Εστίαση: Δραστική μείωση του ΦΠΑ για να σωθεί το κρασί και ο τουρισμός

Άκης Αξαόπουλος
19/05/2020 10:59
 
 
 

 

Πρόταση για κάθετη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κατέθεσε χτες σε τηλε – συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπ. Οικονομικών πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιώργος Σκούρας. «Προτείναμε να πέσει ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 9%. Δεν μπορεί αλλιώς να καταστεί ανταγωνιστικός ο κλάδος και να επιβιώσει» τόνισε ο κ. Σκούρας μιλώντας στη διαδικτυακή Ανοικτή Γενική Συνέλευση της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, το απόγευμα της 18ης Μαΐου.

Όπως ανέφερε μάλιστα η ανάγκη για διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος απαιτεί δραστική μείωση του ΦΠΑ καθώς χώρες ανταγωνίστριες όπως η Ιταλία ή η Ισπανία έχουν συντελεστές περίπου στο 10%.

Σημειώνεται ότι ο ΣΕΤΕ αλλά και όλοι οι φορείς του τουρισμού έχουν αναδείξει την ανάγκη επιπλέον στήριξης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού πακέτου στην Ελλάδα στο φόντο και του σκληρού ανταγωνισμού που θα προκύψει με το άνοιγμα της αγοράς. Έτσι προτείνονται μειώσεις φόρων, κύρια έμμεσων όπως το ΦΠΑ, οι ειδικοί φόροι στα ποτά που βαρύνουν ιδιαίτερα την εστίαση, απάλειψη των τελών διαμονής αλλά και μείωση των συντελεστών.

Σε σχέση με τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών που επιβαρύνουν και αυτοί το τουριστικό πακέτο αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση έχει δει θετικά προς ώρας μόνο το ζήτημα της αναστολής για κάποιο διάστημα των προγραμματισμένων πληρωμών.

Στο μεταξύ μιλώντας στην ίδια Ανοικτή Γενική Συνέλευση ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε ότι αναμένεται εντός της εβδομάδος η ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό των μέτρων για τη στήριξη του τουρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες το όλο πακέτο θα βασίζεται σε στοχευμένες μειώσεις φόρων, πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης, παροχή κινήτρων για επενδύσεις και ανανεώσεις εξοπλισμών, αλλά και σε δυνατότητα ένταξης των επιχειρήσεων σε νέα εργαλεία για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους. Ειδικότερα σε σχέση με τη μείωση του ΦΠΑ για τη διαμονή προβλέπεται να πάει στα ξενοδοχεία στο 6% από 13%, ενώ εξετάζεται αποκλιμάκωσης του ΦΠΑ για το φαγητό από 13%.

Επίσης εξετάζεται κατάργηση του τέλους διαμονής, αλλά και μείωση του ΦΠΑ για μεταφορές – ακτοπλοΐα στο 13% από 24% και ειδικά για τις αερομεταφορές πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη μέσω κρατικών εγγυήσεων με την αξιοποίηση των εργαλείων που έχουν εγκριθεί από το Eurogoup.

Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στη Γενική Συνέλευση της Πρωτοβουλίας ΕΛΛΑΔΙΚΑ ΜΑΣ κάλεσε τον των επιχειρήσεων, να αξιοποιήσει μέτα όπως η παροχή των δανείων με ευνοϊκούς όρους κυρίως προς τους μικρομεσαίους καθώς μάλιστα οι σχετικοί κοινοτικοί κανονισμοί έχουν «χαλαρώσει» π.χ. De Minimis, πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων κτλ.

Πάντως στο πλαίσιο της Ανοικτής Γενικής Συνέλευσης, τα Μέλη της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ ανέφεραν ότι είναι αναγκαίο να ενταχθεί η ελληνική παραγωγή ακόμη περισσότερο στο τουριστικό πακέτο, ενώ σημείωσαν ότι καταγράφηκε το τελευταίο διάστημα μια στροφή στα ελληνικά προϊόντα. Επίσης σε σχέση με το λιανεμπόριο τονίστηκε ότι ακόμα οι πληρωμές γίνονται εκπρόθεσμα, με 3 και 4 μήνες μετά τις παραδόσεις των προϊόντων, ενώ αναμένεται να αυξηθεί και η πίεση για προσφορές.

Παράλληλα, η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ με μότο «Πρώτη φορά ενωθήκαμε και γίναμε παράδειγμα» ανακοίνωσε την επίσημη έναρξη της τηλεοπτικής, digital και outdoor προωθητικής καμπάνιας της, με 100 σημεία παρουσίας σε όλη την Αθήνα, στοχεύοντας να επικοινωνήσει άμεσα τις αξίες και το ιδεολογικό της περιεχόμενο στο κοινό. Η εκστρατεία επικοινωνίας και ενημέρωσης της Πρωτοβουλίας εστιάζει στην ενότητα των Ελλήνων και κυρίως στο κοινό υπόβαθρό των περισσοτέρων από 60 εταιριών με Έδρα, Παραγωγή και Ιδιοκτησία στην Ελλάδα, που λειτουργούν ομαδικά και αγωνίζονται για έναν κοινό σκοπό, τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας. Η πανδημία του COVID-19 ανέδειξε τη σημασία των εννοιών της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, που με τη χρήση συναισθηματικού λόγου, επικοινωνούνται εύστοχα στους πολίτες μέσω της καμπάνιας.

Επιπλέον, στην Ανοικτή Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε απονομή του σήματος “Ethos” από τον Γεώργιο Μπρισκόλα, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της EUROCERT, που αποτελεί τον φορέα πιστοποίησης της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, προς τις εταιρίες «ΑΓΑΝ» και «Vitex» για το κοινωνικό προφίλ και τη δέσμευσή των διοικήσεών τους στην τήρηση των αρχών της Βιώσιμης Ανάπτυξης και του σεβασμού προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, τους εργαζόμενους, την κοινωνία, τον πελάτη και το περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι την Τρίτη 19 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί Τακτική Γενική Συνέλευση της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ και η ατζέντα θα περιλαμβάνει θέματα, όπως η Δημόσια Παρέμβαση, η περαιτέρω αναγνωρισιμότητα του Σήματος ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ καθώς και οι Συνέργειες των Μελών, πυλώνες στους οποίους στηρίζεται το όραμα της Πρωτοβουλίας με στόχο την πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του πολίτη της χώρας.

(Visited 82 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*