Περσεφόνη Μήττα: «Έχουμε δικαίωμα να παλέψουμε και να ζήσουμε»

admin
03/08/2016 09:22
 
 
 

Την σκληρή (και πολλές φορές απάνθρωπη) πραγματικότητα που βιώνουν οι καρκινοπαθείς στην Ελλάδα περιέγραψε η Περσεφόνη Μήττα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών και πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας – Θράκης, μιλώντας στην Πόπη Αλιμπέρτη και την εκπομπή “AlibertiNews” του AegeanVoice 107.5.

Παρόλο που ο καρκίνος εξακολουθεί να αποτελεί ένα θέμα «ταμπού» για την ελληνική κοινωνία, η κ. Μήττα έχει κυριολεκτικά αφιερώσει τη ζωή της στο να καλυτερεύσει την ποιότητα ζωής όσων νοσούν, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια – όπως είπε – έρχονται αντιμέτωποι με την αδιαφορία του κράτους που τους καταδικάζει σε θάνατο πριν την ώρα τους.

Σύμφωνα με την κ. Μήττα, η αγωνία που βιώνουν οι καρκινοπαθείς δεν οφείλεται μόνο στο πώς θα εξελιχθεί η αρρώστια τους, αλλά και σε πρακτικά προβλήματα, κυριότερα εκ των οποίων είναι τα δυσεύρετα (σε κάποιες περιπτώσεις) φάρμακα και κυρίως η αδυναμία τους να ανταποκριθούν στα αυξημένα έξοδα αντιμετώπισης του καρκίνου, χωρίς να παραλείπεται βέβαια και το γεγονός των ελλείψεων που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία σε ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Μάλιστα, η κ. Μήττα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αρκετοί επιλέγουν να δώσουν τέλος στη ζωή τους: «Οι καρκινοπαθείς πεθαίνουν αβοήθητοι, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι με επιθετικό καρκίνο, οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν και επιλέγουν την αυτοκτονία για να μην γίνουν βάρος στα παιδιά τους […] Είναι απάνθρωπο το κράτος να μην συμβάλλει στα έξοδα, πληρώναμε μια ζωή με δικά μας χρήματα».

Η κ. Μήττα πάλεψε και η ίδια με τον καρκίνο και βγήκε νικήτρια, γι’ αυτό και δεν καταθέτει εύκολα τα όπλα. «Αν προλάβεις τον καρκίνο, είναι ιάσιμος. Έχουμε δικαίωμα να παλέψουμε και να ζήσουμε και δεν μπορείς εσύ ως κράτος να μου στερείς το δικό μου αύριο» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο τόσο εκείνη, όσο και η Ομοσπονδία γενικότερα να προσφέρει ό,τι είναι δυνατόν στους καρκινοπαθείς, παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες.

(φωτό: tedxthessaloniki.com)

(Visited 46 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*