Λιανεμπόριο, τουρισμός, εστίαση: Χαμένος εορταστικός τζίρος – «Βουνό» οι υποχρεώσεις

Άκης Αξαόπουλος
12/12/2020 17:51
 
 
 

 

Λιανεμπόριο, τουρισμός, εστίαση και προμηθευτές – Χάνουν τον εορταστικό τζίρο και βλέπουν το «βουνό» υποχρεώσεων

Στο «κόκκινο βρίσκονται πολλές επιχειρήσεις, ειδικά μικρές, καθώς βλέπουν το «απαγορευτικό» στην οικονομία να εκτείνεται, με τις υποχρεώσεις παρά τις όποιες παρατάσεις και «κουρέματα» (πχ ενοίκiα) να συσσψρεύονται. Κλάδοι όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές, το λιανεμπόριο, η αγροτική παραγωγή και μεταποίηση που συνδέονται με αλυσίδες αξίες με την εστίαση και τα ξενοδοχεία βλέπουν με αβεβαιότητα το αύριο ενώ και οι εργαζόμενοι στους κλάδους αυτούς αναζητούν να δουν το πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη μέρα.

Ειδικά το ότι θα μείνει κλειστή ουσιαστικά η αγορά της γιορτές στερεί ζωτικό τζίρο από πολλούς σε διάφορες περιοχές της χώρας. Δεν είναι μόνο τα αστικά κέντρα, δηλαδή, είναι και οι χειμερινοί προορισμοί που τέτοιες μέρες έβλεπαν να γεμίζουν με επισκέπτες. Να σημειωθεί ότι ο συνολικός τζίρος το 2029 και το 2020 των ημερών αυτών έφτανε τα 3,5 δισεκ. με εκτιμήσεις που έχει δημοσιοποιήσει ήδη από το Νοέμβριο ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης.

«Τα μέχρι σήμερα μέτρα στήριξης φτάνουν τα 27,3 δισ. ευρώ και η μείωση του τζίρου ξεπερνά τα 35 δισ. ευρώ. Το 1/3 από τις 206.000 επιχειρήσεις της εστίασης και λιανεμπορίου που κλείνουν στο δεύτερο lockdown δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν εύκολα. Αυτό σημαίνει πως περίπου 70.000 επιχειρήσεις εκπέμπουν σήμα κινδύνου για “λουκέτο” και πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν» αναφέρει και προσθέτει:

«Τα μέτρα που ζητάμε είναι να εστιάσουν στις υφιστάμενες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, αλλά και να έχουν μία βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη προοπτική για το 2021. Δεν αρκούν μόνο τα άμεσα μέτρα στήριξης, πρέπει να επεκταθούν χρονικά για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Το ημερήσιο κόστος ενός καθολικού lockdown υπολογίζεται στα 150-180 εκατ. ευρώ. Οι μηνιαίες απώλειες στον κύκλο εργασιών από το δεύτερο lockdown εκτιμώνται στα 2,5-2,7 δισ. ευρώ και οι “παγωμένες οφειλές” από τα συνολικά 156 δισ. ευρώ του χρέους των επιχειρήσεων έχουν ξεπεράσει τα 26 δισ. ευρώ. Τα οικονομικά μέτρα είναι “φιλότιμα” και προσπαθούν να ακολουθήσουν τις απώλειες, αλλά κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι ισόποσο της οικονομικής ζημιάς από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ούτε καλύπτει το εύρος των επιχειρήσεων που πλήττονται. Στόχος μας τώρα είναι να σώσουμε ό,τι σώζεται από το τζίρο των 3,5 δισ. ευρώ της χριστουγεννιάτικης αγοράς», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ.

Να σημειωθεί ότι φόροι, δόσεις ρυθμίσεων και ασφαλιστικές εισφορές ο δόσεις για τα τραπεζικά δάνεια, είτε έχουν ανασταλεί μέχρι τον Απρίλιο του 2021 ωστόσο μαζεύονται και κανείς δεν ξέρει πώς θα πληρωθούν στ τέλος. Το ύψος των υποχρεώσεων αυτών ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ ή το 3,6% του ΑΕΠ και βρίσκεται ήδη οι θεσμοί έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο τους» το όλο θέμα μια και η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει την πρότασή της για νέα «γενναία» ρύθμιση 100-120 δόσεων. Να σημειωθεί ότι η αγορά πιέζει και για κουρέματα βασικών οφειλών ή ακόμη και για «πάγωμα» εξώσεων. Ο κ. Δ. Κορωνάκης, νομικός σύμβουλος του Σωματείου Επιχειρήσεων Εστίασης BaReCa μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης των Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ) όπου έτέθη εμφατικά και το θέμα της μείωσης των ΕΦΚ στα αλκοoλούχα ως μέτρο «σωσίβιο» για τον κλάδο HORECA δήλωσε σχετικά ότι: «Για να υπάρξει το ‘φάρμακο’, θα πρέπει η κυβέρνηση να αντιληφθεί το μέγεθος και το πλήθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εστίαση. Τα προβλήματα της εστίασης προφανώς είναι και ο αυξημένος ειδικός φόρος κατανάλωσης και οι λοιποί φόροι στο αλκοόλ, αλλά και γενικότερα η υψηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα οι ελληνικές επιχειρήσεις να είναι λιγότερο ανταγωνιστικές, σε σύγκριση με γειτονικές χώρες.» Μάλιστα σε σχέση με την εστίαση ζήτησε αναστολή εξώσεων

Να σημειωθεί ότι για το μήνα Δεκέμβριο παραμένουν σε ισχύ και για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου οι οποίες θα λειτουργήσουν με το σύστημα click away) τα μέτρα. Βέβαια οι υποχρεώσεις παραμένουν.

Να σημειωθεί ότι το ημερολόγιο πληρωμής των φόρων και αναστολών έχει ως εξής:

· Εως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 θα πρέπει να πληρωθούν η έκτη δόση του φόρου εισοδήματος, η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ του Νοεμβρίου από όλες τις επιχειρήσεις, ακόμα και από αυτές που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή τον προηγούμενο μήνα με την επιβολή του δεύτερου λοκντάουν, καθώς και η δόση ή οι δόσεις ρυθμίσεων για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους επιχειρήσεων που δεν ανήκουν στη λίστα των ΚΑΔ που ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους. Επίσης μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν στις παλιές ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων οι οφειλέτες που πλήττονται από την υγειονομική κρίση και έχασαν τις ρυθμίσεις τους το διάστημα Μαρτίου – Νοεμβρίου καθώς σταμάτησαν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις. Η πόρτα των 100 και 120 δόσεων θα ανοίξει ξανά με τους ίδιους όρους με την υποβολή αίτησης και την πληρωμή της δόσης του Δεκεμβρίου από τους οφειλέτες.

· Μέχρι 29 Ιανουαρίου 2021 θα πρέπει να καταβληθούν η έβδομη δόση του φόρου εισοδήματος, η πέμπτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ του μήνα Δεκεμβρίου για τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα για τον ΦΠΑ του τριμήνου Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020 που θα πρέπει να καταβάλουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες με απλογραφικά βιβλία που βλέπουν τον τζίρο τους να έχει καταρρεύσει μετά και το δεύτερο lockcdown.

· Μέχρι 26 Φεβρουαρίου 2021 θα πρέπει να καταβληθούν η όγδοη δόση του φόρου εισοδήματος, η έκτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ του Ιανουαρίου και τα τέλη κυκλοφορίας του 2021.

· Μέχρι 31 Μαρτίου 2021 η πρώτη από τις 5 δόσεις της εκκαθάρισης που έκανε ο ΕΦΚΑ στις εισφορές του 2019, όπου για 800.349 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους προέκυψε μέσο χρεωστικό υπόλοιπο 1.355,61 ευρώ. Το χρεωστικό υπόλοιπο είναι καταβλητέο σε 5 μηνιαίες δόσεις, με καταληκτική ημερομηνία όχι την 30ή/11/2020 που ίσχυε αρχικά, αλλά την 31η Μαρτίου του 2021.

· Μέχρι 30 Απριλίου 2021 έχει ανασταλεί η πληρωμή των φόρων που γεννήθηκαν την περίοδο της πρώτης καραντίνας από τον Μάρτιο έως το Ιούνιο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις καθώς και ο ΦΠΑ που θα έπρεπε να πληρωθεί τον Νοέμβριο για τις επιχειρήσεις που υποχρεωτικά ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Με τα σημερινά δεδομένα οι φόροι αυτοί μπορούν να εξοφληθούν σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και μετά.

· Οι δόσεις ρυθμίσεων για τις οποίες έχει «παγώσει» η πληρωμή τους θα προστεθούν ως υπεράριθμες στο τέλος των αρχικών ρυθμίσεων.

Γιώργος Αλεξάκης

 

Πηγή: aftodioikisi.gr

(Visited 105 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*