Υποχρεωτικό τεστ σε όλους όσοι επιστρέφουν από Μύκονο, Πάρο και Σαντορίνη

Newsroom
31/08/2020 13:14
 
 
 

 

Περίπου 3.000 τεστ πραγματοποιήθηκαν μέχρι το βράδυ της Κυριακής σε εκδρομείς που επιστρέφουν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τρία συγκεκριμένα νησιά.

Το μέτρο ελήφθη εκτάκτως από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) και μετά από πρόταση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες του υπουργείου Υγείας.

Τα τεστ έχουν γίνει ήδη σε όλους τους επιβάτες και των 29 πτήσεων που προσγειώθηκαν από Μύκονο, Πάρο και Σαντορίνη το Σάββατο και μέχρι το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκαν σε ακόμη 26 πτήσεις.

«Στόχος είναι να ελεγχθεί το επιδημιολογικό φορτίο από την Πάρο και τη Μύκονο, αλλά και η διασπορά, δηλαδή να δούμε σε ποιες περιοχές της Αττικής διαμένουν τα δείγματα που θα βγουν θετικά. Αναφορικά με τη Σαντορίνη, μπορεί να μην έχουμε καταγράψει υψηλή δραστηριότητα της νόσου, όμως επειδή τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε μεγάλη ροή τουριστών από τη Μύκονο και την Πάρο, καλό θα ήταν να ελεγχθεί η κατάσταση», αναφέρει στέλεχος της ΓΓΠΠ.

Τα υποχρεωτικά τεστ για τα τρία νησιά επρόκειτο να ολοκληρωθούν την Κυριακή, όμως έχει προγραμματιστεί να συνεχιστούν το επόμενο Σαββατοκύριακο σε όλους όσοι καταφθάνουν στην Αθήνα από τους ίδιους προορισμούς.

Ο λόγος που δεν θα γίνονται τις καθημερινές υποχρεωτικοί έλεγχοι είναι ότι τα τεστ δεν επαρκούν, ενώ παράλληλα οι περισσότεροι εκδρομείς του καλοκαιριού επιστρέφουν αυτό και το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Το μέτρο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε αρκετούς από τους εκδρομείς που επιστρέφουν από τις διακοπές τους, καθώς όπως υποστηρίζουν δεν είχαν ενημερωθεί ότι θα πραγματοποιείται υποχρεωτικός έλεγχος. Κάτι για το οποίο αρκετοί πληρώνουν από την τσέπη τους από 70 έως 140 ευρώ προκειμένου να είναι ασφαλείς οι ίδιοι και οι οικείοι τους.

Τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων ελέγχων αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί την Τρίτη το μεσημέρι, οπότε θα ανακοινωθούν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας στην ενημέρωση των 6 μ.μ.

Στα λιμάνια ο ΕΟΔΥ

Στο λιμάνι του Πειραιά και της Ραφήνας διενεργούνται μόνο δειγματοληπτικά τεστ από τον ΕΟΔΥ, κάτι που μέχρι την Παρασκευή είχαν υπό την ευθύνη τους η Περιφέρεια Αττικής και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, οι οποίοι αναλαμβάνουν από σήμερα, Δευτέρα σαρωτικούς ελέγχους σε ιδρύματα και γηροκομεία σε όλη τη χώρα.

Πηγή: Protagon.gr

(Visited 219 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*