Σύλλογος Εργαζομένων ΑΔΑ: «Χωρίς τους ανθρώπους της εργασίας, δεν παράγεται πλούτος»

Newsroom
01/05/2020 4:53
  •  
  •  
  •  

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει όλους τους εργαζόμενους σε ολόκληρο τον πλανήτη σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Η παγκόσμια κρίση από την πανδημία με τα εκατομμύρια κρούσματα και τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, έφερε στο προσκήνιο τον απάνθρωπο χαρακτήρα του εκμεταλλευτικού συστήματος που αποθεώνει τις «αγορές» και το κέρδος. Απέδειξε, ότι τα κοινωνικά αγαθά της Δημόσιας Υγείας, της Δημόσιας Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας ΔΕΝ είναι δυνατό να συνυπάρχουν με την επιχειρηματική δράση…

Στη χώρα μας, μέσα στην κορύφωση της πανδημίας, η μεγαλύτερη ιδιωτική επιχείρηση που πουλάει διαγνωστικές εξετάσεις, έκλεισε τα περισσότερα από τα καταστήματά της διότι δεν είχε αρκετά κέρδη… Η κυβέρνηση που καθυστερημένα, και εν πολλοίς υποκριτικά, ανακάλυψε τους ήρωες των Δημόσιων Δομών Υγείας, διπλασίασε εν μέσω κρίσης την κρατική αποζημίωση στους ιδιώτες κλινικάρχες, προκειμένου να ανοίξουν τις ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ…

Πρόκειται για την ίδια πολιτική όλων των κυβερνήσεων που τα προηγούμενα χρόνια αποδιάρθρωναν/διέλυαν συστηματικά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, προκειμένου να βρεθεί χώρος για τους εμπόρους «υγείας».

Στην ισχυρότερη χώρα του κόσμου (ΗΠΑ) βλέπουμε ομαδικούς τάφους γι’ αυτούς που δεν είχαν να πληρώσουν τις δεκάδες χιλιάδες δολάρια που κοστίζει το αγαθό της υγείας… Αντίστοιχα στις ισχυρότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η πολιτική της «αγοράς» οδήγησε σε θεωρίες τύπου «ανοσίας της αγέλης» με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς…

Για μια ακόμη φορά η κτηνωδία μιας μικρής αγέλης επιχειρηματικών ομίλων, με βιτρίνα το καλοπληρωμένο πολιτικό προσωπικό, απέδειξε ότι τα λεγόμενα του Σόιμπλε για την ανθρώπινη ζωή και την οικονομία (που αυγαταίνει τα κέρδη των λίγων) αποτελούν την βασική αρχή ενός συστήματος που σαπίζει…

Καμιά μάσκα δεν μπορεί πλέον να κρύψει την απανθρωπιά του συστήματος της εκμετάλλευσης, όταν ο σκυλοκαυγάς των ισχυρών, μαζί με τον τυχοδιωκτισμό των υπολοίπων στην Ανατολική Μεσόγειο για τις ενεργειακές πηγές και τους αγωγούς συνεχίζεται. Ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου στην γειτονιά μας βρίσκεται εδώ, απειλώντας όλους τους λαούς με νέες εκατόμβες, πρόσφυγες και μετανάστες.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της χώρας μας, όπως και οι άλλες κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε., βρίσκει την ευκαιρία για νέα αντιλαϊκά μέτρα, δήθεν έκτακτα, ακριβώς όσο έκτακτα ήταν τα εκατοντάδες νομοθετήματα των προηγούμενων μνημονιακών χρόνων. Πέρα από τις ρυθμίσεις που φαλκιδεύουν ακόμη περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα, πέφτουν οι μάσκες των πραγματικών προθέσεων με νομοσχέδια όπως του Υπουργείου Παιδείας. Με το νομοσχέδιο αυτό που έρχεται εν μέσω πανδημίας, η πολιτική της δήθεν «αριστείας» απροκάλυπτα πριμοδοτεί τα φροντιστήρια την ώρα που πετάει έξω από τα δημόσια ΕΠΑΛ χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών.

Όμως μέσα σε αυτές τις συνθήκες, της γενικευμένης καραντίνας και των περιορισμών, αναδείχνεται μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια: χωρίς τους ανθρώπους της εργασίας, καμία άλλη «παραγωγική τάξη» δεν μπορεί να παράγει πλούτο…

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η 1Η ΜΑΗ αποτελεί φάρο φωτεινό στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τιμάμε τους νεκρούς των δίκαιων αγώνων των εργαζομένων όλου του κόσμου. Τους νεκρούς του Σικάγου του ’24, το Μάη του ’36, τους 200 ήρωες της Καισαριανής.
Στεκόμαστε δίπλα τους εργαζόμενους στην Υγεία, στα σούπερ μάρκετ, στις ταχυμεταφορές, στα εργοστάσια και σε όλους τους χώρους δουλειάς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα της επιβίωσης σήμερα. Δυναμώνουμε ακόμη περισσότερο την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και εν γένει σε όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, σε όσους που δίνουν άνιση μάχη με την πανδημία, εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής της ιδιωτικοποίησης και των τεράστιων ελλείψεων στην Δημόσια Υγεία. Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του λαού μας.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για:

1. Να καταργηθούν όλες οι ΠΝΠ και οι αντεργατικές διατάξεις αυτόματα με την λήξη των μέτρων.
2. Άμεση κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Κάλυψη όλων των αναγκών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και υποδομές που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και έρευνας.
3. Να ληφθούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
4. Σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Κατάργηση όλων των αρνητικών μεταβολών στις συμβάσεις των εργαζομένων.
5. Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις και να διασφαλιστούν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες και όλα τα δικαιώματα στο μισθό, στο χρόνο εργασίας, στην άδεια.
6. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
7. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού και να ανασταλούν όλες οι πληρωμές προς Δημόσιο, τράπεζες. Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και οι κατασχέσεις.
8. Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης.

Την Παρασκευή 1η Μάη 2020 συμμετέχουμε στις κατά τόπους πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις, χρησιμοποιώντας γάντια και μάσκες, και διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ, ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ!
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΡΑ!

(Visited 48 times, 1 visits today)