Μας παρακολουθεί το Facebook;

admin
28/08/2015 21:44
 
 
 

Καθημερινά ακούμε ότι το Facebook και τα κοινωνικά δίκτυα μας έχουν “φακελωμένους”.

Παρακολουθούνται όντως οι κινήσεις μας; Υπάρχει παντού το στίγμα μας; Γνωρίζουν γνωστοί και άγνωστοι για την προσωπική μας ζωή;

Τι πραγματικά συμβαίνει;

Το Facebook όπως και όλα τα κοινωνικά δίκτυα λειτουργούν όπως ακριβώς και η κανονική ζωή μας. Αν για παράδειγμα πάμε για καφέ και το “διατυμπανίσουμε” σε φίλους και γνωστούς, τότε θα γίνει ευρύτερα γνωστό που είμαστε και τι κάνουμε.

Οι πληροφορίες που μας “ζητάει” το Facebook για το προφίλ μας, σκοπό έχουν να μας φέρουν πιο κοντά με ανθρώπους που έχουν πολλά κοινά με εμάς και να βελτιώσουν το user experience.

Επίσης, προκειμένου να μας προβάλει ενδιαφέρουσες διαφημίσεις εταιρικών σελίδων, το Facebook “απομνημονεύει” που κάνουμε κλικ για να μας προβάλλει πρώτα αυτές που μας ενδιαφέρουν σύμφωνα με τις δικές μας προτιμήσεις.

Πως μπορούμε να προφυλαχθούμε;

  • Ρυθμίσεις απορρήτου. Το Facebook με τις ρυθμίσεις απορρήτου, μας δίνει την δυνατότητα να ελέγξουμε πλήρως τις δημοσιεύσεις μας και την ορατότητα των κινήσεων μας προς οποιονδήποτε.
  • Check in, κοινοποιήσεις, ετικέτες. Προσοχή χρειάζεται με τις κοινοποιήσεις παρουσίας μας, εφόσον δεν θέλουμε να μας εντοπίζουν, δεν χρειάζεται να κοινοποιούμε και τις συντεταγμένες μας!
  • Φωτογραφίες, απόψεις, πολιτικά και θρησκευτικά πιστεύω. Όπως στην κανονική μας ζωή, προστατεύουμε τα προσωπικά μας και τις ιδεολογίες μας, έτσι ακριβώς πρέπει να κάνουμε και με τα Social Media.
    • Φίλοι και λίστες φίλων, ακόλουθοι. Το Facebook μας παρέχει την δυνατότητα να οργανώσουμε την λίστα των φίλων μας και να τους κατηγοριοποιήσουμε σύμφωνα με τι θέλουμε να γνωστοποιείται σε ποιόν! Επίσης αν για οποιοδήποτε λόγο παρενοχλούμαστε από κάποιο χρήστη, το Facebook μας δίνει την δυνατότητα “καταγγελίας” και μπλοκαρίσματος.
    • Προσωπικές πληροφορίες, ημερομηνία γέννησης, προσωπική κατάσταση, ονοματεπώνυμο, τόπος διαμονής και καταγωγής κλπ. Προσοχή χρειάζονται και οι προσωπικές πληροφορίες που δημοσιεύουμε. Δεν μας υποχρεώνει κανείς, εφόσον δεν το θέλουμε να δημοσιοποιούμε πληροφορίες για εμάς, όπως ημερομηνία γέννησης, καταγωγή, διαμονή κλπ.
    • Στο Facebook, το όνομά μας, η εικόνα προφίλ, η φωτογραφία εξωφύλλου και το όνομα χρήστη είναι πάντα δημόσια διαθέσιμα στους άλλους χρήστες και στις εφαρμογές. Άρα εμείς επιλέγουμε μέχρι πόσο θα “εκτεθούμε” δημόσια με την επιλογή αντίστοιχων φωτογραφιών.

    Το  Facebook, διατηρεί αρχείο των κινήσεων μας, για να βελτιώσει το user experience. Θέλοντας λοιπόν να μας προσφέρει ανεπτυγμένη εμπειρία χρήστη και να μας παρουσιάζει θέματα που σύμφωνα με την δραστηριότητα μας, μας ενδιαφέρουν.

    Δεν προωθεί μόνο του τα προσωπικά μας δεδομένα και τηρεί όλα τα δεδομένα περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, χωρίς να έχει καταγραφεί παράνομη προώθηση προσωπικών δεδομένων χρηστών από την εταιρεία του Facebook.

 

BLB.gr

(Visited 19 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*