Πώς θα βάψετε τα αυγά χωρίς να σπάσουν

 
 
 

Βράσιμο αυγών! Ακούγεται εύκολο το να βράσεις ένα αυγό, αλλά στην πράξη δεν είναι πάντα έτσι. Ειδικά, όταν έχεις να βράσεις πολλά αυγά, όπως το Πάσχα. Κάτι θα γίνει και όλο και κάποιο θα σπάσει, κατά το βράσιμο. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν μικρά μυστικά, όπως τα παρακάτω, για να αποφύγετε τις απώλειες.

– Βασικός κανόνας είναι τα αυγά να έχουν θερμοκρασία δωματίου, όταν θα τα βάλετε για βράσιμο. Όταν θα έρθουν σε επαφή τα κρύα αυγά με το καυτό νερό, θα προκληθεί απότομη συστολή ή διαστολή στο τσόφλι, με αποτέλεσμα να ραγίσει ή να σπάσει. Γι’ αυτό, βγάλτε τα λίγες ώρες πριν από το ψυγείο, να πάρουν θερμοκρασία δωματίου.

– Μη “μπουκώνετε” την κατσαρόλα με πολλά αυγά. Θα πρέπει να «αναπνέουν», γι αυτό είναι προτιμότερο να βάζετε λίγα κάθε φορά.

– Πολλές νοικοκυρές, βάζουν στον πάτο της κατσαρόλας ένα μικρό πανάκι, προκειμένου να απορροφά τους κραδασμούς.

– Μόλις ρίξετε τα αυγά στο βραστό νερό, χαμηλώστε τη φωτιά.

– Ένα άλλο “κόλπο” είναι να σβήσετε το μάτι και να αφήσετε να βράσουν τα αυγά. Θα σας πάρει περισσότερη ώρα, υπολογίστε περίπου 20 λεπτά περίπου και θα πετύχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα άθικτων και σφιχτά βρασμένων αυγών.

– Ρίξτε στο νερό που βράζει λίγο ξύδι και αλάτι. Ακόμη και αν ραγίσει κάποιο αυγό, οι πόροι του τσοφλιού θα έχουν διασταλεί, λειτουργώντας σαν ασπίδα προστασίας οπότε ασπράδι και κρόκος δεν θα χυθούν μέσα στο νερό.

Τέλος, για να σιγουρευτείτε ότι τα αυγά έβρασαν σωστά, κάνετε το εξής: Παίρνετε ένα αυγό και το τοποθετείτε πλαγιαστά στο τραπέζι κρατώντας το με τον αντίχειρα και το δείκτη. Το γυρίζετε σαν να είναι σβούρα και το αφήνετε να περιστραφεί μόνο του. Καθώς το αυγό περιστρέφεται, το σταματάτε με το δάχτυλό σας και το αφήνετε αμέσως. Αν συνεχίσει να περιστρέφεται, σημαίνει ότι δεν έχει βράσει. Αν παραμείνει σταματημένο, τότε είναι εντάξει.

(Visited 25 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*