Κοινωνικό μέρισμα: Πόσα νοικοκυριά θα το πάρουν

hristougeniatiko dentro lefta
Άκης Αξαόπουλος
15/11/2019 14:20
 
 
 

 

Το κοινωνικό μέρισμα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Η επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη εδώ και ένα μήνα αλλά και πολλών υπουργών της κυβέρνησης ότι θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα πριν τα Χριστούγεννα έχει κινητοποιήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την εξεύρεση του σχετικού κονδυλίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δώσει κοινωνικό μέρισμα σε ένα εκατομμύριο νοικοκυριά. Όσοι δηλαδή το πήρανκαι το 2018. Μπορεί να αλλάξουν τα κριτήρια χορήγησης αλλά κυβερνητικός στόχος είναι να μην μειωθούν οι δικαιούχοι, αφού μια διαφορετική εξέλιξη θα πλήξει την κυβερνητικό στρατόπεδο, που δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να δείξει ότι προχωρεί σε περικοπές από το χρόνο της θητείας του.

Το δεδομένο λοιπόν είναι ότι κοινωνικό μέρισμα θα λάβουν περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά. Στον «αέρα» ωστόσο παραμένει το ποσό που θα μοιραστούν. Για να δοθούν τα ίδια χρήματα με πέρσι στους δικαιούχους θα πρέπει να βρεθούν περίπου 900 εκατ. ευρώ με 1 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα προκύψουν από το πρωτογενές πλεόνασμα όμως δεν είναι δεδομένο ότι θα μοιραστούν στο μέρισμα, αφού η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί και άλλες ελαφρύνσεις (μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών).

Ωστόσο κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι στην χειρότερη περίπτωση θα υπάρξει ένα ποσό της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ για το κοινωνικό μέρισμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν πάρουν μέρισμα 1 εκατ. νοικοκυριά θα λάβουν 50% λιγότερα χρήματα σε σχέση με το 2018.

Μια τέτοια απόφαση μπορεί να φέρει δυσαρέσκεια αλλά δεν θα πυροδοτήσει αντιδράσεις, εκτιμούν στην κυβέρνηση, αφού όλοι όσοι είχαν λάβει χρήματα θα πάνε και πάλι στα ΑΤΜ έστω και για λιγότερα.

Πάντως σε κάθε περίπτωση η επόμενη εβδομάδα θεωρείται κρίσημη αφού θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα χρήματα που θα λάβουν οι δικαιούχοι και μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει αποφασιστεί αν τελικά θα χρειαστεί να υποβληθούν ηλεκτρονικές αιτήσεις από τα νοικοκυριά στις αρχές Δεκεμβρίου.

 

Πηγή: aftodioikisi.gr

(Visited 447 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*