Συνταγές για το πιο νόστιμο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

admin
24/12/2018 02:19
 
 
 

xristougenniatiko trapezi 1

Έχετε ήδη ετοιμάσει το στολισμό του τραπεζιού, έχετε επιλέξει τραπεζομάντιλα, πετσέτες και σερβίτσιο, τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και τα μπισκότα βγήκαν πιο επιτυχημένα από ποτέ, ενώ έχετε μάθει απ’ έξω και ανακατωτά τους κανόνες καλής συμπεριφοράς για το τραπέζι. Απομένει το καλύτερο: Το μενού. Ο Ναξιώτης chef Στέλιος Κορρές προτείνει και εμείς… εκτελούμε το νοστιμότερο μενού για τα φετινά Χριστούγεννα.

Αυτές οι τελευταίες μέρες πριν τη γιορτή, είναι και οι ωραιότερες. Με μια σωστή οργάνωση λοιπόν, θα ετοιμάσετε το τραπέζι σας χωρίς άγχος και θα το χαρείτε.

Η γαλοπούλα, που και παλιότερα στήριζε όλο το τραπέζι, είναι μάλλον η καλύτερη λύση: Το κρέας της, η γέμισή της – το πιο ενδιαφέρον πιάτο του τραπεζιού, με βάση τον κιμά και το ρύζι- και οι ροδοκόκκινες πατατούλες της. Προσθέτουμε δυο ορεκτικά με ιδιαίτερη γεύση από τα δικά μας Ναξιώτικα προϊόντα, μια εξαιρετική πεντανόστιμη σαλάτα, μερικά τυριά και το καταπληκτικό Χριστουγεννιάτικο cheese cake φτιαγμένο από τα χεράκια σας!

Είναι αρκετά. Φτάνει να έχουμε στρώσει άψογα το τραπέζι μας και να έχουμε βγάλει ό,τι καλύτερο διαθέτουμε σε σερβίτσιο και ποτήρι, ακόμα κι αν είμαστε “μεταξύ μας”.

Παραδοσιακές και πιο πρωτότυπες συνταγές, για να μείνουν αξέχαστα αυτά τα Χριστούγεννα σε σας και τους καλεσμένους σας!! Εμείς σας ευχόμαστε το φετινό σας τραπέζι να είναι το πιο πετυχημένο!

Γαλοπούλα γεμιστή

galopoula gemisti

Τι θα χρειαστούμε

Για τη μαρινάδα:
1 γαλοπούλα (3,5 – 4,00 κιλά)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι κονιάκ
2 κουταλιές (μεγάλες) μέλι
1 κουταλιά (μεγάλη) μουστάρδα
1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό από πορτοκάλια

Για τη γέμιση:
1 κιλό χοιρινό κιμά
Τα συκωτάκια από τη γαλοπούλα
Μισή κούπα σταφίδες
1 κρεμμύδι τριμμένο και 1 πράσο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές (μεγάλες) ελαιόλαδο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 κούπα τριμμένη γραβιέρα Νάξου
1 μήλο καθαρισμένο και τριμμένο
1 κούπα ρύζι καρολίνα
1 κούπα κάστανα βρασμένα και κομμένα
Αλάτι – πιπέρι

Για την κρούστα:
Φύλλα φρέσκου δυόσμου
Ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο Νάξου
Αλάτι – πιπέρι

Ώρα για μαγείρεμα

Από την παραμονή: Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και βάζουμε μέσα τη γαλοπούλα και τη γυρνάμε, ώστε να μαριναριστεί πολύ καλά, παντού (την μαρινάδα που περισσεύει, την φυλάμε). Την ίδια μέρα: Βγάζουμε από τη μαρινάδα, και στραγγίζουμε τη γαλοπούλα. Την αλατοπιπερώνουμε μέσα-έξω, αναμιγνύουμε τα υλικά της κρούστας και προσεκτικά ανασηκώνουμε το δέρμα προς το λαιμό να ξεκολλήσει από το κρέας και γεμίζουμε με το μείγμα της κρούστας.
Για τη γέμιση: Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τον κιμά, τα συκωτάκια, το κρεμμύδι και το πράσο με το ελαιόλαδο. Αφού μαραθούν, προσθέτουμε το μήλο, τα κάστανα και το ρύζι και τα αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις. Τα σβήνουμε με το κρασί και μόλις τα βγάλουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τη γραβιέρα, ανακατεύουμε, γεμίζουμε τη γαλοπούλα και τη ράβουμε καλά. Την αλείφουμε με τη μαρινάδα που μας έχει περισσέψει και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 2 1/2 με 3 ώρες (προσέχουμε να έχει ροδίσει καλά). Αν θέλουμε στο ταψί προσθέτουμε και χοντροκομμένες πατάτες.

Γιορτινή σαλάτα

salata

Τι θα χρειαστούμε:

1 μαρούλι, ρόκα, 1τριμμένο καρότο, μοβ λάχανο, 12 κομμάτια λιαστή ντομάτα, φρέσκο πορτοκάλι κομμένο σε κυβάκια, 1/2 κούπα καρυδόψιχα, 1/2 κούπα γραβιέρα Νάξου (κομμένη σε κυβάκια), 1 ρόδι καθαρισμένο
Για το dressing: 2 κουτ. σούπας βαλσάμικο, 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 2 κουτ. σούπας μέλι, 1 κουτ. σούπας μηλόξιδο, 1 κουτ. σούπας γιαούρτι 1/2 κουτ. σούπας μουστάρδα.

Πώς θα τη φτιάξουμε:

Σε μια σαλατιέρα βάζουμε ψιλοκομμένα το μαρούλι, ρόκα, λάχανο και το τριμμένο καρότο. Από πάνω γαρνίρουμε με τη λιαστή ντομάτα, το πορτοκάλι, το ρόδι, την γραβιέρα και την καρυδόψιχα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Τέλος περιχύνουμε με το dressing.

Ορεκτικό 1

(Ψητή πατάτα Νάξου με μπέικον, κομό και μελιτζάνα)

orektiko 1 patates tyria

Τι θα χρειαστούμε

4 μεγάλες πατάτες
1 μελιτζάνα
150 γρ. μπέικον
100 γρ. ελαιόλαδο
1 κλωνάρι δενδρολίβανο
100 γραμμάρια τυρί, παραδοσιακό κομό Νάξου
1 πιπεριά και ένα κρεμμύδι, αλάτι-πιπέρι

Ώρα για μαγείρεμα:

Πλένουμε τις πατάτες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό. Ψιλοκόβουμε (σε κυβάκια) τη μελιτζάνα, την πιπεριά το κρεμμύδι και το μπέικον και τα τσιγαρίζουμε να μαραθούν. Προσθέτουμε το δενδρολίβανο και αλατοπιπερώνουμε. Κόβουμε την πατάτα οριζόντια και τη στρώνουμε σε ταψάκι. Ρίχνουμε από πάνω το τσιγαρισμένο μείγμα που έχουμε ετοιμάσει και πασπαλίζουμε με κομμάτια και τρίμμα από τον κομό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο καλά φούρνο για 5-10 λεπτά.

Ορεκτικό 2

(Σουφλέ λαζάνια με σπανάκι)

orektiko 2 lazania spanaki

Τι θα χρειαστούμε

1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
1 πακέτο λαζάνια
500 γρ. πράσο ψιλοκομμένο
1 ξερό κρεμμύδι
2 κουταλιές (μεγάλες) δυόσμο
1 αυγό
200 γρ. φέτα Νάξου
Γραβιέρα Νάξου τριμμένη
100 γρ. κρέμα γάλακτος, αλάτι – πιπέρι

Ώρα για μαγείρεμα

Σε μια μικρή κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σπανάκι μέχρι να μαραθούν. Χτυπάμε καλά το αυγό και το ανακατεύουμε με το μείγμα (που ήδη έχουμε αποσύρει από τη φωτιά). Σε ταψί στρώνουμε τα λαζάνια αφού πρώτα τα έχουμε μουσκέψει σε γάλα για να μαλακώσουν. Από πάνω στρώνουμε το μείγμα της κατσαρόλας να πάει παντού. Τέλος, προσθέτουμε τη φέτα και τη γραβιέρα Νάξου και περιχύνουμε με κρέμα γάλακτος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (180 βαθμούς), για 25 με 30 λεπτά (μέχρι να ροδίσουν τα τυριά).

Χριστουγεννιάτικο cheese cake

cheesecake 2

Τι θα χρειαστούμε

10 μελομακάρονα
600 γρ. κρέμα τυριού
70 γρ. ζάχαρη άχνη
300 γρ. κρέμα γάλακτος
3 κουταλιές μέλι
Για το γαρνίρισμα: Γλυκό αγριοκέρασο και καρυδόψιχα κομμένη

Ώρα για μαγείρεμα

Πολτοποιούμε τα μελομακάρονα με ένα πιρούνι και τα στρώνουμε σε ένα ταψί και από πάνω ρίχνουμε το μέλι. Σε μπολ αναμιγνύουμε την κρέμα τυριού με την κρέμα γάλακτος και την άχνη και χτυπάμε στο μίξερ, μέχρι να γίνουν μια πολύ αφράτη κρέμα την οποία στρώνουμε πάνω από τα λιωμένα μελομακάρονα. Γαρνίρουμε με το γλυκό αγριοκέρασο και τα καρύδια και το βάζουμε στο ψυγείο.

(Visited 131 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*