Δημιουργούνται Κέντρα Κοινότητας σε Μήλο και Τήνο για την υποστήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού

kentra koinotitas antimetopisi ftoxeias
admin
15/09/2016 21:43
 
 
 

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην υλοποίηση του δικτύου των Κέντρων Κοινότητας σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, με στόχο να υποστηρίξουν τους ΟΤΑ Α’ βαθμού στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και στην ανάπτυξη τοπικών σημείων αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή.
Μετά την ένταξη του Κέντρου Κοινότητας Σύρου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος υπέγραψε την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» των Πράξεων «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Μήλου», προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 164.160 ευρώ και «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Τήνου», προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 127.440 ευρώ.
Οι πράξεις αφορούν στη δημιουργία Κέντρων Κοινότητας, τα οποία θα λειτουργούν ως τοπικά σημεία αναφοράς για την υποδοχή και ενημέρωση πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, καθώς και τη διασύνδεσή τους με κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Μήλου και στην περιοχή του δήμου Τήνου.

Κέντρο Κοινότητας δήμου Μήλου
Το Κέντρο Κοινότητας δήμου Μήλου θα στεγαστεί στο κτίριο του Γηροκομείου Μήλου, στην περιοχή «Δυο Σπηλιές» Πέρα Τριοβασάλου της Μήλου και θα εξυπηρετεί και τους κατοίκους των υπολοίπων Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Μήλου.
Θα στελεχωθεί από τρία άτομα, κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο και βοηθητικό προσωπικό. Το Κέντρο Κοινότητας, το οποίο εποπτεύεται από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Μήλου, θα παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες:
*Υποδοχή – Ενημέρωση – Υποστήριξη των πολιτών.
*Συνεργασία με Υπηρεσίες και Δομές.
*Παροχή υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων.
Η Πράξη εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης – Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο». Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 164.160 ευρώ και καλύπτει την λειτουργία του Κέντρου την τριετία από 30/11/2016 έως 29/11/2019.

Κέντρο Κοινότητας δήμου Τήνου
Το Κέντρο Κοινότητας δήμου Τήνου θα στεγαστεί στον δήμο Τήνου και θα στελεχωθεί από δύο άτομα, έναν κοινωνικό λειτουργό και έναν ΠΕ Κοινωνικών Επιστημών. Το Κέντρο Κοινότητας, το οποίο εποπτεύεται από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, θα παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες:
*Υποδοχή – Ενημέρωση – Υποστήριξη των πολιτών.
*Συνεργασία με Υπηρεσίες και Δομές.
*Παροχή υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων.
Η Πράξη εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης – Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο». Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 127.440 ευρώ και καλύπτει την λειτουργία του Κέντρου την τριετία από 01/11/2016 έως 31/10/2019.

Καινοτόμα κοινωνική δομή
Σημειώνεται ότι τα Κέντρα Κοινότητας αποτελούν καινοτόμα κοινωνική δομή, βασική́ επιλογή́ και ουσιαστικό́ εργαλείο υλοποίησης της Περιφερειακής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης στο Νότιο Αιγαίο, αλλά και κρίσιμο συστατικό́ της μεταρρύθμισης των συστημάτων κοινωνικής φροντίδας.
Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προβλέπονται 14 συνολικά Κέντρα Κοινότητας, ένα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και ένα επιπλέον στο Δήμο Λέρου. Συγκεκριμένα, προβλέπονται στους εξής Δήμους:
*Δήμος Άνδρου
*Δήμος Θήρας
*Δήμος Καλύμνου
*Δήμος Καρπάθου
*Δήμος Κέας
*Δήμος Κω
*Δήμος Μήλου
*Δήμος Μυκόνου
*Δήμος Νάξου
*Δήμος Πάρου
*Δήμος Ρόδου
*Δήμος Σύρου
*Δήμος Τήνου
*Δήμος Λέρου

(Visited 16 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*