα του εκμεταλλευτικού συστήματος που αποθεώνει τις «αγορές» και το κέρδος, σε βάρος της υγείας και των αναγκών των εργαζομένων αλλά ακόμα και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής.

Την παραμονή αυτής της Πρωτομαγιάς, βρήκε την ευκαιρία ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων να στοχοποιήσει, και μάλιστα ονομαστικά, συμπολίτες μας (μεταξύ των οποίων, συνάδελφο μέλος του σωματείου μας) οι οποίοι δημόσια έχουν εκφράσει τη γνώμη τους για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλεί ο τρόπος λειτουργίας του ναυπηγείου Νεωρίου, που επιλέγουν οι ιδιοκτήτες (;) για να μειώνουν το κόστος λειτουργίας, αυξάνοντας έτσι τα κέρδη τους.

Δυστυχώς δεν είναι πρώτη φορά που η ηγεσία του εργατικού κέντρου, όπως και η αντίστοιχη του εργοστασιακού σωματείου του Νεωρίου, έχουν επιλέξει αντίστοιχες πρακτικές. Είναι γνωστοί οι τραμπουκισμοί στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τα βαρέα μέταλλα στο βυθό του λιμανιού της Ερμούπολης, οι προπηλακισμοί συμπολιτών που εκφράζουν την ανησυχία τους για την ρύπανση και παλαιότερα, η αντίστοιχη αντιμετώπιση των 14 εργατών του Νεωρίου που διαφώνησαν, όπως και η «επίσκεψη» «συνδικαλιστών» στα γραφεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας που… τόλμησαν να ελέγξουν καταγγελίες.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
ως εργαζόμενοι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι το δικαίωμα στην εργασία είναι ΙΕΡΟ. Ως σωματείο στηρίζουμε, όπως έχουμε στηρίξει και στο παρελθόν, το δικαίωμα αυτό των συναδέλφων του Νεωρίου. Εξίσου, αν όχι περισσότερο, είναι ΙΕΡΟΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΣ ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και την δημόσια υγεία. Η πανδημία που περνάμε, ανάγκασε να αντιληφθούν πόσο σημαντικό είναι να σεβόμαστε την δημόσια υγεία, ακόμη και οι πιο αμετανόητοι οπαδοί της «αγοράς»…

Είναι έκθετοι, σε όλους τους εργαζόμενους, όσοι «συνδικαλιστές» θέτουν εκβιαστικά διλήμματα «ή δουλειά ή υγεία», «δουλειά ή προστασία του περιβάλλοντος» γιατί απλά έτσι παίζουν το παιχνίδι της εργοδοσίας…

Αυτή την λογική την γνωρίζουν οι εργαζόμενοι από παλιά. Είναι η λογική των προκατόχων των σημερινών εργατοπατέρων, που καλούσαν τους εργαζόμενους να προσκυνήσουν τους προηγούμενους «σωτήρες» του ναυπηγείου, αυτούς που φεύγουν (;) σήμερα με… αγάπη για τον τόπο και γεμάτες σε δημόσιο χρήμα τσέπες…

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, όλους τους εργαζόμενους να απομονώσουν τις κραυγές του
εργοδοτικού «συνδικαλισμού» και τα φερέφωνα της εργοδοσίας.

Μπορούμε όλοι μαζί, ανεξάρτητα από εργοδότη και σχέση εργασίας, να οργανώσουμε τον
καθημερινό αγώνα για σταθερή δουλειά, με δικαιώματα και αξιοπρεπή μεροκάματα, με σεβασμό στην υγεία και το περιβάλλον και κυρίως με σεβασμό στο μέλλον που φτιάχνουμε για τα παιδιά μας.

Για την Δ.Ε. του Τμήματος Κυκλάδων
Ο Πρόεδρος Χάρης Ζεπάτος (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός)
Η Γενική Γραμματέας Σπυριδούλα Τζουμακίδη (Αρχιτέκτων Μηχανικός)

(Visited 71 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*