Οι Μυκονιάτες γιόρτασαν την προστάτιδα τους Παναγία Τουρλιανή

admin
24/08/2015 1:47
  •  
  •  
  •  

 

Με τη συμμετοχή πλήθους Μυκονίων πιστών και ευσεβών παρεπιδημούντων παραθεριστών, η Μύκονος τίμησε την εορτή της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και την Πανήγυρι της Προστάτιδος των απανταχού Μυκονίων Παναγίας Τουρλιανής, στο ομώνυμο πολυαιώνιο Μοναστικό Ενδιαίτημα στην Άνω Μερά.

Παραμονή της εορτής, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Τουρλιανής, τελέσθηκε δισαρχιερατικός Εόρτιος Εσπερινός, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σύρου και Μυκόνου Δωροθέου Β’, και ακολούθως, κατά το αρχαίο έθος,  εψάλησαν τα Εγκώμια της Θεοτόκου.

 

Την κυριώνυμο ημέρα, τελέσθηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του κ. Δωροθέου Β’, συμπαραστρατουμένου από τον Ηγούμενο, Αρχιμ. Φιλάρετο Γεροντάρη και Κληρικούς της Μυκόνου, με την προσευχητική παρουσία του Βουλευτού Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση, του διατελέσαντος Βουλευτού Παναγιώτη Ρήγα, Αντιδημάρχων και Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου, του Διοικητού και Υποδιοικητού της 6ης ΜΣΕΠ, της Αερολιμενάρχου Μυκόνου, της Πρόεδρου και Μελών του ΔΣ της Αδελφότητος Ανωμεριτών και πλήθους πιστών, Μυκονίων και παραθεριστών.

Στην ομιλία του, ο μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β’ αναφέρθηκε στην ιστορία της Μονής και τη μεγάλη προσφορά της προς την Άνω Μερά και τη Μύκονο, η οποία μεταφράζεται, μεταξύ άλλων, και με την παραχώρηση ιδιοκτήτων κτημάτων της για την ανέγερση επ’ αυτών Γηπέδου Ποδοσφαίρου, Κλειστού Γυμναστηρίου, Πνευματικού Κέντρου, Δημοτικού Σχολείου και για τη δημιουργία χώρου σταθμεύσεως, προς εξυπηρέτηση και διευκόλυνση των επισκεπτών της Άνω Μεράς.

Εξ αφορμής δε του γεγονότος ότι πολλοί γονείς είχαν φέρει τα παιδιά τους νωρίς στο Ναό, τους συνεχάρη, διότι, όπως είπε, τα παιδιά έτσι αποκτούν βιώματα θρησκευτικής και λατρευτικής ζωής, τα οποία θα μεταδώσουν και αυτά στα παιδιά τους, διατηρώντας και επεκτείνοντας στο μέλλον την παράδοση του Γένους μας.

Τέλος, ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Τουρλιανής, Πανοσιολ. Αρχιμ. Φιλάρετο Γεροντάρη, για το μέγα έργο που επιτελεί, ο οποίος, φυλάσσοντας τη μικρή αυτή Θερμοπύλη της πίστης και της παραδόσεως, κατέστησε την Ιερά Μονή όαση πνευματική, η οποία ζωογονεί και δροσίζει, με την αύρα της Ορθόδοξης πνευματικότητας, την πολυθόρυβη, περιάκουστη και ανά την οικουμένη περικλυτή Μύκονο.   

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, έλαβε χώρα η πάνδημη λιτάνευση της αγίας Εικόνας της Θεοτόκου.

(Πηγή: Ι.Μ. Σύρου)

(Visited 26 times, 1 visits today)