Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από Δευτέρα – Τι ισχύει για καταστήματα, μετακινήσεις, μάσκες

Άκης Αξαόπουλος
03/05/2020 13:41
 
 
 

 

Από Δευτέρα ξεκινά η σταδιακή άρση των μέτρων που είχαν επιβληθεί για την πανδημία του κορωνοϊού. Βέβαια δεν πρόκειται για επιστροφή στην κανονικότητα, αφού τα πάντα θα γίνουν με αυστηρούς κανόνες και μέτρα. Ωστόσο υπάρχουν μεγάλες αλλαγές. Οι μάσκες μπαίνουν σχεδόν υποχρεωτικά στην καθημερινότητα μας, ενώ μετατροπές υπάρχουν στις μετακινήσεις και τα ωράρια των καταστημάτων. Και κυρίως η άρσης της καραντίνας συνοδεύεται με πρόστιμα στην περίπτωση μη τήρησης των προβλεπομένων…

«Σπάμε» λοιπόν την καραντίνα αλλά με …κανόνες. Τα υπουργεία ήδη έχουν εκδόσει αποφάσεις – οδηγίες προς… ναυτιλλομένους για επιχειρήσεις αλλά και τους πολίτες.

Με μάσκα υποχρεωτικά

Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τις κατηγορίες μάσκας, τους χώρους που επιβάλλεται η εφαρμογή της, αλλά και τις περιπτώσεις εκείνες που η χρήση της από το γενικό πληθυσμό είναι προαιρετική.

Οι κανόνες για τη χρήση μάσκας έχουν ήδη δημοσιευτεί σε ΦΕΚ και τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα τσουχτερά.

Ωστόσο τον κύκλο των διευκρινίσεων άνοιξε από χθες το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ξεκαθαρίζοντας πως «στα σούπερ μάρκετ η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζομένους όχι για τους πελάτες, ωστόσο θα υπάρχει αυστηρή σύσταση για τη χρήση της».

Τη σκυτάλη για την πλήρη αποσαφήνιση των χώρων υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας έλαβε το απόγευμα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αποκρυσταλλώνοντας το αυριανό τοπίο.

Συγκεκριμένα, για τους πολίτες υποχρεωτική είναι η χρήση της μάσκας:

· Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ταξί
· Στα Ασανσέρ
· Στα Νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα.

Ταυτόχρονα, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας για τους εργαζόμενους:

· στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα ταξί,

· στις δημόσιες υπηρεσίες

· σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, δηλαδή:      εστιατόρια, καφέ, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία κ.λπ.
· σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα,
· σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Με μάσκα προαιρετικά

Επιπλέον, ισχυρή σύσταση αντί υποχρεωτικής χρήσης μάσκας ή καλύμματος προσώπου προβλέπεται σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών:

· Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους,
· στα γραφεία,
· για τους επισκέπτες κομμωτηρίων
· για το προσωπικό και τους πελάτες στα καταστήματα λιανικής
· στους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους
· στα σούπερ μάρκετ
· στους εξωτερικούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης
· στα σχολεία, τα φροντιστήρια και τα πανεπιστήμια
· και στους χώρους λατρείας (εκκλησίες).

Πίσω στα καταστήματα

Η συνθετότητα του αυριανού εγχείρηματος δεν έγκειται μόνο στην ευλαβική τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, αλλά και στην εφαρμογή των νέων κανόνων λειτουργίας σε όσες από τις επιχειρήσεις επαναλειτουργούν αύριο, σχεδόν μετά από δύο μήνες.

Η αυριανή έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων, ωστόσο, αφορά:

· Λιανικό εμπόριο βιβλίων,
· λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης,
· λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών,
· περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού,
· λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού,
· λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού,
· λιανικό εμπόριο ανθών,
· υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων (ΚΤΕΟ),
· καταστημάτων οπτικών,
· υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων,
· και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Ανοίγουν, επίσης, από αύριο (αλλά με πιο αυστηρούς ακόμη κανόνες) και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, δηλαδή:

· Κομμωτήρια
· Κουρεία
· Κέντρα αισθητικής

Κανόνες και …1520

Το άνοιγμα των παραπάνω επιχειρήσεων συνοδεύεται με αυστηρές προδιαγραφές για τη λειτουργία τους, δηλαδή:

· αναλογία των τετραγωνικών μέτρων ως προς τους παρευρισκόμενους στους χώρους,
· απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας,
· τήρηση καταλόγου με τα ραντεβού των πελατών (όπου απαιτείται),
· την τήρηση των ατομικών μέσων προστασίας (δηλαδή τη μάσκα και την υγιεινή των χεριών).

Με τα ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης να βρίσκονται από αύριο νωρίς το πρωί, για όσους δεν συμμορφωθούν με τους κανόνες προστασίας προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις, ενώ το τηλεφωνικό κέντρο 1520 του Υπουργείου Ανάπτυξης θα υποδέχεται καταγγελίες πολιτών για τυχόν φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων, αισχροκέρδειας και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Ωράρια λειτουργίας

Στον κατάλογο των αλλαγών προστίθενται και τα ωράρια λειτουργίας όσων επιχειρήσεων επανεκκινούν, καθώς:
Τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίγουν στις 10:00 π.μ. στην Περιφέρεια Αττικής (εκτός από να νησιά) και στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης (Δήμοι Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Νεάπολης-Συκεών, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Κορδελιού -Ευόσμου).

Πώς θα δουλεύουν τα σούπερ μάρκετ

Αμετάβλητο μέχρι τις 9 Μαΐου παραμένει το ωράριο λειτουργίας για σούπερ μάρκετ και καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων (πχ. Φούρνοι, κρεοπωλεία), το οποίο διαμορφώνεται από Δευτέρα έως Παρασκευή 7 το πρωί ως 9 το βράδυ και τα Σάββατα από 7 το πρωί ως 8 το βράδυ.

Αμετάβλητος παραμένει και ο κανόνας του ενός πελάτη ανά 15 τετραγωνικά μέτρα σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων και κυρίως στα σούπερ μάρκετ, τα οποία σήμερα είναι ανοιχτά, όπως και όλες οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων.

Έλεγχος στον καλλωπισμό

Στον αντίποδα, με διευρυμένο ωράριο θα ξεκινήσει από αύριο η λειτουργία κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής λόγω και των ειδικών κανόνων προστασίας προσωπικού και πελατών, με αποτέλεσμα να λειτουργούν:
· από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ τις καθημερινές
· και το Σάββατο από τις 7 το πρωί ως τις 9 το βράδυ.

Ειδικά για κομμωτήρια, κουρεία και Κέντρα Αισθητικής:
· η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας είναι κατ’ ελάχιστον 2 μέτρα
· είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους εργαζόμενους,
· παραμένει ισχυρή σύσταση χρήσης μάσκας για τους πελάτες,
· απαγορεύεται η παροχή άλλων υπηρεσιών στις επιχειρήσεις αυτές, όπως μασάζ, pilates και personal training.

Τετραγωνικά… ασφαλείας

Με τον κίνδυνο της διασποράς του ιού να ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή, μεγαλύτερη έμφαση δίνεται τις τελευταίες ώρες και ως προς την τήρηση των αποστάσεων, με σειρά από παραδείγματα να εξοικειώνουν ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες για τις νέες συνθήκες εργασίας:

Αναλυτικά:

Για τα γραφεία ισχύει ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 10 τετραγωνικά μέτρα και απόσταση 1,5 μέτρων.
Ο αριθμός των επιτρεπόμενων πελατών ανά κατάστημα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στην είσοδο.

Δηλαδή, σε καταστήματα:

Έως 20 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπονται 4 άτομα συνολικά, (δηλαδή εργαζόμενοι και πελάτες): 20 > 4
από 20 έως τετραγωνικά 100 μέτρα, επιτρέπονται 4 άτομα, συν 1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα για την επιφάνεια από 20 έως 100 τετραγωνικά μέτρα: 20> 4 +1 ανά 10τμ

Και άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων, επιτρέπονται 12 άτομα, συν 1 άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα για την επιφάνεια άνω των 100 μέτρων: Άνω των 100 >12 +1 ανά 15τμ.

Μετακινήσεις χωρίς SMS αλλά με περιορισμούς

Με λιγότερες μαθηματικές πράξεις, αλλά περισσότερη υπομονή θα κυλήσει η αυριανή ημέρα στους δρόμους, αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς η κίνηση αναμένεται αυξημένη, μετά και τη σύσταση της κυβέρνησης για χρήση ΙΧ, αντί της μαζικής μετακίνησης.

Ο έλεγχος, ωστόσο, των μετακινήσεων με γραπτό μήνυμα στο 13033 ή βεβαίωση Τύπου Α καταργείται από αύριο και διά παντός, απελευθερώνοντας το φάσμα των μετακινήσεων των πολιτών, αλλά πάντα εντός νομού.

Από αύριο, «επιτρέπεται η κίνηση σε όλη τη χώρα εντός περιφερειακής ενότητας. Για τις περιπτώσεις που αφορούν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη ισχύει η δυνατότητα μετακίνησης εντός μητροπολιτικού ιστού» υπογράμμισε χθες και ο κ. Χαρδαλιάς, εξηγώντας ότι για τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα κάθε μετακίνηση που δεν επιβάλλει διέλευση μέσα από άλλο νομό, είναι θεμιτή.

Στο ίδιο πλαίσιο, παύει από αύριο και ο δακτύλιος στην Αθήνα, ενώ έχει προβλεφθεί ελεύθερο πάρκινγκ για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Για τους χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα δρομολόγια θα είναι πιο πυκνά, ενώ κατά τις ώρες αιχμής (7-10πμ και 2-5μμ) θα χρησιμοποιούνται μόνο από εργαζόμενους για τις ανάγκες προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία.

Επίσθα «βοηθοί επιβατών» θα βρίσκονται στους 45 βασικούς σταθμούς του μετρό της Αθήνας και σε σταθμούς ανταποκρίσεων του μετρό με τα λεωφορεία, προκειμένου να ενημερώνουν το επιβατικό κοινό, επιβλέποντας παράλληλα και τα μέτρα προστασίας που θα έχουν ληφθεί εντός των σταθμών, όπως με τη χρήση σήμανσης για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας.

Προσέλευση στην εργασία

Προς αποφυγή συνωστισμού ιδίως στα μέσα σταθερής τροχιάς, με διαφορετικά ωράρια θα προσέλθουν αύριο και οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

· Οι δημόσιοι υπάλληλοι σε τρία κύματα από τις 7πμ έως τις 9πμ
· και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, (εκτός από τους εργαζόμενους σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ και φούρνους) από τις 9πμ έως τις 10πμ.

Ατομική άθληση

Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα, αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές. Επίσης, θα ξεκινήσει η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων μόνο για ατομικά αθλήματα.

 

Πηγή: aftodioikisi.gr

(Visited 864 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*