Σε 3 «ζώνες κινδύνου» θα χωριστεί η νησιωτική χώρα – «Υψηλού κινδύνου» τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων

naxos paralia
Newsroom
25/05/2020 03:05
 
 
 

 

Τρεις θα είναι οι ζώνες στις οποίες θα χωρίζονται οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας μας, με σκοπό την ασφάλεια τόσο των επισκεπτών, όσο και των μόνιμων κατοίκων, εξαιτίας του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», ο διαχωρισμός θα γίνεται με βάση δύο κριτήρια, την προσβασιμότητα του πολίτη ή επισκέπτη σε ανεπτυγμένες δομές Υγείας και κλίνες Covid-19 που έχουν οριστεί στη νησιωτική χώρα, αλλά και τη δυνατότητα τεστ για τον SARS-CoV-2, που θα εξασφαλιστεί με την εγκατάσταση δεκάδων μηχανημάτων μοριακού ελέγχου σε επιλεγμένα νησιά.

Επίσης, θα ενισχυθούν και τα μέσα διακομιδής από αέρος και θαλάσσης, τα οποία θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών. Χαρακτηριστικό είναι πως πια δεν υπάρχει μόνο μία «κάψουλα» για αεροδιακομιδές, αλλά τέλος του μήνα θα είναι διαθέσιμες πέντε ακόμη, κατόπιν δωρεών. Παράλληλα, το πρώτο πλωτό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ θα βρίσκεται τους καλοκαιρινούς μήνες στις ελληνικές θάλασσες, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα είναι διαθέσιμα ακόμη δύο και μέχρι του χρόνου στις ελληνικές θάλασσες θα υπάρχουν έξι ασθενοφόρα.

Η νησιωτική χώρα έχει χωριστεί σε τρεις ζώνες

Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται ένα σχέδιο, το οποίο θα τροποποιείται ανάλογα με τη διασπορά του ιού και τα εισαγόμενα κρούσματα.

Οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θεωρούν δεδομένο ότι θα εισαχθούν νέα κρούσματα, αλλά ευελπιστούν σε μεμονωμένα περιστατικά και σε ελεγχόμενη μετάδοση.

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας, η νησιωτική χώρα έχει χωριστεί σε τρεις ζώνες, αναλόγως της προσβασιμότητας των νησιών σε δομές Υγείας:

Επίπεδο επικινδυνότητας 3 – «Χαμηλού κινδύνου»

Όσα νησιά θεωρούνται «χαμηλού κινδύνου» (επίπεδο επικινδυνότητας 3) και πρόκειται για την Κρήτη, που από μόνη της διαθέτει ένα επαρκές σύστημα Υγείας, και όσα νησιά βρίσκονται σε απόσταση μιάμισης ώρας (με πλοίο ή αυτοκίνητο) σε τριτοβάθμιες δομές Υγείας, όπως δηλαδή, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, οι κοντινές Κυκλάδες και η Εύβοια.

Επίπεδο επικινδυνότητας 2 – «Μέτριου κινδύνου»

Στο επίπεδο επικινδυνότητας «2» ή «μέτριου κινδύνου» εντάσσονται νησιά που έχουν ανεπτυγμένες κλίνες και δεσμευμένες κλίνες Covid-19.

Ενδεικτικά τέτοια νησιά θα είναι η Ρόδος, η Σαντορίνη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος).

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, έχουν δεσμευτεί ήδη από την πρώτη φάση της επιδημίας περίπου 550 κλίνες ειδικά για περιστατικά με λοίμωξη Covid-19. Πρόκειται για κλίνες σε μεγάλα νησιωτικά νοσοκομεία (Κρήτη, Ρόδος κ.λπ.).

Επίπεδο επικινδυνότητας 1 – «Υψηλού κινδύνου»

Όλα τα υπόλοιπα νησιά, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους, περιλαμβάνονται στη ζώνη επικινδυνότητας «1», δηλαδή θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Σε αυτή την κατηγορία όπως φαίνεται ανήκουν τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων τα οποία δεν διαθέτουν μεγάλα νοσοκομεία και ικανοποιητικές δομές υγείας.


Διαβάστε επίσης: Αυτοί είναι οι κανόνες λειτουργίας των ξενοδοχείων


Σε τρία επίπεδα και η δυνατότητα ελέγχου κάθε νησιού

Ανάλογος διαχωρισμός σε τρία επίπεδα πραγματοποιείται και όσον αφορά στη δυνατότητα ελέγχου κάθε νησιού.

Ο σχεδιασμός θα συνδέεται με την προσβασιμότητα σε δομές Υγείας, ενώ σε αρκετά νησιά χωρίς ανεπτυγμένες κλίνες ή κλίνες Covid-19 αναμένεται να τοποθετηθούν αναλυτές για έλεγχο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Πρόκειται για μηχανήματα για μοριακό εργαστηριακό έλεγχο, χαμηλής όμως δυναμικότητας (ένα τεστ την ώρα), για τα οποία θα οριστούν χειριστές που θα εκπαιδευτούν κατάλληλα.

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο στην πραγματοποίηση τεστ σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά αναμένεται να διαδραματίσουν και οι Πλωτές Ομάδες του ΕΟΔΥ, που ξεκινούν τη Δευτέρα τις δράσεις τους.

Η έγκαιρη διάγνωση και η απομόνωση πιθανού περιστατικού με κορωνοϊό είναι υψίστης σημασίας προκειμένου να προληφθεί τυχόν διασπορά. Το υπουργείο Τουρισμού έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικές οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, κάμπινγκ, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, καταστήματα κ.λπ.), τα οποία πρέπει να τηρηθούν αυστηρά.

Αναλυτές μοριακού ελέγχου (μέχρι 20). Ενδεικτικά: Σαντορίνη, Κάλυμνος, Κως, Πάρος, Νάξος, Ρόδος, Σύρος.

Γιατρός καταλύματος – σύνδεση με Κέντρο Υγείας ή νοσοκομείο.
Ξενοδοχείο «καραντίνας» σε κάθε μεγάλο τουριστικό προορισμό.
5 «κάψουλες» (ειδικός χώρος απομόνωσης) για αεροδιακομιδές.

Πληροφορίες, πηγές: «Ελεύθερος Τύπος», www.e-radio.gr και www.iefimerida.gr

(Visited 904 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*