Αύξηση του κατώτερου μισθού.Τι θα γίνει με τους ανώτερους;

admin
30/01/2015 15:20
 
 
 
 
«Καμπανάκι» έχει σημάνει στις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες (κλαδικές εργατικές ομοσπονδίες) εργατικές συνδικαλιστικές ενώσεις της χώρας μετά την επανάληψη της προεκλογικής δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ 

από τον νέο  Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνου Σκουρλέτη, κατά την προχθεσινή ανάληψη των καθηκόντων του, περί «επαναφοράς:

-του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
-της δυνατότητας της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων, της ΓΣΕΕ, να συναποφασίζει με της  αντίστοιχης βαθμίδας εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) για το ύψος του κατώτατου μισθού από εδώ και στο εξής
-της καθολικής ισχύος των συλλογικών συμβάσεων σε μέλη και μη μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων.

Ο φόβος των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων εντοπίζεται στο ενδεχόμενο να πιέσουν οι εργοδοτικές οργανώσεις για μειώσεις στους μισθούς των υψηλότερα αμειβόμενων  εργαζομένων σαν αντιστάθμισμα στις αυξήσεις που θα υποχρεωθούν να δώσουν σε όσους εργαζομένους αμείβονται με τον εθνικό κατώτατο μισθό, εφόσον αυτός τελικά αυξηθεί κατά 22{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d}.

‘Ήδη υπήρξε το «πρώτο κρούσμα» Σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων της εταιρείας PRAKTIKER ΕΛΛΑΣ, την οποία διακίνησε η ίδια η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) η εν λόγω εταιρεία «έσπευσε να ζητήσει και νέα μείωση σε ποσοστό 15-20{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} από τους παλιούς κυρίως εργαζόμενους της, αλλά και όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και οι αποδοχές τους κυμαίνονται από 1.400 ευρώ μικτά και άνω».

Από την πλευρά του Σωματείου της PRAKTIKER EΛΛΑΣ και της ΟΙΥΕ αναφέρεται  ότι η εταιρεία PRAKTIKER EΛΛΑΣ «θορυβήθηκε από τις πρόσφατες εξαγγελίες του νέου Υπουργού Εργασίας, περί επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, καθώς και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας». Από την ΓΣΕΕ, αναφέρουν στο Capital.gr πως η παραπάνω δεν είναι η μόνη περίπτωση.

Εκείνο πάντως που δεν έχει, όμως, ακόμα αποσαφηνιστεί εάν  νέος εθνικός κατώτατος μισθός των 751 ευρώ θα επιβληθεί με νόμο, πράξη νομοθετικού περιεχομένου ή με την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ)  μέχρι την 31η Μαρτίου του 2015. Τότε λήγει η μετενέργεια της προηγούμενης ΕΓΣΣΕ που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 και αφορούσε το επίδομα γάμου, το 13ο – 14ο μισθό, τις τριετίες αλλά όχι το ύψος του εθνικού κατώτατου μισθού.

Πάντως η ΓΣΕΕ έχει ήδη στείλει επιστολή προς τους άλλους κοινωνικούς εταίρους για την έναρξη των διαπραγματεύσεων οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως την 31η Μαρτίου 2015. Θα απαιτηθούν τρεις – τέσσερις σναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των εμπλεκομένων πλευρών, αναφέρουν από τη ΓΣΕΕ πριν την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ.  Η ΕΣΕΕ με χθεσινή ανακοίνωση της τάχθηκε υπέρ μίας «σταδιακής επαναφοράς» του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Πηγή:capital.gr

 

(Visited 13 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*