Πότε θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες (video)

Άκης Αξαόπουλος
15/02/2021 8:20
  •  
  •  
  •  

 

Μέσα στον Μάρτιο πρόκειται να εμβολιαστούν οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πολύ αυξημένου κινδύνου ανεξαρτήτως ηλικίας. Αυτό τόνισαν η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικό γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριoς Θεμιστοκλέους.

Πρόκειται, όπως είπαν, για περίπου 270.000 πολίτες με:

-Μεταμόσχευση

-Νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση

-Κυστική ίνωση

-Καρκίνο υπό αγωγή

-Σοβαρά χρόνια προβλήματα αναπνευστικού

-Σοβαρή ηπατική νόσο

-Ανοσοκατeσταλμένοι

-Σύνδρομο Down.

Ακολουθούν οι 18-59 αυξημένου κινδύνου

Στη συνέχεια, αμέσως μετά τους 60-64, θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες πολιτών 18-59 ετών αυξημένου κινδύνου.

Πρόκειται για πολίτες με:

-Χρόνια καρδιολογικά

-Σακχαρώδη διααβήτη

-Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού

-Χρόνια νεφρική νόσο

-Ηπατική νόσο

-Καρκίνο

-Χρόνια νευρολογικά νοσήματα

-Σοβαρή ψυχική νόσο.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου και τον κ. Θεμιστοκλέους, σχετικές αναλυτικές λίστες θα δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα:

-Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών υποστήριξε ότι, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (σ.σ. γεγονός που διαψεύδει ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας ότι έχει δοθεί προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες), και στην Ελλάδα το βασικό κριτήριο για τον εμβολιασμό είναι η ηλικία. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι 9 στους 10 θανάτους και 8 στις 10 εισαγωγές σε ΜΕΘ αφορούν ασθενείς ηλικίας άνω των 60 ετών.

-Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας υποστήριξε ότι έχουμε φθάσει στους 550.000 εμβολιασμούς, καθώς σήμερα πραγματοποιήθηκαν περί τους 25.000.

Ωστόσο, κανείς από τους δύο δεν εξήγησε για ποιο λόγο δεν δίνονται στην δημοσιότητα τα αναλυτικά στοιχεία όσων έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα, με δεδομένο, μάλιστα, ότι η κ. Θεοδωρίδου επιβεβαίωσε ότι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Είναι ή όχι αλήθεια ότι, με δεδομένο ότι μικρό ποσοστό των ηλικιωμένων έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα (18,8% στους άνω των 85, όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr – θέμα που έφτασε στη Βουλή), μεγάλο μέρος των εμβολίων έχει πάει:

-Σε πολιτικά στελέχη ή «φίλους» του κυβερνώντος κόμματος.

-Σε στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

-Σε εργαζόμενους (διοικητικούς) φορέων του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι, ωστόσο, δεν έρχονται σε επαφή με κρούσματα και, ως εκ τούτου, δεν κινδυνεύουν;

 

Πηγή: aftodioikisi.gr

(Visited 101 times, 1 visits today)