Έκτακτη συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στη Μυτιλήνη για το μεταναστευτικό – Παρών και ο Γιώργος Χατζημάρκος

 
 
 

Έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) με θέμα τη διαχείριση των διαρκώς αυξανόμενων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μυτιλήνη, στην οποία έδωσε το παρών και ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Η έκτακτη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, υπό τον πρόεδρο της Ένωσης Κώστα Αγοραστό και παρουσία των εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας και των φορέων του νησιού. Κατά τη διάρκεια της αναδείχθηκε το εύρος του προβλήματος, με τον δήμαρχο Λέσβου να ζητά χθες από την κυβέρνηση να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ανησυχία και ο προβληματισμός των τοπικών φορέων ενισχύεται και από την πρόβλεψη ότι η προσέλευση των προσφύγων και μεταναστών θα συνεχίσει να αυξάνεται το επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού αστέγων, η οποία δημιουργεί εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα στη διαχείριση και περίθαλψή τους.

 

«Απαιτούμε εθνικό σχέδιο και ευρωπαϊκή πρωτοβουλία»

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Χατζημάρκος στην τοποθέτηση του επανέλαβε ότι το μεταναστευτικό ζήτημα – που γιγαντώνεται καθημερινά και στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου – δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πλέον μεμονωμένα από τους νησιώτες, αλλά αντίθετα απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες και ανάληψη πρωτοβουλιών τόσο από πλευράς ελληνικής πολιτείας, όσο κι από πλευράς Ε.Ε.

Όπως τόνισε, «το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών που δέχονται τα νησιά μας, έχει εξελιχθεί σε ένα καθημερινό αγώνα που οι νησιώτες μόνοι μας, όπως είμαστε μέχρι σήμερα, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Απαιτούμε εθνικό σχέδιο, κυβερνητικές αποφάσεις, ευρωπαϊκή πρωτοβουλία και χρηματοδότηση και αυτά, χθες! Φτάνει πια με τις διαπιστώσεις και με τις αποτυπώσεις».

Σε καταυλισμό προσφύγων έχει μετατραπεί το λιμάνι της Μυτιλήνης

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης της ΕΝΠΕ, όλοι οι περιφερειάρχες μετέβησαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου έχει διαμορφωθεί ένας πρόχειρος καταυλισμός για τις χιλιάδες των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται  στο νησί και που ξεπερνούν τις 14.500.

Το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών στην Μυτιλήνη είναι πλέον εκτός ελέγχου και μη διαχειρίσιμο από τους τοπικούς φορείς, ενώ το ρεύμα διαρκώς διογκώνεται, με τις αφίξεις προσφύγων και παράτυπων μεταναστών να υπολογίζονται περί τις 4.000 ημερησίως.

Αύριο, Παρασκευή, ο κ. Χατζημάρκος θα βρίσκεται στην Κω, όπου μεταβαίνουν ο Επίτροπος Μετανάστευσης κ. Αβραμόπουλος, ο α’ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Timmermans και υπουργικό κλιμάκιο, προκειμένου να  συμμετάσχει σε σύσκεψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από το κύμα προσφύγων και μεταναστών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 15 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*