Σπανίζουν τα 20ευρα, το πραγματικό πλαφόν στα 50 ευρώ

admin
05/07/2015 09:44
 
 
 

Σε επικίνδυνα οριακό σημείο έχει φτάσει η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εξαντληθεί πλέον το απόθεμα των 20εύρων με αποτέλεσμα ο κόσμος που κάνει αναλήψεις να μπορεί να παίρνει μόνο χαρτονομίσματα των 50 ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος να βρίσκεται από χθες σε ανοικτή γραμμή με την ΕΚΤ έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα και να μπορέσουν οι τράπεζες να τροφοδοτούν με μετρητά τα ATMs.

Το σχέδιο αυτή τη στιγμή είναι να αξιοποιηθεί των stock των χαρτονομισμάτων των 100, των 200 και των 500 ευρώ που διαθέτουν ακόμη οι τράπεζες. Φυσικά, με το όριο των 60 ευρώ ημερησίως αυτά τα χαρτονομίσματα δεν μπορούν να κινηθούν. Μπορούν ωστόσο να ανταλλαχθούν στην ΕΚΤ με χαρτονομίσματα των 10,20 και 50 ευρώ τα οποία και θα… ταΐσουν τα άδεια ΑΤΜs.

Κατσέλη: Μαξιλάρι ρευστότητας 1 δισ. μέχρι τη Δευτέρα

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα «μαξιλάρι ρευστότητας» 1 δισ. ευρώ, αλλά μετά τη Δευτέρα η ρευστότητα εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανέφερε η επικεφαλής της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, σύμφωνα με το Reuters.

«Η ρευστότητα είναι διασφαλισμένη μέχρι τη Δευτέρα, από εκεί και πέρα εξαρτάται από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», δήλωσε η κ. Κατσέλη και πρόσθεσε: «Το μαξιλάρι ρευστότητας που έχουμε είναι 1 δισ.». 

Πώς όμως προέκυψε αυτό το «μαξιλάρι» του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που δίνει τη δυνατότητα στα κυβερνητικά στελέχη να δηλώνουν επίσημα –σε σχετική δήλωση προχώρησε και ο κ. Δραγασάκης- ότι τα ATMs θα είναι φορτωμένα με μετρητά και κατά της διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Στοιχεία που επικαλέστηκε τραπεζικό στέλεχος που μετείχε στη σύσκεψη δείχνουν ότι τα capital controls λειτούργησαν περιοριστικά και «κούρεψαν» τις αναλήψεις ακόμη περισσότερο από ότι είχε αρχικά προϋπολογιστεί. Συγκεκριμένα:
1.      Οι αναλήψεις μετρητών από τα ATMs είχαν προϋπολογιστεί σε 600 εκατ. ευρώ και τελικώς οι αναλήψεις έφτασαν στα 390 εκατ. ευρώ (σ.σ σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι εξαφανίστηκαν τα 20ευρα με αποτέλεσμα αυτομάτως να πέσει de facto το όριο της ανάληψης στα 50 ευρώ.

2.      Από την καταβολή των συντάξεων είχε προϋπολογιστεί οι αναλήψεις να διαμορφωθούν στα 350 εκατ. ευρώ και τελικώς έφυγαν μόλις 80 εκατ. ευρώ. Προφανώς οι ουρές αποθάρρυναν πολλούς συνταξιούχους από το να «διεκδικήσουν» τα 120 ευρώ.

3.      Οι ειδικές εγκρίσεις (σ.σ αναλήψεις για ιατρικούς λόγους, μεταφορά χρημάτων σε φοιτητές και αγορά πρώτων υλών από το εξωτερικό) είχε προϋπολογιστεί στα 650 εκατ. ευρώ και τελικώς δόθηκαν 400 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τη σύσκεψη την Κυριακή, το ενδιαφέρον εστιάζεται και στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα το πρωί. Από τις αποφάσεις που ενδεχομένως θα ληφθούν θα υπάρξει και καλύτερη εικόνα για το αν θα ανοίξουν οι τράπεζες την Τρίτη για ορισμένες, συγκεκριμένες τραπεζικές εργασίες (προφανώς όχι τις αναλήψεις) 

 

(Visited 32 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*