ΚΕΔΕ: Φοβάται υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες λόγω μείωσης των δαπανών των δήμων

admin
05/08/2015 12:43
 
 
 

Τον φόβο της ότι περαιτέρω μείωση των δαπανών στους δημοτικούς προϋπολογισμούς του 2016 θα οδηγήσει σε κατάρρευση των υπηρεσιών που προσφέρουν καθημερινά οι δήμοι σε εκατομμύρια πολίτες, εξέφρασε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΚΕΔΕ σε ανακοίνωση της, «η κεντρική εξουσία, για μια ακόμη φορά τους τελευταίους μήνες, ζητά από τους Δήμους με ΚΥΑ που υπογράφουν οι κ.κ. Βούτσης και Μάρδας, “να σηκώσουν το βάρος” του νοικοκυρέματος του Κράτους και να μειώσουν περαιτέρω τις δαπάνες τους για το 2016», την ίδια στιγμή μάλιστα που εκείνη (σ.σ. η κεντρική εξουσία) δεν κάνει αντίστοιχη προσπάθεια.

 

Σειρά ερωτημάτων

Στη συνέχεια, η ΚΕΔΕ τονίζει ότι δεν γίνεται να ζητείται περαιτέρω μείωση δαπανών, «όταν οι δήμοι είναι αυτοί που έχουν συμβάλλει όλα αυτά τα χρόνια στην επίτευξη του στόχου για δημοσιονομικά πλεονάσματα», θέτοντας ταυτόχρονα τα εξής ερωτήματα:

*Σε ποιον άλλο φορέα της Κεντρικής Κυβέρνησης έχουν μειωθεί κατά 60{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} οι κρατικές επιχορηγήσεις πέραν των Δήμων;

*Ποιοι άλλοι θεσμοί της Κεντρικής Εξουσίας παράγουν πλεονάσματα όπως οι Δήμοι;

*Πόσο ακόμη να μειώσουμε τις δαπάνες μας; Πώς θα στηρίξουμε τις χιλιάδες κοινωνικές μας δομές που σήμερα υποστηρίζουν δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας;

*Πώς θα λειτουργήσουμε τις υπηρεσίες μας χωρίς δαπάνες υπερωριακής απασχόλησης, όταν όλοι γνωρίζουν ότι λειτουργούμε με 40{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} λιγότερο προσωπικό;

*Πώς θα γίνουν έργα στους Δήμους μας, αν μειώσουμε κι άλλο τις προμήθειες;

 

Τι ζητάει ΚΕΔΕ

Τέλος, η ΚΕΔΕ καταλήγει με την επισήμανση ότι «αν θέλει πραγματικά η κεντρική εξουσία να καταρτιστούν ρεαλιστικοί προϋπολογισμοί το 2016, που θα στηρίζονται στα πραγματικά έσοδα που θα εισπράξουν οι Δήμοι την επόμενη χρονιά, οφείλει να κάνει τα παρακάτω:

1ον να δεσμευτεί καταρχήν για την υλοποίηση του κρατικού Προϋπολογισμού του 2015, ώστε να γνωρίζουμε όλοι οι Δήμοι αν και πότε θα αποπληρωθούν από την Κυβέρνηση τα «παρακρατηθέντα» της χρονιάς που διανύουμε, αλλά και τα έσοδά μας από τον φόρο μπύρας, ΤΑΠ και τέλη διαφήμισης.

2ον να υπάρξει αντίστοιχη δέσμευση και για το 2016. Δεν είναι δυνατόν να ζητούν από τους Δήμους ρεαλιστικούς προϋπολογισμούς, όταν δεν γνωρίζουμε αν θα είναι η Κεντρική Εξουσία συνεπής στις δικές της, θεσμοθετημένες υποχρεώσεις. Αν μας ζητούν να μειώσουμε τις δαπάνες μας, για να δικαιολογήσουν τη δική τους ασυνέπεια , ας μας το πουν ευθέως.

3ον να αυξηθούν οι ΚΑΠ κατά τα ποσό τουλάχιστον του κόστους των μεταφερομένων αρμοδιοτήτων (δημοτική αστυνομία, σχολικοί φύλακες) όπως ορίζει το άρθρο 102 του Συντάγματος.

4ον να παύσει η στάση πληρωμών από πλευράς Δημοσίου για τα δημοτικά έργα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013. Και να ληφθεί μέριμνα το κόστος που προκλήθηκε από την καθυστέρηση να μην επιβαρύνει τους Δημοτικούς Προϋπολογισμούς τόσο του 2016, όσο και των επόμενων ετών.

5ον να γίνουν αποδεκτές και να νομοθετηθούν άμεσα, οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για τους υπερχρεωμένους Δήμους.

 

(Visited 24 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*