Δήμος Σύρου-Ερμούπολης: Στον «βωμό της δημοσιότητας» υπόθεση Συριανού άστεγου

admin
17/03/2015 13:46
 
 
 

Γνωστή στο πανελλήνιο έγινε η ιστορία του – γνωστού σε όλους τους Συριανούς – Λευτέρη, ο οποίος τον τελευταίο καιρό ζει σε ένα μισογκρεμισμένο σπίτι στην περιοχή Καμίνια της Ερμούπολης, αφού δεν μπορούσε πλέον να πληρώνει το ενοίκιο του.

Ο 38χρονος Λευτέρης ζει χωρίς τα στοιχειώδη (φως, νερό και θέρμανση), ενώ σιτίζεται από τα «Γεύματα Αγάπης» του δήμου Σύρου-Ερμούπολης, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση, «στο πλαίσιο αποκατάστασης της αλήθειας», όπως αναφέρει.

Έτσι, ο δήμος Σύρου-Ερμούπολης τονίζει ότι το πρόβλημα του συγκεκριμένου ατόμου «είναι γνωστό από την πρώτη στιγμή στον Δήμο, στελέχη τoυ οποίου βρίσκονται δίπλα του προσπαθώντας με κάθε τρόπο και σε κάθε επίπεδο να τον συνδράμουν». Ο δήμος αναφέρει αναλυτικά τις διαθέσιμες κοινωνικές δομές του δήμου, στις οποίες είναι ενταγμένος ο 38χρονος, απευθύνοντας ταυτόχρονα δημόσια έκκληση σε ιδιοκτήτες κατοικιών στην Ερμούπολη, προκειμένου να βρει μια στέγη.

Τέλος, καταλήγει με την επισήμανση ότι «η περίπτωση του συγκεκριμένου συμπολίτη μας θα έπρεπε να τύχει περισσότερο καλόπιστης και δεοντολογικά ορθής αντιμετώπισης εκ μέρους συγκεκριμένων ΜΜΕ, τα οποία δεν θεώρησαν σκόπιμο κατά την δημοσιογραφική τους έρευνα να επικοινωνήσουν με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ή/και με άλλους φορείς οι οποίοι συνδράμουν υλικά ή/και οικονομικά τον συγκεκριμένο συμπολίτη μας, επιλέγοντας στο βωμό της πρόσκαιρης ακροαματικότητας τη διαπόμπευση του ιδίου, του Δήμου μας και της τοπικής κοινωνίας τόσο εντός των ορίων της Σύρου, όσο και της ελληνικής επικράτειας, μιας που η υπόθεση αυτή πήρε μεγάλες διαστάσεις δημοσιότητας».

 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του δήμου Σύρου-Ερμούπολης έχει ως εξής:

Με αφορμή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, αναφορικά με συμπολίτη μας ο οποίος παρουσιάζεται εδώ και λίγο καιρό ότι είναι άστεγος και κατοικεί σε ερειπωμένη κατοικία περιφερειακά της πόλης, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, αν και δεν θα ήθελε, θεωρώντας ότι δεν είναι θεμιτό να διαπομπεύεται ένας άνθρωπος για λόγους τηλεθέασης/ακροαματικότητας, και στο πλαίσιο αποκατάστασης της αλήθειας, αναγκάζεται να ανακοινώσει τα εξής:

Το πρόβλημα του συμπολίτη μας είναι γνωστό από την πρώτη στιγμή στον Δήμο, στελέχη τoυ οποίου βρίσκονται δίπλα του προσπαθώντας με κάθε τρόπο και σε κάθε επίπεδο να τον συνδράμουν. Ο συμπολίτης μας, τα προβλήματα του οποίου είναι πολυσύνθετα, οπωσδήποτε δεν εξαντλούνται στα περιγραφόμενα από τα Μέσα και – φυσικά – δεν είναι δυνατόν να αποτελούν αντικείμενο δημόσιας συζήτησης, λόγω του ειδικού βάρους τους, είναι ενταγμένος σε όλες τις διαθέσιμες κοινωνικές δομές του Δήμου (τακτικές και έκτακτες, είτε με τη μορφή εισοδηματικής ενίσχυσης, είτε με τη μορφή υλικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης).

Πιο συγκεκριμένα:

*ο συμπολίτης λαμβάνει προνοιακό επίδομα βαριάς αναπηρίας (έχει ενταχθεί το έτος 1999 και το επίδομα συνεχίζεται έως τις 31/8/2017 με δικαίωμα επανεξέτασης).

*από τον Νοέμβριο 2014 έως και τον Απρίλιο 2015 επιδοτείται μηνιαίως από το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα, στο οποίο εντάχθηκε με ενέργειες της Υπηρεσίας.

*κατέχει βιβλιάριο ανασφαλίστων της Πρόνοιας (δωρεάν πρόσβαση στο Νοσοκομείο και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή ούτε στα φάρμακα).

*καθημερινώς σιτίζεται από τα «Γεύματα Αγάπης» (συσσίτιο του Δήμου).

*μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» καλύπτονται και οι υπόλοιπες ανάγκες του.

*η Κοινωνική Λειτουργός ασχολείται σχεδόν καθημερινά με την υπόθεση του συμπολίτη μας, εδώ και τουλάχιστον 5 μήνες.

Τον τελευταίο ενάμιση μήνα το κεντρικό και δυσεπίλυτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι το στεγαστικό. Από τη στιγμή που ο άνδρας αυτός έμεινε χωρίς στέγη, ο Δήμος βρίσκεται καθημερινώς σε αναζήτηση νέας οικίας για να εκμισθωθεί εκ νέου από τον ίδιο ή/και από τον ίδιο και μέλος της οικογένειάς του. Δυστυχώς, ενώ αρκετοί ιδιοκτήτες διαθέτουν μικρές κατοικίες έναντι μικρού μηνιαίου μισθώματος, στο οποίο θα ήταν εφικτό να ανταποκριθεί ο συμπολίτης μας, εντούτοις, η κατάληξη σε συμφωνία δεν είναι μια εύκολη διαδικασία.

 Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης απευθύνει και δημοσίως έκκληση σε ιδιοκτήτες κατοικιών στην Ερμούπολη, οι οποίοι/ες είναι διατεθειμένοι/ες να διαθέσουν την ιδιοκτησία τους έναντι χαμηλού μισθώματος, προκειμένου ο συμπολίτης μας να βρει στέγη.

Για τον λόγο αυτόν, παρακαλεί όσους και όσες διαθέτουν κενές μικρές κατοικίες να απευθυνθούν στην Κοινωνική Λειτουργό του Δήμου, στο τηλέφωνο 22810 81001. Το κτήριο της Κοινωνικής Υπηρεσίας βρίσκεται στην οδό Κ. Μαρούλη & Μαυρομουστάκη 9 στην Ερμούπολη (κτήριο ΚΑΠΗ).

Καταλήγοντας, η περίπτωση του συγκεκριμένου συμπολίτη μας, φρονούμε ότι θα έπρεπε να τύχει περισσότερο καλόπιστης και δεοντολογικά ορθής αντιμετώπισης εκ μέρους συγκεκριμένων ΜΜΕ, τα οποία δεν θεώρησαν σκόπιμο κατά την δημοσιογραφική τους έρευνα να επικοινωνήσουν με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ή/και με άλλους φορείς οι οποίοι συνδράμουν υλικά ή/και οικονομικά τον συγκεκριμένο συμπολίτη μας, επιλέγοντας στο βωμό της πρόσκαιρης ακροαματικότητας τη διαπόμπευση του ιδίου, του Δήμου μας και της τοπικής κοινωνίας τόσο εντός των ορίων της Σύρου, όσο και της ελληνικής επικράτειας, μιας που η υπόθεση αυτή πήρε μεγάλες διαστάσεις δημοσιότητας.

(φωτό: cyclades24.gr)

(Visited 10 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*