Ανοίγουν 515 οργανωμένες παραλίες: Όλα τα μέτρα και οι κανόνες

agia anna paralia
Άκης Αξαόπουλος
14/05/2020 11:57
 
 
 

 

Με το πρώτο μεγάλο κύμα καύσωνα να έρχεται από αύριο, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε χθες πως το Σαββατοκύριακο θα ανοίξουν οι 515 οργανωμένες παραλίες της χώρας.

Μετά την ανησυχία που εξέφρασαν οι λοιμωξιολόγοι για μεγάλο κίνδυνο συνωστισμού στις ελεύθερες παραλίες, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών των επόμενων ημερών, ήταν θέμα χρόνου να αποφασιστεί να ανοίξουν και οι οργανωμένες παραλίες, για να αποφευχθούν, όσο το δυνατόν, τα φαινόμενα συγχρωτισμού.

Επανειλημμένα οι ειδικοί τονίζουν πως ο κίνδυνος στις παραλίες είναι εξίσου μεγάλος με τον κίνδυνο να εξαπλωθεί ο κορωνοϊός σε κλειστό χώρο και έτσι, αποφασίστηκε να ανοίξουν όλες οι οργανωμένες παραλίες, περίκλειστες ή μη. Από την Παρασκευή και ως την Δευτέρα, αναμένονται θερμοκρασίες που σε ορισμένες περιοχές θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς, στο πρώτο κύμα καύσωνα της φετινής καλοκαιρινής περιόδου, που έχει σημάνει συναγερμό στην Υγεία και την Πολιτική Προστασία, αφού θεωρείται σίγουρο πως ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα ο κόσμος θα ξεχυθεί στις παραλίες, όπως έχει κάνει ήδη τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι κανόνες για μπάνιο στις οργανωμένες παραλίες – 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ.

Η Πολιτική Προστασία έδωσε στην δημοσιότητα και τους κανόνες που οφείλουν να τηρούνται στις οργανωμένες παραλίες από αυτό το Σαββατοκύριακο. Χαρακτηριστικότερη όλων η οδηγία για τις αποστάσεις, καθώς θα επιτρέπονται 40 άτομα ανά 1.000 τετραγωνικά μέτρα, με τις ομπρέλες για τους λουόμενους να βρίσκονται τουλάχιστον 4 μέτρα μακριά η μία από την άλλη, ενώ οι ξαπλώστρες σε διαφορετικές ομπρέλες θα πρέπει να έχουν απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρο.

Αναλυτικά οι κανόνες για τις οργανωμένες παραλίες:

Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων.
Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000τ.μ.
Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών.
Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι 2 ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.
Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο.
Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ) λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away).
Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο.
Απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.
Απαγορεύεται το delivery στα σημεία αυτά.
Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο του καταστήματος.
Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο.
Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.
Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες – καρέκλες μετά από κάθε πελάτη. Επίσης, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.
Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου.
Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.

Υπενθυμίζεται ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι απαραίτητο και στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής.

 

Πηγή: iefimerida.gr 

(Visited 127 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*