Σύρος: «Ξεχείλισε το ποτήρι» για τους εργαζόμενους του Νεωρίου

neorio 1
admin
18/09/2016 22:49
 
 
 

Δυναμικές αντιδράσεις προανήγγειλαν οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου της Σύρου, οι οποίοι βιώνουν από πρώτο χέρι την απαξίωση του Νεωρίου, με αποτέλεσμα να έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια ανοχής και αντοχής τους.
Με ανακοίνωση που εξέδωσαν και την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου κ.κ. Βαγγέλης Μάνθος και Γουλιέλμος Πελέκης αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι περιγράφουν τα γεγονότα από τη δική τους σκοπιά, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι η υπομονή τους εξαντλήθηκε, γι’ αυτό και ζητούν τη συμπαράσταση και την κατανόηση των Συριανών.
Αναλυτικά, το περιεχόμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:
Συμπολίτισσες, Συμπολίτες
Για την αποκατάσταση της αλήθειας και την σωστή περιγραφή των γεγονότων που οδήγησαν στην απραξία του ναυπηγείου είναι πλέον επιβεβλημένη η ανάγκη να ενημερώσουμε την Συριανή κοινότητα για τα γεγονότα που μας έφεραν στην σημερινή κατάσταση.
Η χρονίζουσα κρίση του ναυπηγείου είναι γνωστή και παρά την ανοχή – υπομονή των εργαζομένων και την συμφωνία με το Υπουργείο Εργασίας (Πρακτικό Συμφιλίωσης) δεν ανεκόπη η συνεχής συσσώρευση χρεών και ζημιών.

«Δεν βρισκόμαστε σε απεργία»
Απορία των εργαζόμενων είναι πώς να δουλέψει ένα ναυπηγείο χωρίς ρυμουλκά (ληγμένα πιστοποιητικά, ελευθεροπλοοία κτλ.), υλικά και πάνω απ’ όλα χωρίς ρεύμα, με τις γεννήτριες παραγωγής ρεύματος του ναυπηγείου να είναι σε συνεχή λειτουργία από τον περασμένο Απρίλη. Δεν μιλάμε για την ασφάλεια των εργαζομένων που είναι ανύπαρκτη. Παρ’ όλα αυτά νίκησε για άλλη μια φορά το φιλότιμο με άδειο στομάχι και τελείωσαν οι εργασίες στο ιταλικό πλοίο (το τελευταίο) με προοπτική την πληρωμή μικρού μέρους του μισθού μας, που ακόμα περιμένουμε και δεν έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα.

«Οι εργαζόμενοι δεν διώχνουν πλοία»
Η ίδια η εταιρεία έχει αναλάβει αυτό το ρόλο με το να μη προχωρήσει σε ανελαστικές ή/και αναγκαίες συντηρήσεις/αναβαθμίσεις/ανανεώσεις αδειών κτλ., απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του ναυπηγείου.

«Προτάσεις για εργασία – μέλλον του ναυπηγείου»
Όλοι ξέρουμε ότι εδώ και πολύ καιρό η διοίκηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με επενδυτές. Το τελευταίο που γνωρίζουμε είναι ότι περιμένουν την τελική απάντηση τους. Επίσης και σύμφωνα με το ΓΕΝ, μετά από διαγωνισμό για την επισκευή της πλωτής δεξαμενής Νο.3 του Π.Ν., ήμασταν οι μοναδικοί (με πρωτοβουλία του σωματείου λόγω απουσίας της διοίκησης εδώ και 2,5 μήνες) που καταθέσανε προσφορά και αναμένεται μετά από κάποιες διαδικασίες να έρθει στο ναυπηγείο, αφήνοντας στους εργαζόμενους περί τους 6 μισθούς στο διάστημα των τριών μηνών που θα διαρκέσει η επισκευή της.
Όλα αυτά βέβαια καθυστερούν και σε συνάρτηση με την κατάσταση που επικρατεί στο ναυπηγείο και περιγράψαμε ένα μέρος, μας έχουν φέρει όχι στα όρια μας αλλά έξω από αυτά με συνέπεια οι αντιδράσεις μας να γίνουν δυναμικές ώστε να πιέσουμε όλες της πλευρές (κυβέρνηση, τοπικούς φορείς, διοίκηση ναυπηγείου, υποψήφιους αγοραστές) να ασχοληθούν και λίγο με μας.

Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ
Ζητούμε την συμπαράσταση και την κατανόηση σας.

(φωτό: αρχείου)

(Visited 30 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*