Κορωνοϊός: Ημερομηνίες για το άνοιγμα καταστημάτων, εστίασης, μετακίνησης εκτός νομού

Άκης Αξαόπουλος
26/02/2021 11:56
 
 
 

 

Παράταση του lockdown στην Αττική αναμένεται να εισηγηθούν σήμερα οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας. Κάτι που άλλωστε διαμήνυσε εμμέσως πλην σαφώς και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Άλλωστε το ΕΣΥ είναι ασφυκτικά γεμάτο με τις κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα να παρουσιάζουν πληρότητα κοντά στο 75% και της Αττικής στο 90%.

Γι αυτό άλλωστε και το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τις ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να διατεθούν κλίνες σε ΜΕΘ και να μεταφερθούν πρωτίστως ασθενείς χωρίς covid στον ιδιωτικό τομέα.

Οι ημερομηνίες

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, οι ειδικοί αναμένεται να εισηγηθούν παράταση του lockdown για μία εβδομάδα με τη δυνατότητα για παράταση άλλης μίας. Τις σχετικές επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς το απόγευμα.

Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι η κυβέρνηση μελετά τη δεύτερη εβδομάδα να δώσει μία μικρή ανάσα στο λιανεμπόριο με την έναρξη και πάλι του click away που δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς για μεγάλη διασπορά. Αμέσως μετά και κοντά στις 15 Μαρτίου, εάν όλα πάνε καλά και ξεκινήσει η σταδιακή πτώση των νέων κρουσμάτων, είναι πιθανό να ανοίξει το λιανεμπόριο και με click in shop και κωδικό sms στο 13032 ξεχωριστό από τις υπόλοιπες αγορές.

Περίπου στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να δοθεί και η δυνατότητα στους μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία αλλά τμηματικά. Σε προτεραιότητα μπαίνει σε αυτή τη φάση η Γ’ Λυκείου ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν τα παιδιά της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η εστίαση

Σε ό,τι αφορά στην εστίαση πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι τα κυβερνητικά στελέχη σχεδιάζουν να δώσουν το «πράσινο φως» για άνοιγμα μετά το Πάσχα. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν να έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα, ώστε να προστατευθούν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες.

Μάλιστα έγκυρες πηγές του ethnos.gr τονίζουν ότι προς το τέλος Απριλίου θα δοθεί «σήμα» και στις ξενοδοχειακές τουριστικές επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για πιθανό άνοιγμα στις 17 Μαΐου οπότε και εκτιμάται ότι θα μπορούν κάποιες χώρες της Ευρώπης να ανοίξουν τα σύνορά τους και για επισκέπτες, αφού θα έχουν προχωρήσει σε μεγάλο ποσοστό στον εμβολιασμό του πληθυσμού τους.

Τα εστιατόρια πάντως και τα café στη χώρα μας, σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση υπολογίζει να επιτρέψει το άνοιγμα τους μετά τις 2 Μαΐου που είναι το Πάσχα, ώστε εάν επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού τις ημέρες εκείνες, να μην υπάρχει συνωστισμός σε επιχειρήσεις εστίασης.

Στην περίπτωση αυτή τα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι θα είναι πιο ασφαλές οι πολίτες να μετακινηθούν για το Πάσχα και να μην υπάρχει διασπορά στις μικρές επαρχιακές πόλεις. Ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό θεωρούν ότι το Πάσχα θα μετακινηθούν στην περιφέρεια μόνο όσοι έχουν εξοχικά, κάτι που θα αποτρέψει τους εκδρομείς να πάνε σε νησιά και να αναζητήσουν εστιατόρια και café δημιουργώντας ενδεχόμενες εστίες μετάδοσης του κορονοϊού.

(Visited 677 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*