Το ρίφι με τα πάτουδα – Παραδοσιακή Απεραθίτικη συνταγή

Άκης Αξαόπουλος
29/04/2019 9:15
  •  
  •  
  •  

Το πασχαλινό τραπέζι είναι έτοιμο και ολόκληρη η Απείρανθος της Νάξου μοσχοβολάει από το πασχαλινό “ρίφι με τα πάτουδα”!

Πρόκειται για μια παραδοσιακή συνταγή για το κατσίκι ή το αρνί που μαγειρεύεται κυρίως στην ορεινή Νάξο το Πάσχα. Την ίδια συνταγή με μικρές παραλαγές συναντάμε και σε άλλα χωριά όπως η Κόρωνος, η Κωμιακή (μπάτουδο) κ.λπ.

Η παρακάτω συνταγή είναι της Μαριέττας Γαλάνη που με κάθε λεπτομέρεια μας περιγράφει βήμα βήμα πώς θα φτιάξουμε το περίφημο, αυθεντικό Απεραθίτικο “ρίφι με τα πάτουδα”!

Το Ρίφι με τα πάτουδα

Τι θα χρειαστούμε

Ένα ρίφι (κατσίκι) ή αρνί 12 με 13 κιλά
3 μεγάλα μάτσα σέφκλα (σέσκουλα)
2 ματσάκια κουτσουνάδες (παπαρούνες)
3 μάτσα άνηθο
2 μάτσα μάραθο (δε βάζουμε πολύ μάραθο γιατί είναι βαρύ και θα πικρίσει η γέμιση)
1 φλιτζ. δυόσμο
6 ξερά κρεμμύδια
650 γρ. ρύζι γλασσέ το οποίο πρώτα το πλένουμε καλά ή το αφήνουμε σε τρεχούμενο νερό για 5 λεπτά
3 φλιτζ. μεγάλα σταφίδα ξανθιά
αλατοπίπερο
ελαιόλαδο και νερό

Πώς θα το φτιάξουμε

1. Βάζουμε τη σταφίδα σε μπόλικο νερό για 1 ώρα να φουσκώσει.
2. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το ρίφι (κατσίκι) ή το αρνί και το τοποθετούμε σε βαθύ και μεγάλο ταψί.
3. Πλένουμε καλά τα χόρτα και τα βράζουμε για 6 – 7 λεπτά να ζεματιστούν (σέφκλα) τις κουτσουνάδες τις βράζουμε περισσότερο (δεν τα κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια γιατί θα λιώσουν) Τα κρατάμε σε σουρωτήρι.
4. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά μας και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
5. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα σωτάρουμε σε μια κούπα ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά, αλατίζουμε.
6. Προσθέτουμε στη κατσαρόλα τα μυρωδικά, το ρύζι και τη σταφίδα και ανακατέυουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα χόρτα
7. Βάζουμε πιπέρι κι άλλο αλάτι και ανακατέυουμε για 2 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά, ενώ παράλληλα προσθέτουμε και 3 ποτήρια νερό σιγά σιγά (όσο εξατμίζεται το ένα βάζουμε το άλλο).
8. Σε ένα μπολ ρίχνουμε αλατοπίπερο και ελαιόλαδο και με τα χέρια μας αλείφουμε το ρίφι (κατσίκι) ή το αρνί μέσα κι έξω.
9. Γεμίζουμε το ρίφι με τη γέμιση που έχουμε ετοιμάσει και το ράβουμε με γερή κλωστή (από το παχάκι όχι από το ψαχνό). Προσθέτουμε νερό (όχι πολύ γιατί στην αρχή το κρέας βγάζει πολλά υγρά) και λάδι στο ταψί.
10. Ψήνουμε σε μέτριο προς δυνατό φούρνο για 3 ώρες περίπου ενώ κοιτάμε συνεχώς να μην πιεί το νερό, προσθέτουμε λάδι και νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος (πάντα στο πλάι του ταψιού και όχι από πάνω).

Μπορούμε αντί για κουτσουνάδες (παπαρούνες), να βάλουμε σπανάκι. Αν είναι κατεψυγμένο θα το ξεπαγώσουμε και θα το σωτάρουμε με τη γέμιση ενώ αν είναι φρέσκο το βράζουμε.

Με την ίδια γέμιση κάνουμε “πατουδόπιτα” με φύλλο κρούστας είναι κάτι σαν τη σεφουκλωτή που φτιάχνουν σε άλλα χωριά της Νάξου. Επίσης με την ίδια γέμιση μπορούμε να κάνουμε κοτόπουλα παραγεμιστά και κοκόρια στο φούρνο, μόνο που μαγειρέυουμε τη γέμιση.

(Visited 105 times, 1 visits today)

2 Σχόλια

  1. Последние новости фэшион индустрии здесь fashions-girls.ru

  2. Απο. Ψαρρός

    Αφού ακολουθήτε την άποψη πως δεν υπάρχει Ελληνική λέξη που να αρχίζει από “μπ” ή “ντ”, είναι λογικό την μπαστούρα (από το “βαστώ”=κρατώ-συγκρατώ μπάστα=κράτα) να την γράφετε “ΠΑΣΤΟΥΡΑ” και το ΜΠΑΤΟΥΔΟ (από το “ΜΠΑΖΩ” =βάζω εντός, γεμίζω) να το γράφετε “ΠΑΤΟΥΔΟ”.
    Προτείνω να το εφαρμόσετε και στις υπόλοιπες λέξεις που αρχίζουν από “ΜΠ”. Όπως πάλλα, παστούνι, παμπάκι, παλόνι, πόμπα, παίνω, Πάμπης(Μπάμπης) κλπ.
    ΚΟΥΙΖ:Αν ισχύει ότι το “ΜΠ” αντικαθιστά (κατά κανόνα) το “Βήτα”, ποία η διαφορά ανάμεσα στο “μπαούλο” και στην “βαλλίτσα”;

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.