Πόσο θα κοστίσει το νέο σας µπάνιο

Άκης Αξαόπουλος
13/03/2020 13:41
 
 
 

 

Πρόκειται για έναν από τους πλέον σημαντικούς χώρους του σπιτιού σας, εφόσον εκεί αρχίζει και τελειώνει η μέρα σας.

Ο λόγος γίνεται για το μπάνιο, η διακόσμηση του οποίου απαιτεί ιδιαίτερη σκέψη, μελέτη και ψάξιμο. Οι τιμές που θα συναντήσετε στα καταστήματα με είδη υγιεινής ποικίλλουν, προκειμένου να εξυπηρετήσουν όλα τα πορτοφόλια και τις προτιμήσεις. Για την αγορά ειδών υγιεινής σε οικονομικές τιμές μπορείτε να επισκευθείται και καταστήματα με υδραυλικά είδη. Πόσο όμως, τελικά θα σας κοστίσει το μπάνιο σας και ποιοι παράγοντες καθορίζουν τις τιμές;

α) Πλακίδια: Τα πλακίδια, χωρίζονται σ’ αυτά που προορίζονται για τον τοίχο και σε αυτά για το δάπεδο. Τα δεύτερα πρέπει να είναι πιο σκληρά, προκειµένου να αντέχουν σε κάθε ταλαιπωρία. Το ποσό που θα πληρώσετε κυμαίνεται από 5€ το τ.μ. ως και 300€ το τ.μ. ανάλογα το σχέδιο, την επωνυμία, το υλικό, από το πόσο καλά επεξεργασµένα είναι και από τη σκληρότητά τους. Τα πιο συνηθισµένα είναι τα κεραµικά πλακίδια, υπάρχουν όμως και από άλλα πιο ακριβά υλικά, για πιο εξεζητηµένες προτιμήσεις, π.χ. µαρμάρινα. Όσον αφορά στην επεξεργασία τους, μπορεί να είναι ψηµένα σε µια φάση (θεωρούνται καλύτερα και πιο ανθεκτικά, γι΄ αυτό και χρησιμοποιούνται σε δάπεδο), ή δυο φάσεις (είναι πιο ευαίσθητα, αλλά συνήθως πιο φθηνά). Σε ορισµένα καταστήματα μπορείτε να βρείτε πλακίδια δεύτερης διαλογής ή περιορισμένα κομμάτια, η τιμή των οποίων φυσικά είναι πολύ πιο προσιτή. Για να είστε όµως κατοχυρωμένοι, ρωτήστε τι διαλογής είναι και τις προδιαγραφές τους.

Μετά από την επιλογή των πλακιδίων, ακολουθούν τα είδη υγιεινής, μπανιέρα, νιπτήρας, λεκάνη και διάφορα αξεσουάρ. Η ποικιλία των σχεδίων και των χρωµάτων τους είναι εντυπωσιακή. Καλό είναι πάντως να προτιµήσετε το λευκό χρώμα, το οποίο είναι κλασικό. Οπότε σε περίπτωση που χρειαστείτε να αντικαταστήσετε κάποιο, θα βρείτε εύκολα ένα παρόμοιο, που να ταιριάζει.

β) Μπανιέρες: Όσον αφορά στις µπανιέρες, οι τιμές τους ξεκινούν από 80€ και μπορεί να φθάσουν ως και τα 1500€ ανάλογα µε το υλικό και το σχήμα τους. Υπάρχουν οι ακρυλικές, οι οποίες είναι πιο φθηνές, αλλά και οι κλασσικές μαντεμένιες που κυκλοφορούν µόνο σε απλό, ορθογώνιο σχήµα. Το πλεονέκτημα των μαντεμένιων είναι ότι θεωρούνται πιο ανθεκτικές, αλλά αν χαραχτούν, δύσκολα επισκευάζονται. Οι ακρυλικές µπανιέρες έχουν µεγαλύτερη ζήτηση και επίσης υπάρχει µεγάλη ποικιλία σχεδίων, π.χ. στρογγυλές, γωνιακές, µε άνισες πλευρές κ.ά. Άλλο θετικό στοιχείο είναι ότι έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν και μηχανισμούς υδροµασάζ. Το κόστος σε αυτήν την περίπτωση ανεβαίνει αρκετά, αλλά παρόλα αυτά έχει παρατηρηθεί αύξηση στις πωλήσεις τους. Η υγιεινή και η αισθητική είναι οι λόγοι που αρκετοί καταναλωτές επιλέγουν µπανιέρες µε υδρομασάζ, χωρίς να σκέφτονται το επιπλέον κόστος. Οι µπανιέρες µε υδρομασάζ κοστίζουν από 120€ ως και 2500€. Η οικονομική διαφορά οφείλεται στην ισχύ του κινητήρα (από 0,8 Killowat, ως 2,1 Killowat) και στο αν διαθέτουν ειδικά συστήµατα, πιο εξελιγμένα, π.χ. Airpool ή ακόµη πιο εξελιγμένο και φυσικά πιο ακριβό, το Turbo Airpool.

γ) Ντουζιέρες: Αν διαθέτετε ένα δεύτερο μπάνιο, ή αν το λουτρό είναι πολύ µικρό, υπάρχει η λύση της ντουζιέρας, μια μέση τιµή της οποίας είναι περίπου 50€. Μπορεί βέβαια, να φθάσει και τα 500€, αν η ντουζιέρα έχει και καμπίνα ή έχει κάποιο ιδιαίτερο σχήμα ή αν το υλικό της είναι από πολύ καλό κρύσταλλο. Ο μηχανισµός υδροµασάζ συναντάται και εδώ και φυσικά το αντίτιµο που καταβάλλεται γι’ αυτή την εξειδικευμένη ντουσιέρα, κυμαίνεται από 1000€ ως και 5000€. Αν η οικονομική σας δυνατότητα δεν σας επιτρέπει να κάνετε πολλά έξοδα, µπορείτε να τοποθετήσετε μια κουρτίνα μπάνιου αντί για καμπίνα.

δ) Νιπτήρες: Οι νιπτήρες µπορεί να είναι απλοί, να στηρίζονται σε κολώνα ή να τοποθετούνται (επικαθήµενοι ή ένθετοι) σε ειδικό έπιπλο. Η πρώτη λύση είναι πιο οικονοµική, εφόσον δεν πληρώνετε επιπλέον χρήματα για το έπιπλο και θεωρείται πιο µοντέρνα, αν λάβετε υπόψη σας τη µινιμαλιστική τάση που κυριαρχεί. Μπορεί να κοστίσουν από 20€ ως 1000€, αν είναι κατασκευασμένοι από πορσελάνη, αν όµως προτιµήσετε κάποιον ανοξείδωτο – μεταλλικό, η τιμή ξεκινά από 200€ και µπορεί να φθάσει ως και 2000€, λόγω της εµφάνισης και του σχεδίου του επίπλου που το συνοδεύει. Τα έπιπλα συνήθως είναι ξύλινα και µπορεί να κοστίσουν από 100€ ως 3000€. Οι αποθηκευτικοί χώροι που διαθέτουν, η επεξεργασία, ο σχεδιασµός, η μάρκα αλλά και η ποιότητα του ξύλου καθορίζουν την τιμή στα έπιπλα. Το MDF θεωρείται ένα από τα πιο προσιτά υλικά, ενώ ακριβά ξύλα είναι η καρυδιά, η τριαντάφυλλιά κ.ά. Ένα έξοδο που δεν πρέπει να παραλείψετε, είναι ο καθρέφτης που θα συνοδεύσει το έπιπλο, σε περίπτωση που δεν συµπεριλαµβάνεται. Οι τιµές που θα συναντήσετε κυμαίνονται από 50€ ως και 1500€, ανάλογα με την κορνίζα, το σχήμα και τα φωτιστικά (αν διαθέτει).

ε) Λεκάνες: Το πόσο θα πληρώσετε για τη λεκάνη εξαρτάται από το νιπτήρα που έχετε επιλέξει, εφόσον διατίθενται σε σετ. Μια ολοκληρωµένη λεκάνη, με καπάκι και καζανάκι μπορεί να κοστίσει από 100€ αν είναι από πορσελάνη και μπορεί να φθάσει ως και 1500€ αν είναι µεταλλική. Εκτός από το υλικό, το σχήµα και το κάλυµμα (αν είναι ξύλινο ή πλαστικό) διαφοροποιεί επίσης το κόστος και το καζανάκι, ιδιαίτερα αν είναι χαμηλής ή υψηλής πίεσης. Τα εντοιχισµένα καζανάκια τα οποία είναι υψηλής πίεσης έχουν καλύτερη απόδοση και εποµένως είναι πιο ακριβά. Επιπλέον έχουν διακριτική παρουσία, καθώς δεν καταλαμβάνουν χώρο.

ζ) Διακοσμητικά αξεσουάρ: Τέλος, τα διάφορα αξεσουάρ, άγκιστρα, πετσετοθήκες, κρίκοι, χαρτοθήκη, σκουπάκι, κ.ά. είναι απαραίτητα όχι μόνο από χρηστικής πλευράς αλλά και γιατί µπορεί να δώσουν μια διαφορετική νότα στο μπάνιο σας. Είναι ένας οικονομικός τρόπος, σε περίπτωση που θέλετε να αλλάξετε εν µέρει τη διακόσμηση. Συνολικά όλα τα αξεσουάρ μπορεί να κοστίσουν από 100€ ως και 2000€ ανάλογα με το αν είναι διακοσμημένα µε ξύλο, κρύσταλλο ή οπαλίνα. Η πιο φθηνή πρόταση πάντως, είναι τα πλαστικά, αλλά το αισθητικό αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο µε τα προαναφερόμενα.

Εφόσον κατοικείται στις περιοχές Γέρακα, Παλλήνη, Γλυκά Νερά, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι μπορείτε να βρείτε πολλές επιχειρήσεις πώλησης ειδών υγιεινής και υδραυλικών ειδών που θα καλύψουν απόλυτα τις ανάγκες σας. Μπορείτε να αναζητήσετε αυτές τις επιχειρήσεις και στην ιστοσελίδα Τοπικός. Διαβάστε κριτικές, επικοινωνήστε με καταστήματα, και επισκεφθείτε τα ώστε να δείτε τους εκθεσιακούς τους χώρους.

(Visited 321 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*