“Nα απαγορευτεί διά παντός το βάρβαρο έθιμο της Νάξου με το ανέβασμα γαϊδουριών στις ταράτσες”

Άκης Αξαόπουλος
08/05/2019 17:34
 
 
 

Eπιστολή έστειλε η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία για το θέμα της δημόσιας κακοποίησης ιπποειδών στην Νάξο. Αναφέρεται στο έθιμο που σε κάποια χωριά της Νάξου ανεβάζουν τα γαϊδούρια με σχοινιά στις ταράτσες των σπιτιών την Πρωτομαγιά.

ΘΕΜΑ: Εφαρμογή του νόμου και δίωξη κατά παντός υπευθύνου. Απαγόρευση κάκιστου εθίμου με δημόσια κακοποίηση ιπποειδών.

Η Ομοσπονδία μας έγινε δέκτης αποδεικτικού υλικού (παρατίθενται στο τέλος της επιστολής) video και φωτογραφίες που αποδεικνύουν τη συνέχιση εφαρμογής κάκιστου εθίμου που συμπεριλαμβάνει την καταφανή δημόσια κακοποίηση γαϊδουριών.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το έθιμο σύμφωνα με το οποίο κάτοικοι της Νάξου ανεβάζουν γαϊδούρια με σχοινιά στις ταράτσες των σπιτιών την παραμονή της Πρωτομαγιάς, εν μέσω κραυγών και αλαλαγμών, τα οποία παραμένουν εκεί μέχρι την επομένη που τα κατεβάζουν πάλι με σχοινιά για να τα ζευγαρώσουν. Απ’ ότι αποδεικνύεται με το επισυναπτόμενο υλικό το έθιμο τηρήθηκε και φέτος σε κεντρικό σημείο του χωριού Γαλήνη, πράξη καταφανώς παράνομη και συγχρόνως ντροπιαστική για τη σύγχρονη Ελλάδα.

Διερωτόμαστε ποιος είναι ο λόγος που ακόμα και σήμερα το 2019, διαφεύγουν οι παραβάτες του νόμου από την Ελληνική αστυνομία εις βάρος ανυπεράσπιστων ζώων. Επειδή η κακοποίηση ζώου είναι πλημμέλημα βάσει του αρ. 16 παρ. 1 που ορίζει ότι «απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού» και 20 παρ. 2 του Ν.4039/12, που ορίζει ότι οι παραβάτες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και με χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ, αλλά και διοικητικά πρόστιμα της τάξης έως 30.000 ευρώ ανά ζώο.

Επειδή όπως ορίζει η παρ. 1 του αρ. 19 του ν. 4039/2012 με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα αφαιρείται προσωρινά ή οριστικά ζώο συντροφιάς ή ζώο άλλης κατηγορίας από την κατοχή του παραβάτη και το ζώο παραδίνεται στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του αρμόδιου Δήμου ή σε ενδιαφερόμενη φιλοζωική εταιρεία ή σωματείο. Αν η μεταχείριση του ζώου είναι ιδιαίτερα σκληρή και βάναυση και προκάλεσε ιδιαίτερο πόνο ή φόβο στο ζώο, η αφαίρεση είναι οριστική.

Επειδή τέτοια έθιμα προσβάλλουν τα δικαιώματα των ζώων και τα πολιτιστικά ιδεώδη στη χώρα μας. Επειδή οι παραβατικές συμπεριφορές που μένουν ατιμώρητες δεν είναι απλώς μία πληγή για τη χώρα μας και προσβάλουν τον πολιτισμό μας, αλλά διαιωνίζουν τη κακοποίηση ανυπεράσπιστων ζώων .

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΖΗΤΑΜΕ:

Άμεση ενημέρωση σχετικά με το αν έχει ασκηθεί ήδη δίωξη αυτεπάγγελτα εναντίον των δραστών, ως ο νόμος ορίζει, καθώς ο εντοπισμός τους από τις τοπικές Αρχές είναι κάτι απόλυτα εφικτό και αν τα ζώα έχουν αφαιρεθεί και οδηγηθεί σε ασφαλές σημείο. Άλλως και σε κάθε περίπτωση παρακαλούμε για τις νόμιμες ενέργειές σας άμεσα καθόσον μεν ο κίνδυνος της ζωής των ζώων αυτών είναι εμφανής, διαρκής, καθημερινός, ακατάπαυστος και οι ιδιοκτήτες τους ακατάλληλοι. Παρακαλούμε δε, τις αρμόδιες Αρχές όπως μεριμνήσουν άμεσα ώστε να ενημερωθούν οι κάτοικοι του χωριού και του νησιού για τις συνέπειες βάσει νόμου, και να απαγορευτεί δια παντός το παράνομο και βάρβαρο αυτό έθιμο.

(Visited 319 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*