Μύκονος: Λαμπρός εορτασμός της Μνήμης του Αγίου Νεομάρτυρος Μανουήλ

agios manoyil 1
admin
26/09/2016 08:51
 
 
 

Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε χθες στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου και συνιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’.
Στην ομιλία του, ο κ. Γεώργιος αναφέρθηκε στην προσφορά των Νεομαρτύρων στη ζωή της Εκκλησίας και της Πατρίδας και τη συνεχή παρουσία τους στη ζωή των Χριστιανών ως φωτεινών παραδειγμάτων, ενώ μίλησε για τη ζωή και την προσφορά προς την Εκκλησία του αοιδίμου Μητροπολίτου Χριστουπόλεως Πέτρου (Δακτυλίδη) του Μυκονίου, του οποίου την προτομή ο ίδιος χορήγησε και δώρισε στη γενέτειρά του νήσο Μύκονο.
Ο κ. Δωρόθεος Β’ ευχαρίστησε τον κ. Γεώργιο για την παρουσία του και προέτρεψε τους πολυπληθείς εκκλησιασθέντες να μη λησμονούν δύο λέξεις, τη λέξη φιλοστοργία και τη λέξη αντιπελάργηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να είμαστε φιλόστοργοι πατέρες στα κατά σάρκα και κατά πνεύμα παιδιά μας, αλλά και εκείνα πρέπει να αντιπελαργούν με ευγνωμοσύνη για τα όσα τους προσέφεραν οι πατέρες τους» και συνεχάρη τον Μητροπολίτη Θηβών για την αντιπελάργηση, την οποία προσέφερε στον πνευματικό του πατέρα, αείμνηστο Μητροπολίτη Πέτρο.

agios manoyil 2
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, οι Αρχιερείς ετέθησαν επικεφαλής της πανδήμου λιτανείας της ιεράς εικόνας του Αγίου Νεομάρτυρος Μανουήλ, την οποία έφεραν στα χέρια τους Κρήτες διαμένοντες στη Μύκονο με παραδοσιακές φορεσιές, ενώ παιδιά της Μυκόνου με τοπικές παραδοσιακές στολές έφεραν την ελληνική σημαία.
Τη λιτανεία λάμπρυνε με την παρουσία της η Φιλαρμονική του Ιερού Ιδρύματος της Ευαγγελιστρίας Τήνου, τα μέλη της οποίας έφτασαν χθες το πρωί στη Μύκονο, συνοδευόμενα από το Γ.Γ. της Διοικούσας Επιτροπής κ. Καλογήρου και τον Επίτροπο κ. Βιδάλη.

agios manoyil 3

agios manoyil 5

agios manoyil 4
Στον αύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Πολιούχου της Μυκόνου Αγίου Αρτεμίου, όπου είχε τοποθετηθεί η προτομή του αοιδίμου Ιεράρχου Χριστουπόλεως Πέτρου, τελέστηκε τρισάγιο και πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια, υπό τις επευφημίες του λαού και τους παιάνες της Φιλαρμονικής, από τους Αρχιερείς, τον δήμαρχο Μυκόνου κ. Κουκά, τους διατελέσαντες δημάρχους κ. Αθανάσιο Μέγα και Ειρήνη Γρυπάρη και, εκ των οικογενών του, τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Στυλιανό Μπρίγκο.

agios manoyil 6

agios manoyil 7
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο δήμαρχος Μυκόνου κ. Κουκάς, ο αντιδήμαρχος κ. Ατζαμόγλου, η αντιδήμαρχος κα Γρυπάρη, δημοτικοί σύμβουλοι, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Μπρίγκος, ο Λιμενάρχης Μυκόνου, εκπρόσωπος του Ελληνικού Στρατού, ο ιατρός – πολιτευτής Κυκλάδων της ΝΔ, πρώην δήμαρχος Ραφήνας και πνευματικό τέκνο του μακαριστού Μητροπολίτου Χριστουπόλεως Πέτρου κ. Χριστόπουλος, η πολιτευτής Κυκλάδων της ΝΔ κα Μονογυιού και πλήθος Μυκονίων και παρεπιδημούντων.
Την επιμέλεια της Πανηγύρεως είχε ο Αιδεσιμολ.Πρωτοπρ. Πέτρος Μαραγκός, Αρχιερατικός Επίτροπος Μυκόνου, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του στο έργο της Ενορίας και τον Διάκονο Γεώργιο, απέσπασε τα συγχαρητήρια των Αρχιερέων και παρέλαβε διά χειρός του Μητροπολίτη Θηβών αντίγραφο του Ευαγγελίου του Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα, επί του οποίου όρκιζε τους οπλαρχηγούς της Επανάστασης, για το κειμηλιαρχείο του Ναού σε ανάμνηση της ημέρας.
(Πηγή: Ι.Μ. Σύρου)

(Visited 46 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*