Μεγάλη Εβδομάδα με βροχές και καταιγίδες

admin
06/04/2015 09:07
 
 
 

Βαθμιαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός σε αρκετές περιοχές της χώρας και από τα βορειοδυτικά. Η κακοκαιρία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και την Μεγάλη Τρίτη, ενώ άστατος θα είναι ο καιρός καθόλη τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Βροχές και καταιγίδες περιλαμβάνει το σκηνικό του καιρού για την Μεγάλη Δευτέρα. Οι άνεμοι θα πνέουν Νότιοι στα 8 μποφόρ στο Αιγαίο, γεγονός που ευνοεί την μεταφορά της αφρικανικής σκόνης στα νοτιοανατολικά της χώρας. Χιόνια στα θα κάνουν την εμφάνισή τους στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και από το απόγευμα σε ημιορεινές περιοχές της βορειοδυτικής χώρας.

 

Μεγάλη Δευτέρα (Κυκλάδες, Κρήτη)

Καιρός: άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως τις βραδινές ώρες οι οποίες στις Κυκλάδες πιθανόν να είναι ισχυρές.
Ανεμοι: νότιοι 6 με 8 που από το βράδυ και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 14 έως 19 και τοπικά στη βόρεια Κρήτη 22 βαθμούς κελσίου.

Την Μεγάλη Τρίτη, στην ανατολική νησιωτική χώρα αναμένονται αρχικά νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα το πρωί ισχυρές και γρήγορη βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος, κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και στα κεντρικά και τα βόρεια καταιγίδες που τοπικά θα είναι ισχυρές στη Μακεδονία (κυρίως την κεντρική) και τη Θεσσαλία. Χιονοπτώσεις θα πέσουν στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της βόρειας Θεσσαλίας (πάνω από 600 μέτρα). Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το βράδυ στα βορειοδυτικά.

Άνεμοι: Θα πνέουν στα δυτικά και τα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία στα βορειοανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Θα παρουσιάσει μικρή πτώση.

Τη Μεγάλη Τέταρτη, στα δυτικά ο καιρός θα είναι άστατος, κατά περιόδους νεφελώδης με σποραδικές βροχές, λίγες καταιγίδες και λίγα χιόνια στα ορεινά με βελτίωση το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά και πιθανόν και σε ημιορεινές περιοχές.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, στο Αιγαίο 7 μποφόρ και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Τις πρωινές ώρες στα βόρεια θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, στα δυτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες. Στην υπόλοιπη χωρά προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και στις νότιες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν σε ορεινές περιοχές. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νοτιά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο στα δυτικά.

Τη Μεγάλη Παρασκευή στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια αναμένονται λίγες τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χωρά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στις νότιες θαλασσιές και παραθαλάσσιες περιοχές πιθανώς σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα ασθενήσουν και θα περιοριστούν στη βόρεια Κρήτη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και βόρεια.

Ο καιρός το Πάσχα

Μπορεί τη Μεγάλη Εβδομάδα ο καιρός να είναι άστατος, το Σαββατοκύριακο του Πάσχα όμως φαίνεται πως θα βελτιωθεί.

Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, το Μεγάλο Σάββατο και κυρίως την Κυριακή του Πάσχα ο καιρός βελτιώνεται με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και άνοδο της θερμοκρασίας.

 

Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

*Να ελέγξουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιωθούν για την ομαλή λειτουργία τους.

*Να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους.

*Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο τους.

*Να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

*Να ελέγξουν αναρτημένες πινακίδες.

*Να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα.

*Να αποφύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

*Να ενημερώνονται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία για οποιαδήποτε πιθανή δια θαλάσσης μετακίνησή τους.

*Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.

*Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι εμπλεκόμενοι φορείς να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ

(Visited 26 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*