Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το δισκόφρενο του αυτοκινήτου σας

Άκης Αξαόπουλος
18/12/2019 01:03
 
 
 

 

Όταν πρόκειται για το σύστημα πέδησης, το πρώτο στοιχείο που έρχεται στο μυαλό είναι το τακάκι φρένων. Αλλά υπάρχει ένα άλλο απαραίτητο κομμάτι για αυτό το σύστημα που μερικές φορές παραβλέπουμε: το Δισκόφρενο.

Το κλειδί για την ασφάλεια και την καλή οδηγική ευκολία του, ο δίσκος φρένων είναι το αντικείμενο του σημερινού άρθρου. Αναρωτιέστε γιατί είναι τόσο σημαντικό που αξίζει μια δική της θέση; Ακολουθήστε το άρθρο!

Τι είναι ο δίσκος των φρένων και ποια είναι η λειτουργία του;

Ένα πολύ σημαντικό μέρος του συστήματος πέδησης, επίσης γνωστό ως ρότορα, λειτουργεί σε συνδυασμό με τα μαξιλάρια. Όταν πιέζεται το πεντάλ φρένου, η επαφή του δίσκου παρεμβύσματος μειώνει σταδιακά την ταχύτητα του οχήματος.

Συνήθως κατασκευάζονται από χυτοσίδηρο για να αντέχουν στη θερμότητα, αλλά υπάρχουν κατασκευαστές που χρησιμοποιούν φθηνότερα υλικά, τα οποία μπορεί να βλάψουν την ποιότητα και την ασφάλεια που πρέπει να έχει το κομμάτι.

Για να κρυώσει, ο δίσκος φρένων χρησιμοποιεί τον περιβάλλοντα αέρα και ορισμένα τμήματα φρένων αποτελούνται από δύο μέρη για βελτίωση της ψύξης. Η ένωση των τμημάτων γίνεται με αυλακώσεις που διευκολύνουν τη διέλευση του αέρα μέσα στο δίσκο. Αυτά είναι γνωστά ως αεριζόμενοι δίσκοι και οι άλλοι σαν στερεά.

Πώς λειτουργούν;

Όταν ο οδηγός πιέζει το πεντάλ του φρένου, το υγρό φρένων συμπιέζεται ενεργώντας στα έμβολα του δαγκάνα του δίσκου. Τα έμβολα κινούνται στον κύλινδρο προς το ταμπόν φρένων με μια δύναμη που πιέζει το μαξιλάρι προς το δίσκο.

Οι δακτύλιοι στεγανοποίησης σφραγίζουν τον κύλινδρο κατά τη διάρκεια της κίνησης του εμβόλου, αποτρέποντας τη διαρροή υγρού φρένων μεταξύ των εμβόλων και του κυλίνδρου Τα ένθετα αναγκάζουν το δίσκο να επιβραδυνθεί και αυτή η τριβή παράγει θερμότητα.

Κατά τη διάρκεια του φρεναρίσματος τα μαξιλάρια παράγουν ένα υπόλειμμα, ένα είδος μαύρης σκόνης, το οποίο διαχέεται μέσα από το δάκρυ του μαξιλαριού και τα άκρα του. Το κάλυμμα από καουτσούκ και ο δακτύλιος στεγανοποίησης εμποδίζουν την είσοδο των συντριμμιών στο κύλινδρο κατά τη διάρκεια της κίνησης επιστροφής του εμβόλου.

Πώς γίνεται η συντήρηση του δίσκου φρένων;

Επειδή πρόκειται για ένα τμήμα με μεγάλη τριβή, η διάρκεια ζωής του δίσκου φρένων είναι περιορισμένη, αλλά ποικίλλει ανάλογα με το πώς χρησιμοποιείται γενικά το σύστημα πέδησης. Παράγοντες όπως ο τρόπος οδήγησης των χρηστών, οι τύποι γης και η προληπτική συντήρηση είναι μερικά παραδείγματα.

Πολλοί υποδεικνύουν μια αλλαγή 2 × 1, δηλ. Την αλλαγή των δίσκων κάθε δύο αλλαγές των πλακών. Ωστόσο, το εγχειρίδιο του ιδιοκτήτη και οι περιοδικές αναθεωρήσεις θα δείχνουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη σωστή ώρα αλλαγής σύμφωνα με τις προδιαγραφές κάθε κατασκευαστή.

Για να παραγγείλετε τους αρχικούς δίσκους φρένων και άλλα εξαρτήματα αυτοκινήτου για το αυτοκίνητό σας, τότε ελέγξτε: τα εξαρτήματα αυτοκινήτων βοηθούν Topantallaktika.gr

(Visited 342 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*