Κάδοι Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης: Αλληλεγγύη μέσω της ανακύκλωσης

Newsroom
18/12/2019 12:19
 
 
 

Είσαι στη Σύρο και έχεις μεταχειρισμένα ρούχα ή παπούτσια που δεν τα θέλεις πια; Μην τα πας στους κάδους απορριμμάτων, αλλά στους κόκκινους κάδους Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης μεταχειρισμένων ρούχων και παπουτσιών που βρίσκονται στον δημοτικό χώρο στάθμευσης πλησίον του σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτη» και στον Φοίνικα (έμπροσθεν του αγροτικού ιατρείου).

Η τοποθέτηση των κάδων έγινε από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, μέσω της συνεργασίας του Φο.Δ.Σ.Α και της Κοινωνικής Υπηρεσίας, με στόχο την βιώσιμη διαχείριση όλων των πρώτων και επεξεργασμένων βιομηχανικά υλών, υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης, της φροντίδας προς τον άνθρωπο, της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφορίας.

Η ανταπόδοση ανά τόνο προσφέρεται σε δωροεπιταγές από super market με διαχειριστή την Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.


Σε μια κοινωνία αλληλεγγύης και σε μια κυκλική οικονομία αξιοποίησης όλων των υλικών και αγαθών, τα ρούχα και τα παπούτσια δεν μπορούν να οδηγούνται στους κάδους απορριμμάτων.

Ανακτώντας τα μεταχειρισμένα είδη, που είτε από συνήθεια είτε από ανάγκη, κατέληγαν μέχρι σήμερα στα σκουπίδια και στους χώρους υγειονομικής ταφής και επανατοποθετώντας τα σε κυκλοφορία με ένα σύγχρονο τρόπο, καλλιεργείται μια σωστή νοοτροπία αναφορικά με τα ζητήματα ανακύκλωσης.

Με την ανακύκλωση μεταχειρισμένων ρούχων και με σωστή διαχείριση, καταλήγει στα σκουπίδια μόνο το 2%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό εξάγεται με σκοπό την επανάχρηση. Μέρος του υλικού ανακυκλώνεται για δημιουργία ρούχων καθαρισμού, στουπιών κλπ. Από τα παλιά ρούχα μπορούν να φτιαχτούν φόρμες εργασίας, υλικό για ηχομόνωση και θερμομόνωση, γέμιση για τα καθίσματα των αυτοκινήτων κ.ά., όπως επίσης και να γίνει επαναχρησιμοποίηση κουμπιών και φερμουάρ.

Επομένως, μέσω της επαναχρησιμοποίησης και της ανάκτησης – ανακύκλωσης, επιτυγχάνονται πολλοί στόχοι ταυτόχρονα:
*Συμβολή στην υποστήριξη φτωχών οικογενειών και ατόμων που έχουν ανάγκη.
*Εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών (ύφασμα, βαμβάκι, κ.λπ.).
*Μείωση των όγκων των απορριμμάτων που οδηγούνται σε κέντρα τελικής διάθεσης ή Χώρους Υγειονομικής Ταφής.

(Visited 50 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*