Οδηγίες του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου προς τις επιχειρήσεις της Νάξου

admin
03/07/2015 15:35
 
 
 

Οδηγίες προς τους εμπόρους της Νάξου, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα και το κλείσιμο των τραπεζών, δίνει ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού.

Ο Σύλλογος επισημαίνει τις επιπτώσεις του capital control στην τοπική αγορά και επισυνάπτει τις σχετικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Αναλυτικότερα:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου, με βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στις πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα, συνεδρίασε, εκτάκτως χθες 2/7 τρέχοντος, κάνοντας μία πρώτη αποτίμηση των δύσκολων καιρών που αναμένονται.

Η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) εκτιμάται πως, τουλάχιστον κατά τις πρώτες μέρες ισχύος τους, θα επιφέρει διαφοροποιήσεις/στρεβλώσεις στην υφιστάμενη μέχρι τώρα λειτουργία της αγοράς. O Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Νάξου επιθυμώντας να ενημερώσει όσο το δυνατόν πιο διεξοδικά τον επιχειρηματικό κόσμο, προβαίνει στην καταγραφή και ανάλυση των βασικότερων διατάξεων της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη Κυριακή. Πιο αναλυτικά:

  • Σε αρχικό στάδιο θα υπάρχει τεράστια και σχεδόν αποκλειστική τάση πραγματοποίησης των συναλλαγών με μετρητά, ενώ πρόβλημα θα ανακύψει και με τη δυνατότητα ολοκλήρωσής τους, από τη στιγμή που θα υπάρχει έλλειψη ψιλών, τα οποία θα δίνονται ως ρέστα στους πελάτες. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα και με την εμπειρία της Κύπρου, τα ΑΤΜ (ημερήσιο όριο ανάληψης τα 60 €) μπορούν να προμηθεύουν τους πολίτες μόνο με 50ευρα και 20ευρα, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και σπανιότερη η εύρεση 5ευρων, 10ευρων και κερμάτων.    
  • Καλούμαστε όλοι, μεταξύ άλλων, να ενημερώσουμε τους αλλοδαπούς επισκέπτες μας ότι οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες τους γίνονται αποδεκτές από τα ΑΤΜ και τις επιχειρήσεις χωρίς όρια και οι χρεώσεις εκκαθαρίζονται κανονικά από τις ελληνικές  τράπεζες. 

ΠΡΟΣΟΧΗ

  • Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕΣΩ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ σημαίνει για τα μέλη μας ότι είναι υποχρεωμένα στις συναλλαγές με τους καταναλωτές να δέχονται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και παράλληλα και οι προμηθευτές τους είναι υποχρεωμένοι να δέχονται τα δικά τους ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, προκειμένου να αναπληρώσουν τις προμήθειές τους. Σε περίπτωση που το αρνηθούν, οι κυρώσεις είναι πλέον ποινικές και απειλούνται με φυλάκιση, χρηματικό πρόστιμο και διοικητικές ποινές όπως διοικητικά πρόστιμα και κλείσιμο επιχείρησης.
  • ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ τους συναδέλφους να μην αποφεύγουν τις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες για τους παραπάνω λόγους και τους ενημερώνουμε ότι η εκκαθάριση και πίστωση στον τραπεζικό τους λογαριασμό θα γίνεται αυθημερόν έτσι ώστε να μπορούν και αυτοί αυθημερόν να κάνουν τις δικές τους συναλλαγές ηλεκτρονικά με τους προμηθευτές τους.

ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΕΩΝ

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις με τους περιορισμούς κίνησης κεφαλαίων και το κλείσιμο των Τραπεζών μέχρι και μετά το δημοψήφισμα, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι καθίσταται γενικώς αδύνατον στις επιχειρήσεις να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις του Ιουνίου & Ιουλίου προς το κράτος ,τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τις γενικότερες συναλλαγές τους.

  • Οι πληρωμές στο Δημόσιο ή σε τράπεζες στο πλαίσιο ρυθμισμένων δόσεων, θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking, ή από τα ΑΤΜ εφόσον αφορούν πληρωμές προς λογαριασμούς στην Ελλάδα. Ωστόσο εάν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών, δεν θα βεβαιώνεται τόκος υπερημερίας και ούτε θα απόλλυνται ρυθμίσεις. Ομοίως, καμία συνέπεια δεν θα υποστούν και όσοι δεν πληρώσουν πάγιες εντολές πληρωμής (λογαριασμούς ΔΕΚΟ, δάνεια, ενοίκια), καθώς δεν θα επιβαρυνθούν με τόκους υπερημερίας και δεν θα ληφθούν λοιπά μέτρα (π.χ. διακοπή ηλεκτροδότησης).

Αντιθέτως συνέπειες μπορεί να προκύψουν για οφειλές σε άλλες εταιρίες πλην ΔΕΚΟ-δημοσίου, όπως πχ ασφαλιστικές εταιρίες. Αν επί παραδείγματι κάποιος δεν έχει web banking και δεν πληρώσει το ασφαλιστήριο του αυτοκινήτου του αλλά εμπλακεί σε ατύχημα, η εταιρία μπορεί να τον θεωρήσει ανασφάλιστο (όπως επίσης και αν ελεγχθεί από την Τροχαία). 

Παράλληλα Η ΕΣΕΕ ζήτησε από την Κυβέρνηση, για λογαριασμό των εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας, να προχωρήσει άμεσα στην νομοθέτηση των εξής μέτρων με χρονικό ορίζοντα ισχύος τουλάχιστον μίας εβδομάδας μετά την επαναλειτουργία των Τραπεζών:

  • Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ και των άλλων παρακρατούμενων φόρων.
  • Αναστολή δόσεων του φόρου εισοδήματος και των ληξιπρόθεσμων χρεών τους.
  • Αναστολή των πάσης φύσεως πλειστηριασμών.
  • Αναστολή της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις.
  • Αναστολή της καταβολής τρεχουσών εισφορών προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ, χωρίς να χάνουν την ασφαλιστική τους ενημερότητα.
  • Αναστολή κατάθεσης κάθε είδους μέτρων που απορρέουν από συναλλαγές με αξιόγραφα όλων των μορφών και τύπων.
  • Αναστολή οποιασδήποτε αναγγελίας στον Τειρεσία.
  • Αναστολή εκτέλεσης εξωστικών δικαστικών αποφάσεων.
  • Αναστολή καταβολής οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και νερού.
  • Αναστολή της καταβολής δημοτικών φόρων και τελών.
  • Ενημέρωση του συστήματος του TAXISNET, που θα αίρει τον αυτοματοποιημένο χαρακτηρισμό φόρων και τελών ως ληξιπρόθεσμων και την παρεπόμενη επιβάρυνσή τους με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Είναι χρέος μας, να σταθούμε δίπλα στους συναδέλφους που μας έχουν ανάγκη, ώστε όλοι μαζί ΕΣΕΕ, Ομοσπονδίες και Εμπορικοί Σύλλογοι, να βοηθήσουμε τα μέλη μας να ξεπεράσουν το αρχικό σοκ από τους περιορισμούς κίνησης κεφαλαίων και παρεπόμενα να συμβάλλουμε ώστε να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητά τους.

Σε αυτές τις δύσκολες ώρες καλούμαστε να διαφυλάξουμε την ηρεμία και να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, καθιστώντας σαφές προς τους επισκέπτες ,ότι η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες αποτελούν ασφαλή τουριστικό προορισμό, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις μιας ευχάριστης διαμονής και φιλοξενίας.

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (28-06)

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (30-06)

 

 

(Visited 12 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*