Μόνιμες προσλήψεις για τους μικρούς δήμους αλλά… εκτός δήμων

ergasia
Άκης Αξαόπουλος
10/12/2020 6:51
  •  
  •  
  •  

 

Μόνιμες προσλήψεις για τους μικρούς δήμους αλλά εκτός δήμων. Αυτό υποσχέθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο, μέσω τηλεδιάσκεψης, προσυνέδριο της ΚΕΔΕ για τις ΠΕΔ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ανακοίνωσε ότι:

Στο πλαίσιο της στήριξης των μικρών και νησιωτικών Δήμων το Υπουργείο σχεδιάζει την δημιουργία ενός οργάνου, που θα λειτουργήσει όπως η πρώην ΤΥΔΚ (Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων) με δικό του προϋπολογισμό για να μην επιβαρύνεται ο κάθε Δήμος και προσλήψεις σχετικού προσωπικού,
που θα προωθεί κάθε είδος έργου μικρού και μεγάλου σε κάθε Δήμο που δεν μπορεί να διαθέτει δική του τεχνική υπηρεσία.

Ο κ . Λιβάνιος τόνισε ότι:
Είναι πολύ σημαντική η στήριξη των μικρών και νησιωτικών Δήμων, για να μπορούν να προσελκύσουν πληθυσμό και να μην αδειάζουν από πολίτες που μπορούν να προσφέρουν.

«Θα προσφέρουμε μια ομπρέλα προστασίας στους Δήμους του Αιγαίου και όλοι θα έχουν τα ίδια εργαλεία ώστε να μπορούν κάνουν έργα που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωσή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβάνιος.

Πάντως, ο υφυπουργός δεν διευκρίνισε πού θα ανήκουν οι ΤΥΔΚ. Στους δήμους, την Περιφέρεια, το υπουργείο; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, καθώς η κυβέρνηση θέλει κεντρικό έλεγχο τόσο στις προσλήψεις όσο και στην υπηρεσία, θα ανήκει στο υπουργείο.

Τι ήταν οι ΤΥΔΚ

Υπενθυμίζεται ότι οι ΤΥΔΚ ανήκαν διοικητικά στην Περιφέρεια, ήταν στελεχωμένες από μηχανικούς και λειτουργούσαν σαν τεχνική υπηρεσία των εξυπηρετούμενων δήμων, καλύπτοντας πλήρως ότι απαιτείτο για την εκτέλεση και παρακολούθηση έργων.

Δηλαδή, οι μικροί «Καποδιστριακοί» δήμοι που δεν είχαν τεχνική υπηρεσία, εξυπηρετούνταν μέχρι 31.12.10 από τις ΤΥΔΚ. Ωστόσο, καταργήθηκαν με τον «Καλλικράτη». Ένας εκ των συντακτών του οποίου είναι και ο σημερινός υφυπουργός.

Μάλιστα, οι υπάλληλοι των ΤΥΔΚ μετατάχθηκαν στις Τεχνικές Υπηρεσίες των δήμων που ήταν οι έδρες των νομών.

Κι αυτό γιατί στόχος του «Καλλικράτη» ήταν ότι οι νέοι, μεγαλύτεροι, δήμοι θα είναι πλήρεις από υπηρεσίες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό στους μικρούς δήμους.

 

Πηγή: aftodioikisi.gr

(Visited 170 times, 1 visits today)