Τα νηστίσιμα μενού της Μεγάλης Εβδομάδας

admin
06/04/2015 21:39
 
 
 

Μεγάλη Εβδομάδα και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ήδη ξεκινήσει την νηστεία… Πέρα από τη θρησκευτική σημασία της νηστείας, πρόκειται για μια πρώτης τάξης ευκαιρία για αποτοξίνωση (έστω πρόσκαιρη), αλλά και για γευσιγνωσία, μιας και τα νηστίσιμα πιάτα παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία τόσο σε υλικά όσο και σε γεύση.

Ας απομυθοποιήσουμε επιτέλους την κυρίαρχη άποψη, ότι το νηστίσιμο τραπέζι είναι ένα καταναγκαστικό “έργο” που περιλαμβάνει άνοστα και νερόβραστα λαχανικά σε αηδιαστικούς συνδυασμούς.

Η νηστίσιμη δίαιτα μπορεί να γίνει άκρως γευστική, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην υγεία μας, χάρη στα άφθονα λαχανικά και φρούτα που περιέχει και είναι πλούσια σε βιταμίνες (A, C, E), φυλλικό οξύ, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Η αποχή από το κρέας μειώνει σημαντικά την κατανάλωση κεκορεσμένων λιπών, που ως γνωστόν σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτηξης καρδιαγγειακών προβλημάτων αλλά και καρκίνων. 

Ωραία όλα αυτά, αλλά εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς: “Από που θα πάρω όμως την απαραίτητη πρωτεΐνη που χρειάζεται ο οργανισμός μου;” Η απάντηση είναι απλή: από παντού. Τόσο τα όσπρια όσο και τα θαλασσινά αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών και υδατανθράκων και αν συνδυαστούν σωστά, με δημητριακά (ρύζι, καλαμπόκι, ψωμί), μας δίνουν πρωτεΐνες, ισάξιες του κρέατος χωρίς ίχνος λίπους!

Η νηστεία… συμφέρει λοιπόν από κάθε άποψη.

Πέρα από την θρησκευτική της σημασία, κρίνεται άκρως απαραίτητη για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, ευνοεί την καλύτερη λειτουργία του εντέρου και βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης. Αρκεί φυσικά όταν σταματήσουμε την νηστεία να μην “ξανακυλήσουμε” στις παλιές κακές διατροφικές μας συνήθειες.

Οι παρακάτω συνταγές για την Μεγάλη Εβδομάδα είναι προσεχτικά επιλεγμένες, ώστε να περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας, αποτελώντας παράλληλα ιδανικές γευστικές προτάσεις για όλα τα γούστα.

Οπλιστείτε με μεράκι και ετοιμάστε το πιο εντυπωσιακό νηστίσιμο τραπέζι, για εσάς την οικογένεια και τους φίλους σας!

 

1. Μπιφτέκια Λαχανικών

Τι θα χρειαστείτε:

3 κουταλιές ελαιόλαδο

5 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα φρέσκα

1/2 φλ. αρακά

1 τριμμένο καρότο

2 φλ. αλεύρι ολικής άλεσης

1 κουτάκι μπύρα

1 μικρή βρασμένη πατάτα

αλάτι πιπέρι δυόσμος, ρίγανη

Τι θα κάνετε:

Ζεσταίνετε τις 2 κουταλιές λάδι και σωτάρετε τον αρακά, τα κρεμμυδάκια και το καρότο. Βάζετε το αλεύρι με τη μπύρα σε μπωλ κι ανακατεύετε να γίνουν χυλός. Στο χυλό προσθέστε τα σωταρισμένα λαχανικά, την πατάτα και τα μπαχαρικά με τα μυρωδικά. Ζυμώνετε καλά και πλάθετε τα μπιφτέκια. Με το υπόλοιπο λάδι αλείψτε ένα ταψάκι και ψήστε τα μπιφτέκια στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν.

2. Φάβα με αντζούγιες

Τι θα χρειαστείτε:

250 γραμμάρια φάβα

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Ελαιόλαδο

Αλάτι, Λεμόνι, Ελιές, Κάπαρη & Αντζούγιες

Τι θα κάνετε:

Σε σουρωτήρι ξεπλένετε καλά τη φάβα. Τη μεταφέρετε σε κατσαρόλα και γεμίζετε με νερό μέχρι τη μέση. Βράζετε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα. 15 λεπτά πριν από το τέλος προσθέτετε μία κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι και ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο. Ανακατεύετε και ύστερα σερβίρετε σε βαθύ πιάτο. Στολίζετε κυκλικά με τις αντζούγιες, το κρεμμύδι, την κάπαρη και τις ελιές. Τέλος, Ραντίζετε με λεμόνι και ελαιόλαδο.

 

3. Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Το χταπόδι είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας και φτωχό σε χοληστερίνη. Ανά 100 γρ. προσφέρει βιταμίνη Α (45 μονάδες), φώσφορο (186 mg), ψευδάργυρο (1,68 mg) και νάτριο (230 mg). Συνδυάζεται ιδανικά με κοφτό μακαρονάκι και φρέσκια ντοματούλα, δημιουργώντας ένα χορταστικό και πεντανόστιμο πιάτο. Διαλέξαμε να το συνοδέψουμε με μία δροσερή γαριδοσαλάτα με ρόκα, για να εμπλουτίσουμε το γεύμα σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.

 

Τι θα χρειαστείτε:

1 μέτριο χταπόδι, φρέσκο ή κατεψυγμένο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο

3 κουτ. της σούπας λάδι

αλάτι και πιπέρι

500 γρ. κοφτό μακαρονάκι

1/2 ματσάκι μαϊντανό

3 ώριμες τομάτες ψιλοκομμένες

Τι θα κάνετε:

Πλένετε καλά το χταπόδι και το βράζετε σε μία κατσαρόλα με 1 φλιτζάνι νερό. Μόλις μαλακώσει, το σουρώνετε, το κόβετε σε μικρά κομμάτια και το κρατάτε σε ένα μέρος, χωρίς να πετάξουμε το ζουμί. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτετε τις ντομάτες, το μαϊντανό και όσο αλατοπίπερο επιθυμείτε και αφήνετε το μίγμα να πάρει 2 βράσεις σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτετε το χταπόδι και το αφήνετε να πάρει μία βράση, για 10 λεπτά. Κατόπιν, προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερό, καθώς και το ζουμί που κρατήσατε από το βράσιμο του χταποδιού. Βάζετε το κοφτό μακαρονάκι και βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει.

 

 

4. Γαριδοσαλάτα με ρόκα και ντοματίνια

Τι θα χρειαστείτε:

1 σκελίδα σκόρδο

1 μικρό κρεμμύδι

6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Χυμός μισού λεμονιού

Ξύσμα ενός λεμονιού

8 μεγάλες γαρίδες

8 ντοματίνια κομμένα στη μέση

1 μάτσο ρόκα πλυμένη και στεγνή

Τι θα κάνετε:

Σε ένα μπολ αναμειγνύετε το σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι, το κρεμμύδι, το λεμόνι, το ξύσμα, το λάδι, το πιπέρι και τον μαϊντανό. Προσθέτετε τις γαρίδες καθαρισμένες και τις αφήνετε να μαριναριστούν για 20 λεπτά. Βγάζετε τις γαρίδες από την μαρινάτα τους και τις τοποθετείτε σε ταψάκι και από εκεί στο γκριλ για 5 λεπτά. Σε μια πιατέλα στρώνετε τη ρόκα, βάζετε από πάνω τα ντοματίνια, τις γαρίδες και τέλος, περιχύνετε με τη μαρινάτα τους. 

 

5. Μανιτάρια με ρίγανη στο φούρνο ή στη σχάρα

Τα μανιτάρια έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας. Ας δούμε μία νόστιμη συνταγή για ορεκτικό ή ακόμη και για κυρίως πιάτο.

Τι θα χρειαστείτε:
1 κιλό μανιτάρια
2/3 ποτηριού ελαιόλαδο
1/3 ποτηριού χυμό λεμονιού
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
1 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη

Τι θα κάνετε:
1.Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα μανιτάρια.
2.Χτυπούμε στο μίξερ το ντρεσιγκ (το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο το αλάτι και το πιπέρι).
3.Τοποθετούμε σ΄ ένα ταψί τα μανιτάρια με την μισή ποσότητα του ντρεσιγκ και τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά στους 220˚C.
4.Ακολουθώντας την ίδια διαδικασία μπορούμε να τα ψήσουμε στη σχάρα, αφήνοντας τα να μαριναριστούν για περίπου 30 λεπτά στη σάλτσα, όπου φυσικά γίνονται και πολύ νοστιμότερα.
5.Όταν ψηθούν προσθέτουμε την υπόλοιπη σάλτσα και τη φρέσκα ρίγανη.

 

6. Πένες του κηπουρού 

Τι θα χρειαστείτε:

300 γρ. πένες
2 κομμένα σε κύβους κολοκυθάκια
2 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανό
1 μεγάλη κομμένη σε κύβους μελιτζάνα 
2 γλυκές κομμένες σε κύβους κόκκινες πιπερίες
πιπέρι, αλάτι
1 κουταλάκι ΖΑΧΑΡΗ
λίγη τριμμένη ΡΙΓΑΝΗ
1 με 2 σκελίδες ψιλοκομμένες σκόρδο
για τηγάνισμα ελαιόλαδο
1 κονσέρβα χυμό ντομάτας

Τι θα κάνετε

Αλατίζετε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και τα αφήνετε να μείνουν μια ώρα. Τα ξεπλένετε και τα τηγανίζετε ελαφρά ώσπου να μαλακώσουν.
Μεταφέρετε τα λαχανικά σε κατσαρόλα, προσθέτετε το σκόρδο, το λάδι, τα ντοματάκια, το μαϊντανό, τη ζάχαρη. Βράζετε τα λαχανικά 3/4 της ώρας περίπου. Προς το τέλος προσθέτετε και τη ρίγανη και ανακατεύετε. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Εν τω μεταξύ όταν τα λαχανικά κοντεύουν να βράσουν, βράζετε τις πένες σε κατσαρόλα με το ζωμό για ζυμαρικά. Τις σουρώνετε, τις αναμιγνύετε με τα λαχανικά και τη σάλτσα τους και σερβίρετε αμέσως.

 

7. Καλαμάρια γεμιστά 

Τι θα χρειαστείτε:

1 1/2 κιλό μέτρια καλαμάρια (10-12)

3/4 κούπας λάδι

1/2 κούπα τριμμένο κρεμμύδι

1/4 κούπας ρύζι για πιλάφι

1/2 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο

2 κουταλιές σταφίδα μαύρη

2 κουταλιές κουκουνάρια

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1/2 κούπα λευκό κρασί

1 κούπα νερό

1 κουταλιά χυμό λεμονιού

 

Τι θα κάνετε:

Καθαρίστε και πλύντε τα καλαμάρια. Χωρίστε τα πλοκάμια και ψιλοκόψτε τα. Τρυπήστε τα καλαμάρια μ’ ένα σουβλάκι σε μερικά σημεία εδώ κι εκεί. Ζεστάνετε το μισό λάδι και σοτάρετε μέσα σ’ αυτό το κρεμμύδι και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια των καλαμαριών. Κατεβάστε τα από τη φωτιά, ρίξτε μέσα το ρύζι, τον άνηθο, τη σταφίδα, τα κουκουνάρια, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Γεμίστε τα καλαμάρια ως τη μέση, γιατί στο ψήσιμο, το μεν ρύζι θα φουσκώσει, τα δε καλαμάρια θα μαζέψουν. Κλείστε το άνοιγμα, στερεώνοντάς το με ξύλινες φουρκέτες.

Αν θέλετε, πριν γεμίσετε τα καλαμάρια, βάλτε τα σε κατσαρόλα με ελάχιστο νερό κι ανακατέψτε τα 5′ επάνω σε δυνατή φωτιά, να φύγει το νερό τους, οπότε θα μαζέψουν κι έτσι θα τα γεμίσετε πιο εύκολα, βάζοντας περισσότερη γέμιση, ως τα 2/3. Αραδιάστε τα γεμιστά καλαμάρια σε πλατιά κατσαρόλα, περιχύστε τα με το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετέ τα ελαφρά, γυρίζοντάς τα απ’ όλες τις πλευρές. Περιχύστε τα με το κρασί, προσθέστε το νερό και το χυμό λεμονιού, σκεπάστε και σιγοβράστε, ώσπου να μαλακώσουν και να μείνουν με λίγη σάλτσα. Αν θέλετε, μπορείτε να δέσετε τη σάλτσα με 1 κουταλάκι κορν φλάουρ. ΄Οταν τα κατεβάσετε από τη φωτιά, τρίψτε στην επιφάνεια λίγο μαύρο πιπέρι. Σερβίρετέ τα με φέτες λεμονιού.

(ΠΗΓΗ: Βέφα Αλεξιάδου)

 

8. Ριζότο με θαλασσινά

Τι θα χρειαστείτε:

 

3 κούπες νερό

2 σκελίδες σκόρδο

700 γρ. μύδια κατεψυγμένα με ή χωρίς κέλυφος

500 γρ. γαρίδες

300 γρ. ρύζι Καρολίνα

3 κουταλιές κονιάκ

1/3 κούπας λάδι

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 κουταλιά λάδι

1/4 σαφράν

αλάτι – πιπέρι

Τι θα κάνετε:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 3 κούπες νερό με μια σκελίδα σκόρδο και μια κουταλιά λάδι και τ’ αφήνουμε να βράσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μύδια, τα αφήνουμε να βράσουν για 4΄-5΄, τα σουρώνουμε και κρατάμε στην άκρη το ζωμό. Αν έχουν κέλυφος, τα καθαρίζουμε και κρατάμε στην άκρη λίγα με κέλυφος, για ντεκόρ. Μπορούμε αν θέλουμε, στο νερό που βράζουμε τα μύδια, να ρίξουμε και τα τσόφλια από τις καθαρισμένες γαρίδες ή άλλα θαλασσινά, για περισσότερη γεύση. Σε άλλη κατσαρόλα, βάζουμε το μισό από 1/3 της κούπας λάδι και σοτάρουμε μ’ αυτό, το ρύζι. Με το υπόλοιπο μισό λάδι σοτάρουμε ελαφρά σε άλλο σκεύος τις γαρίδες και τις σβήνουμε με το κονιάκ. Στη συνέχεια, ρίχνουμε στο σοταρισμένο ρύζι, λίγο-λίγο το ζωμό από τα μύδια, μέχρι να τον απορροφήσει όλο. Προσθέτουμε όλα τα θαλασσινά και το σαφράν, τα ανακατεύουμε για λίγο και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα κι αν έχουμε κρατήσει μύδια με κέλυφος, τα στολίζουμε από πάνω και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό 

 

9. Λαδένια ή λαδόπιτα (Κιμώλου) 

Παραδοσιακή πίτα της Κιμώλου, μια ελληνική παραλλαγή της ιταλικής πίτσας. Κρύβει μέσα της όλη την απλότητα και τη νοστιμιά του κυκλαδίτικου νησιού. Το σίγουρο είναι ότι θα σας εντυπωσιάσει η νοστιμιά της αν και τόσο απλή!

Τι θα χρειαστείτε:

Για τη ζύμη

750 γραμμ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 φακελάκι Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ

1/2 κ.γ. ζάχαρη

1 κ.γ. αλάτι

όσο σηκώσει (περίπου 1½ ποτήρι νερού) νερό χλιαρό

3 ντομάτες ώριμες και σφιχτές

3 ξερά κρεμμύδια

2 χρωματιστές πιπεριές

1/4 φλ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. ρίγανη

λίγες ψιλοκομμένες ελιές

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι θα κάνετε:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα. Πασπαλίζουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε, ψιχουλιάζουμε, το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά με τα δάχτυλα. Λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη ομοιόμορφη που δεν κολλάει στα χέρια. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ. Βάζουμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ καλά με μεμβράνη ή πανί και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και ν’ ανέβει περίπου 45΄ έως 1 ώρα. Στο μεταξύ αφαιρούμε τους σπόρους από τις ντομάτες και τα υγρά τους και τις ψιλοκόβουμε σε καρέ. Κόβουμε και τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σε καρέ. Μόλις ανέβει (διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη) λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα 36 εκ. ή το ρηχό ταψί του φούρνου. Με τα δάχτυλα απλώνουμε τη ζύμη μέχρι να πιάσει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Τοποθετούμε επάνω τα ψιλοκομμένα λαχανικά, ντομάτες, κρεμμύδι, πιπεριές και τις ελιές ψιλοκομμένες. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε τη λαδένια. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 170°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, για 50΄ και μέχρι να ροδίσει η λαδένια.

(Πηγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου)

 

Πηγή: in2life.gr, fytokomia.gr, madata.gr

(Visited 275 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*