«Χέρι-χέρι αυτό το καλοκαίρι» – Πρεμιέρα για το πρόγραμμα «Συν–εργασία»

Newsroom
15/06/2020 01:39
 
 
 

 

*Της Νάντιας Σαλτερή

Πρεμιέρα κάνει σήμερα το πρόγραμμα «Συν –εργασία»

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσες επιχειρήσεις εμφάνισαν πτώση τουλάχιστον 20% στον κύκλο εργασιών ΦΠΑ (ή στα ακαθάριστα έσοδά τους, εφόσον απαλλάσσονται από ΦΠΑ).
Μπορούν να εντάξουν όσους μισθωτούς είχαν με σχέση εξαρτημένης εργασίας μόνο και αποκλειστικά πλήρους απασχόλησης την 30η Μαΐου 2020.

Προσοχή για τις εποχικές επιχειρήσεις

Θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που είχαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.
Δεν δίνεται η δυνατότητα μετατροπής σχέσεως εργασίας από μερική απασχόληση σε πλήρη.

Ισχύς & οφέλη του Προγράμματος

Αναλυτικά, το πρόγραμμα θα έχει ισχύ από σήμερα Δευτέρα 15-6-2020 έως και τις 15 Οκτωβρίου.
Ο εργοδότης που εντάσσεται στον μηχανισμό μπορεί κατά το διάστημα των 4 μηνών να προβαίνει σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50% για μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων του.

Οι μισθωτοί θα εισπράττουν μειωμένο καθαρό μισθό από τον εργοδότη, αναλογικά της μείωσης του ωραρίου απασχόλησης.

Το κράτος θα αναπληρώνει το 60% του καθαρού μισθού που χάνεται λόγω μειωμένης απασχόλησης, καταβάλλοντας στον μισθωτό οικονομική ενίσχυση για το χρόνο που δεν εργάζεται.

Η συνολική αναπλήρωση του εισοδήματος κυμαίνεται – σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας – από 83,5% έως 100% του καθαρού μισθού. Η μεγαλύτερη μείωση κυμαίνεται στο 16,5% και αφορά μισθούς της τάξης των 1.000 και 1.200 ευρώ μικτά.

Αντίθετα, η απώλεια κινείται στο 7% για μεικτούς μισθούς της τάξης των 700 ευρώ.
Το υπολογιζόμενο όφελος για την επιχείρηση είναι 34,1%.

Η αμοιβή του κράτους δεν έχει πλαφόν προς τα πάνω αλλά έχει πλαφόν προς τα κάτω.

Αν η καθαρή αμοιβή, μετά την συμμετοχή κράτους και εργοδότη, υπολείπεται του καθαρού κατώτατου μισθού των 550 ευρώ όπως αυτός διαμορφώνεται από 1η Ιουνίου μετά και την μείωση των νέων ασφαλιστικών εισφορών, η διαφορά αυτή θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος.

Ασφαλιστικές εισφορές

Ειδικά για το διάστημα από 15 Ιουνίου μέχρι και 31 Ιουλίου, το κράτος θα καταβάλει το 60% των εργοδοτικών-ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων για το χρόνο που αυτοί δεν εργάζονται.
Η ασφαλιστική κάλυψη του μισθωτού διατηρείται στο 100% του αρχικού ονομαστικού του μισθού. Το σύνολο των εργατικών εισφορών και τμήμα των εργοδοτικών εισφορών τα καταβάλλει ο εργοδότης.

Το κράτος όμως θα καταβάλλει και αναλογία του επιδόματος αδείας και του δώρου Χριστουγέννων, υπολογιζόμενα επί της οικονομικής ενίσχυσης που ανέρχεται στο 60% των μειωμένων αποδοχών των εργαζομένων.

Προστασία εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν στον μηχανισμό προστατεύονται από απόλυση κατά τη διάρκεια εφαρμογής του μέτρου. Η απαγόρευση της καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας δεν αφορά όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης αλλά μόνο όσους εντάσσονται στον μηχανισμό.

Η μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό, για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις κάνουν χρήση του μέτρου. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή, που θα εντάσσονται στο «Συν – Εργασία» θα συνεχίζουν να έχουν σύμβαση πλήρους απασχόλησης, παρόλο που θα απασχολούνται με μειωμένο ωράριο

Νάντια Σαλτερή Δικηγόρος, Νάξος

 

(Visited 234 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*