Οργή δημάρχων για τα αποθεματικά: «Θα προσφύγουμε στο ΣτΕ»

admin
21/04/2015 11:47
 
 
 

Την έντονη αντίδραση των δημάρχων εξακολουθεί να προκαλεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που πέρασε η κυβέρνηση, με βάση την οποία γίνεται υποχρεωτική η μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να χρησιμοποιηθούν, αν χρειαστεί, για την έκδοση repos, δηλαδή τίτλων βραχυπρόθεσμου (έως 15 ημέρες) δανεισμού του κράτους.

Συγκεκριμένα, να προσφύγει άμεσα στο ΣτΕ «για να ακυρώσουμε δικαστικά την θεσμικά απαράδεκτη απόφαση του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης» αποφάσισε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που συγκάλεσε σήμερα έκτακτη συνεδρίαση, όπως δήλωσε ο πρόεδρός της Γιώργος Πατούλης.

Σε δηλώσεις του, που φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Bild, ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για δικτατορική απόφαση: «Αυτή η κυβέρνηση ενεργεί σαν δικτάτορας. Είναι μια άμεση επίθεση στις εκκλησίες. Δεν ήταν υπηρέτες της κυβέρνησης. Είναι μια κυβέρνηση της αριστεράς με την νοοτροπία μιας σοβιετικής ηγεσίας» σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, με την Bild να χαρακτηρίζει ως κίνηση πανικού εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης τη μεταφορά των ταμειακών αποθεμάτων των κρατικών φορέων και οργανισμών στην Τράπεζα της Ελλάδας και να μιλά για «εξέγερση» δημάρχων κατά του Αλέξη Τσίπρα για την απόφαση.

 

Μάρδας: Με ποιους όρους θα χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά
Διευκρινίσεις σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που αφορά στην εκταμίευση των διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Τράπεζα της Ελλάδος, έδωσε στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Σύμφωνα με όσα είπε, η διάθεση αυτών των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό στη ΤτΕ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε έκτακτη ανάγκη, θα γίνει με τους εξής όρους: Οι δήμοι θα αποστείλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο 15νθήμερο. Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d}. Όποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως. Για ποσά μεγαλύτερα από 20{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d}, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών.

 

Αύριο στην Επιτροπή η συζήτηση του νομοσχεδίου
Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής εισάγεται αύριο, Τετάρτη 22 Απριλίου, στις 18:00, για συζήτηση και επεξεργασία το νομοσχέδιο «Κύρωση της από 20 Απριλίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος” (Α41)».

 

Δήμαρχος Αθηναίων: Προδήλως αντισυνταγματική η ΠΝΠ
Νωρίτερα, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας καταδίκασε, σε ψήφισμά του, την ΠΝΠ και επιφυλάσσεται για κάθε ενέργεια που θα προστατεύει τα χρήματα των πολιτών της Αθήνας. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του ενώ προανήγγειλε προσφυγή προκειμένου να μην εφαρμοστεί η ΠΝΠ ως «προδήλως αντισυνταγματική», καθώς παραβιάζει βάναυσα την αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης προανήγγειλε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της ΠΝΠ την οποία χαρακτηρίζει «θεσμική εκτροπή».

Έκτατη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ συγκάλεσε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός, προειδοποιώντας ότι μετά τη «δραματική εξέλιξη η μισθοδοσία του συνόλου των υπαλλήλων και των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας χωρίς ευθύνη των περιφερειών και των δήμων, καλύπτεται μόνον για 15 ημέρες».

(Πηγή: ethnos.gr)

(Visited 23 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*