Κακοκαιρία «Μήδεια»: Καταφθάνει στις Κυκλάδες με άγριες διαθέσεις – Αναλυτική πρόγνωση

Newsroom
14/02/2021 23:04
 
 
 

 

Συνεχίζεται η κακοκαιρία και τη Δευτέρα με τη «Μήδεια», να δείχνει το… σκληρό της πρόσωπο τις επόμενες ώρες. Οι θερμοκρασίες που θα επικρατούν θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές και θα σημειωθεί παγετός σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στο πέρασμα της από τις Κυκλάδες η «Μήδεια» τη Δευτέρα θα φέρει βροχές, καταιγίδες, χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και θυελλώδεις ανέμους σε επίπεδο θύελλας έως 10 μποφόρ!

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), αύριο, Δευτέρα (15/2), στη δυτική και βόρεια χώρα παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες με βαθμιαία βελτίωση. Στα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες και στα ορεινά της Κρήτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8, στα ανατολικά τοπικά 9 και στο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας έως 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί παγετός, στα κεντρικά και τα βόρεια ισχυρός. Στα βόρεια ηπειρωτικά ο παγετός θα είναι κατά τόπους ολικός.

Ο καιρός σε Κυκλάδες, Κρήτη (τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου)

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τη νύχτα στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: Στις Κυκλάδες βόρειοι 6 με 8 μποφόρ. Στην Κρήτη νοτιοδυτικοι 5 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε βόρειους με περαιτέρω ενίσχυση από το βράδυ.

Η πρόγνωση για τη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια» από τη Δευτέρα, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Από τη Δευτέρα 15/02 θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια», με τις πυκνές χιονοπτώσεις να απασχολούν το επόμενο διήμερο τα ανατολικά και νότια τμήματα (από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα) και τις πολικές θερμοκρασίες να κυριαρχούν στα κεντρικά και κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Για τη Δευτέρα 15/02, πρώτη ημέρα της δεύτερης φάσης της κακοκαιρίας «Μήδεια», σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, αναμένονται χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές σε Κεντρική, Ανατολική Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, στα πεδινά της Βόρειας και Ανατολικής Πελοποννήσου και πιθανόν στη Θεσσαλία και στις Σποράδες, ενώ χιονόνερο θα εκδηλωθεί στα παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα (Χάρτης 1, πάνω).

Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν σε Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη. Τις βραδινές ώρες όμως, αναμένεται επιδείνωση του καιρού στις προαναφερόμενες περιοχές, με πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο (συμπεριλαμβανομένης της πόλης των Αθηνών, των παραθαλάσσιων τμημάτων και των περιοχών της Κρήτης με πολύ χαμηλό υψόμετρο) (Χάρτης 1, κάτω). Πιθανότητα παροδικών χιονοπτώσεων τις βραδινές ώρες υπάρχει και στη Θράκη.

Χάρτης 1. Το εκτιμώμενο ύψος υετού (μπλε αποχρώσεις βροχή/χιονόνερο και μωβ αποχρώσεις η ένταση των χιονοπτώσεων) για το διάστημα 05:00 – 08:00 της Δευτέρας 15/02 (πάνω) και 23:00 της Δευτέρας 15/02 – 02:00 της Τρίτης 16/02/2021, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.       

Θυελλώδεις άνεμοι

Παράλληλα, τη Δευτέρα 15/02 θυελλώδεις θα πνέουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο με τις εντάσεις τους να φτάνουν τα 8 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο τα 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο οι ανατολικοί άνεμοι θα φτάνουν τα 7 μποφόρ, όπως παρουσιάζεται στο Χάρτη 2.

Χάρτης 2. Οι εκτιμώμενες μέγιστες εντάσεις των ανέμων (πορτοκαλί αποχρώσεις) για τη Δευτέρα 15/02/2021, όπως υπολογίζονται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.  

Τέλος, στα κεντρικά και βόρεια στη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια», θα επικρατήσουν πολικές θερμοκρασίες, με συνθήκες παγετού κατά τόπους ισχυρού στα βόρεια και ολικού παγετού στη Δυτική Μακεδονία.

 

 

(Visited 660 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*