Σε εξέλιξη η ψυχρή εισβολή – Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Newsroom
06/02/2020 01:03
 
 
 

 

Το ψυχρό κύμα του καιρού έριξε κατακόρυφα τη θερμοκρασία κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ενώ θα διευρυνθεί και θα χτυπήσει με σφοδρότητα, χιόνια, ισχυρούς ανέμους και βροχές και σήμερα Πέμπτη. Τα φαινόμενα θα πλήξουν και τα νησιά των Κυκλάδων.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo η θερμοκρασία θα συνεχίσει την πτώση της σε όλη τη χώρα, φτάνοντας στην ελάχιστη τιμή της την Πέμπτη 06/02 ή τις πρώτες ώρες της Παρασκευής 07/02.

Στο χάρτη που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την κατανομή της ελάχιστης θερμοκρασίας που αναμένεται την Πέμπτη 06/02 καθώς και την τιμή της σε 8 μεγάλες πόλεις της χώρας. Σημειώνεται ότι στις περισσότερες περιοχές η ελάχιστη θερμοκρασία θα σημειωθεί προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Όσον αφορά τα φαινόμενα, την Πέμπτη 06/02 χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας και των Βορείων Κυκλάδων και σταδιακά και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου των παραπάνω περιοχών. Χιονοπτώσεις επίσης αναμένονται και στα ορεινά της Κρήτης από το μεσημέρι. Βροχές θα σημειωθούν στις υπόλοιπες περιοχές του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου και στην Κρήτη. Σποραδικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη έως το πρωί. Ιδιαίτερα για την Αττική, αναμένονται βροχοπτώσεις και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά που από το πρωί θα επηρεάσουν σταδιακά και περιοχές χαμηλού υψομέτρου κυρίως στα βόρεια του νομού.

Οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους και θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση.

*Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις αλλαγές δρομολογίων.

Λιμεναρχείο Νάξου: Λήψη μέτρων λόγω επιδείνωσης καιρού

Την προσοχή των κατόχων αλιευτικών σκαφών εφιστά το Λιμεναρχείο Νάξου, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που ανακοίνωσε η ΕΜΥ.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, οι Αλιευτικοί Σύλλογοι θα πρέπει να προνοήσουν για την έγκαιρη και άμεση ενημέρωση των επαγγελματιών αλιέων προκειμένου να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και να μην υπάρξει πρόβλημα με τα σκάφη τους.

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η επιδείνωση του καιρού θα έχει κύρια χαρακτηριστικά:

Τις χιονοπτώσεις

α. Από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης (05-02-2020) στα ορεινά-ημιορεινά της βόρειας χώρας και στα ορεινά της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Στερεάς. Από το μεσημέρι βαθμιαία οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν σε όλα τα ορεινά, στα ημιορεινά της κεντρικής χώρας καθώς και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια. Οι χιονοπτώσεις πρόσκαιρα θα είναι κατά τόπους πυκνές κυρίως στα βόρεια.

β. Την Πέμπτη (06-02-2020), οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν κατά διαστήματα στις προαναφερθείσες περιοχές (της παρ 1α) ενώ παράλληλα αναμένεται να σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα και πιθανώς πρόσκαιρα από το απόγευμα και σε πεδινές περιοχές) στην κεντρική, την Ανατολική Στερεά και την Εύβοια όπου θα είναι πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές.

Τους θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις ανέμους

α. Την Τετάρτη (05-02-2020) θα πνέουν από δυτικές νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 7 και στα πελάγη 8 μποφόρ που γρήγορα (από τις πρωινές ώρες) στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς και στο Ιόνιο θα φθάσουν τοπικά έως 9 μποφόρ.

β. Την Πέμπτη (06-02-2020) αρχικά στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και βαθμιαία έως το απόγευμα στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσουν άνεμοι βορείων διευθύνσεων 7 και στα πελάγη έως 8 μποφόρ.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη (ΕΜΥ)

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι : Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές τις πρωινές ώρες. Χιόνια θα πέσουν αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι : Από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά και βαθμιαία σε περιοχές στα βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα).
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι μέχρι νωρίς το απόγευμα.
Άνεμοι : Βορειοδυτικοί 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 05 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με χιονόνερο ή χιόνι. Οι χιονοπτώσεις θα είναι πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές, όμως από το μεσημέρι σταδιακά θα περιοριστούν στα ανατολικά και θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι : Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη και κατά τόπους θα σημειωθεί ολικός παγετός.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά και τα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νότια και από το απόγευμα θα σταματήσουν.
Άνεμοι : Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 με 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά – ημιορεινά, σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας καθώς και σε περιοχές της κεντρικής-ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα). Τα φαινόμενα, που θα είναι κατά τόπους έντονα, βαθμιαία θα περιοριστούν στα νότια και θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι : Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Οδηγίες προστασίας

 

(Visited 392 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*