Εκπτώσεις έως 70% στην ΔΕΗ για τα χαμηλά εισοδήματα

  •  
  •  
  •  

deh logariasmos

Εκπτώσεις που μπορεί να φτάσουν και το 70% προανήγγειλε για το νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

«Με το νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο που θεσπίστηκε στις αρχές του χρόνου, τα χαμηλότερα εισοδήματα λαμβάνουν μεγαλύτερες εκπτώσεις, σχεδόν 70%, ενώ αυστηροποιήθηκαν τα κριτήρια υπαγωγής, με την εισαγωγή περιουσιακών στοιχείων και τον υπολογισμό του συνολικού εισοδήματος του νοικοκυριού, ώστε να το λαμβάνουν όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη», εξήγησε ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε».
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα υποστήριξης νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα, τα οποία έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος λόγω οφειλών, υπενθύμισε ότι έχει προβλεφθεί κονδύλι 10 εκατ. ευρώ για επιδότηση από το κράτος, με τη δημιουργία ενός ταμείου στο οποίο προσφεύγουν οι δικαιούχοι για την πληρωμή των οφειλών και την επανασύνδεση.

Έχουν, ήδη, προσφύγει πάνω από 1.600 νοικοκυριά που έχουν εξασφαλίσει την επανασύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος και το ταμείο έχει καταβάλλει έως τώρα περισσότερα από 6 εκατ. ευρώ. Οι δήμοι έχουν συστήσει επιτροπές οι οποίες αξιολογούν την πραγματική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση των αιτούντων και χορηγούν το ειδικό βοήθημα.

«Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να μην κοπούν οι συντάξεις»

Για την αποτροπή μείωσης των συντάξεων, σημείωσε ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος που δίνει περιθώρια κινήσεων και ότι δεν αποτελεί διαρθρωτικό πρόβλημα.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για «μεγάλες τομές που επαναφέρουν τις εργασιακές σχέσεις», ενώ για την έξοδο στις αγορές, επισήμανε ότι «θα κρίνουμε επιλεκτικά πότε είναι η κατάλληλη περίοδος και σημείωσε ότι αίρονται σταδιακά και οι τελευταίοι περιορισμοί στα capital controls, χωρίς να θίξουν την ασφάλεια στην οικονομία.

O υπουργός τάχθηκε εκ νέου υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών στο τέλος της τετραετίας αν και σημείωσε ότι υπάρχουν, θεμιτές, διαφορετικές απόψεις, ενώ τόνισε ότι οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν στη βάση των πολιτικών που είναι πιο ωφέλιμες και βιώσιμες, καθώς «φάνηκε και στη ΔΕΘ ότι τα δυο κόμματα έχουν τεράστιες διαφορές».

Πηγή: insider.gr

(Visited 12 times, 1 visits today)