Τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα θα καλύψουν τις «τρύπες» προσωπικού στους δήμους

admin
17/09/2015 10:25
  •  
  •  
  •  

Χωρίς καμία χρονοτριβή θα μπορέσουν οι δήμοι της χώρας, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, να προχωρήσουν τις διαδικασίες πρόσληψης ανέργων και να καλύψουν επείγουσες λειτουργικές ανάγκες σε προσωπικό.

Σύμφωνα με απάντηση του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κι αφού έγινε δεκτό σχετικό αίτημα που κατέθεσε η ΚΕΔΕ, προχωρούν κατ’ εξαίρεση οι προσλήψεις των 32.433 ανέργων στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα 2014-2015 στους δήμους.

Την άρση της αναστολής των διαδικασιών προσλήψεων λόγω των εκλογών, για συγκεκριμένες κατηγορίες προσωπικού, μεταξύ των οποίων και για προσωπικό που απασχολείται στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ, είχε ζητήσει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης, με το υπουργείο Εργασίας να διαβιβάζει στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας χθεσινή σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την κατ’ εξαίρεση διενέργεια των προσλήψεων των ανέργων, οι οποίοι περιλαμβάνονται στους οριστικούς πίνακες κατάταξης ανέργων, που καταρτίστηκαν στο πλαίσιο της πράξης «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα 2014-2015» (Δημόσια Πρόσκληση Νο2/2015), όπως είχε ζητηθεί από το υπουργείο Εργασίας στις 9 Σεπτεμβρίου.

Το αιτιολογικό σκεπτικό της απόφασης για τη συνέχιση των διαδικασιών πρόσληψης των ήδη επιλεγέντων ανέργων, είναι ότι οι πίνακες επιτυχόντων είχαν οριστικοποιηθεί πριν από τις 2 Ιουλίου 2015, δηλαδή πολύ πριν την προκήρυξη των εκλογών, καθώς και ότι πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενη πράξη από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, ποσού 200 εκ. ευρώ, και επομένως οποιαδήποτε καθυστέρηση στην απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια του εξ ευρωπαϊκών πόρων συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης, ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Ως Αυτοδιοίκηση, θεωρούμε ότι τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα, είναι μια προσωρινή ανάσα και για τους δήμους και για τους ανέργους, καθώς η δική μας θέση είναι να απασχολείται στις δημοτικές υπηρεσίες προσωπικό με σταθερή σχέση εργασίας. Ωστόσο στις σημερινές δύσκολες για τη χώρα και τους δήμους συνθήκες, η κοινωφελής εργασία αποτελεί λύση και για τα δύο μέρη. Επιδιώξαμε και θα επιδιώξουμε και με τη νέα κυβέρνηση να βελτιωθούν οι όροι απασχόλησης και σε ό,τι αφορά το χρόνο απασχόλησης, όσο και της αμοιβής των απασχολούμενων».

(φωτό: aftodioikisi.gr)

(Visited 8 times, 1 visits today)